Tokat geçtiğimiz hafta bulunan ve bin yıllık olduğu düşünülen İncil’i müzesine götürmek için mücadele başlattı. Tokat Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, İncil’in bilinen tarihinden daha eski olabileceğini belirterek, kesinleşmesi için karbon testi yapılacağını söyledi. İncil’in Anadolu’da yazıldığını vurgulayan Akyüz, “İncil, Süryanice yazılmış, altın varaklarla süslü, değeri ve orijinalliği tartışılmaz. Bunu kaçakçılık şube müdürlüğü yakaladığı için bir mahkeme süreci var. Bu zaman zarfında müzemizde emanet olarak duracak. Mahkeme bittikten sonra umarım, müzemizde kalır. Biz de bunu teşhir ederiz” dedi.

İncil’in Tokat’a ait olup olmadığının bilinmediğini anlatan Akyüz, Süryanice yazıldığı için Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait olabileceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Akyüz, ele geçirilen İncil’in nadide bir eser olduğuna dikkati çekerek, “Anadolu’da yazılan ilk Kur’an-ı Kerim’i de müzemizde bulunduruyoruz. Böyle bir İncil’in teşhirini yapmaktan büyük bir mutluluk duyarız. Gelen insanlarımıza zenginliğimizi göstermiş oluruz” diye konuştu.

Tokat polisi 27 Ekim’de operasyon düzenlemiş, bir araçta yapılan aramada, 21x16 santimetre ebadında 51 yaprak, yaklaşık bin yıllık ve eski Süryanice yazıldığı değerlendirilen, iç ve dış kısımları tahrif olmuş, içerisinde altın varakla yapılmış dini motifli resimler bulunan İncil ele geçirilmişti.