Asuman ARANCA / ANKARA - Sözcü

Ankara Başsavcılığının önceki gün operasyon düğmesine bastığı 2010 yılı KPSS Sınavında kopya çekilmesine ilişkin soruşturmada, bilirkişiler tarafından hazırlanan rapora Sözcü ulaştı. 140 adaya ait soru kitapçığını inceleyen Hacettepe ve Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan raporda, "soruları sınavdan önce gördüklerine dair kendilerinde çok güçlü kanaat oluşturan 26, güçlü kanaat oluşturan 50, zayıf da olsa takdiri diğer delillerle değerlendirilmesi için savcılığa bırakılan 49, kopya çekmedikleri yönünde kanaat oluşturan ancak değerlendirilmesi yine savcılığa bırakılan 15 kişinin" bulunduğu belirtildi.

Başsavcılık'tan KPPS açıklaması

Başsavcılık'tan KPPS açıklaması

TESADÜF OLAMAZ

140 adaya ait soru kitapçıklarının inceleyen bilirkişiler, 2010 eğitim bilimleri sınavının kopya çekildiği gerekçesiyle iptal edildiği ancak iptal edilmemesine karşın dikkat çekici sonuçlar içeren genel kültür ve genel yetenek sınavlarını da incelemeye aldı. Bilirkişiler, adayların 2010 KPSS puanlarında görülen "tesadüfi olamayacak farklılaşmayı" tespit etmek için de ayrıca çalıştı. Bu kişilerin tespiti için ölçmenin standart hataları hesaplayan bilirkişiler, "bir adayın iki ayrı testten aldığı puanlar arasındaki farkın, hesaplanan standart hata toplamından yüksek çıkmasının, bu adayları şüpheli duruma düşürdüğünü" anlattı.

Kılıçdaroğlu'ndan emekliye iddialı seçim vaadi

Kılıçdaroğlu'ndan emekliye iddialı seçim vaadi

BAŞARILARINDA DIŞ FAKTÖRLER ETKİLİ

Raporda, 2010'daki Eğitim bilimleri testinden 100 ve üzeri puan alan aday sayısı 3227 olduğu, bunlardan 2052'si tekrarlanan sınava girdiği belirtildi ve '' Bazı adayların 10 Temmuz 2010'da yapılan Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testlerindeki yüksek düzeyde olan başarılarının, istatistiksel olarak tesadüfi olamayacağına yönelik komisyonumuzda kuvvetli bir kanaat oluşmuştur. Bu adayların başarılarındaki farklılaşmaların, sınav sorularını cevaplamalarında kendi yeteneklerinden başka dış faktörlerin etkili olduğu kanaatine varılmıştır." denildi.

Kılıçdaroğlu: 'Bu faturayı kim ödeyecek...'

Kılıçdaroğlu: 'Bu faturayı kim ödeyecek...'

Raporda, "2010'da Eğitim Bilimleri sınavında 100 ve üzeri alan 3227 adaydan 2052'sinin tekrarlanan sınava girdiği, bunlardan 236'sının iki sınav puanı arasındaki farkın, hata ile açıklanabilecek sınırda olduğu" ifade edildi. Geriye kalan 1816 adayın, tekrarlanan sınavdan daha düşük puan aldıkları ve ikinci sınavdaki başarı düşüklüğünün başka etkenlerden kaynaklanabileceğine yönelik, kendilerinde güçlü kanaat oluştuğunu söyleyen bilirkişiler, "Genel yetenek ve Genel Kültür sınavlarında da benzer durumların olduğunu, buradaki farkın da hata ile açıklanacak kadar küçük olmadığını, iki ayrı sınavdaki başarı farklılığının tesadüfi olamayacağını" belirtti. Öğretmen olmak için 2010 KPSS Eğitim Bilimleri testini alıp, iptal edilen sınava 1175 adayın girmediğini söyleyen bilirkişiler,  bu kişilerin ilkinde çok yüksek puan almalarına rağmen, ikinci sınava girmemelerinin doğal ve beklenen bir durum olmadığını kaydetti.

Arınç çark etti!

Arınç çark etti!

SAVCIYI TEHDİT EDENLER YAKALANDI

Öte yandan eğitim bilimleri sınavında 100 ve üzeri net yapan 3227 kişiden 616'sının, bu sınavdan aldığı puanla memur olarak kamuya atandığı belirlendi. Bu kişilerin de soruşturma kapsamında şüpheli olduğu öğrenilirken, soruşturma savcısı Yücel Erkman'ı telefonda tehdit ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturmada, üç kişi yakalandı. Bu kişilerden N.Ö'nün, savcıya tehdit telefonu açtığı ve Etimesgut'ta öğretmen olan şüphelinin cemaatle bağlantısının araştırıldığı kaydedildi.