Özellikle cep telefonlarının hayatımıza girmesi ile günlük hayatımızın her anında bir batarya ile dolaşmaya başladık. Elbette yanlış kullanıldığında ya da yapılmaması gereken şeyler yapıldığında çok tehlikeli olan bataryalar kimi zaman tehlike arz etse de sandığımız ya da abarttığımız kadar tehlikeli değiller.

tr.fobito.com’un hazırladığı bu liste ile bataryalar ve şarj aletleri ile ilgili yanlış bilinenleri ve büyük çoğunluğun inandığı şehir efsanelerini öğrenin telefonlarınızı daha güvenli kullanın.

Telefon şarjdayken kullanabilirsiniz
“Telefon şarja takılı iken kullanmayın” şeklindeki uyarı orijinal şarj aleti ve batarya kullandığınız sürece sorun olan bir kullanım değildir ve şarja takılı dizüstü bilgisayar kullanmak içe aynıdır.

Telefonunuzda orijinal ya da lisanslı batarya ve şarj aleti kullandığınız sürece şarj cihazı bağlıyken de kullanımınıza devam etmenizde bir sakınca yoktur.

Telefonunuzu gece boyunca şarjda bırakabilirsiniz
Modern bataryalar tamamen dolduktan sonra bataryanın bağlantısını kesecek ve direkt olarak şebeke elektriği ile telefonumuzu çalıştıracak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle telefonumuzun gece boyu ya da çok uzun süre boyunca şarjda kalmasının bir sakıncası yoktur.

Diğer yandan bataryanın düzenli olarak kullanılması ömrünü uzatır bu nedenle %40 - %80 civarında kullanmak ve uzun süre %100’de bekletmemek faydalıdır.

Telefonu şarj etmeden önce tamamen bitmesini beklemeyin
Bataryaların tam bitim ve tam dolum döngüsü için belli bir sayısı vardır ve bu sayıya ulaşıldığında bataryanın ömrü tamamen biteri bu nedenle de bataryanın tamamen bitmesini beklemek ve ondan sonra şarj etmek yanlış bir kullanımdır ve bataryanızın ömrünü azaltır.

Telefonunuzu ilk aldığınızda 24 saat şarj etmenize gerek yoktur
Eski tip bataryaların maksimum verimde kullanılabilmesi için ilk kullanımdan önce uzun süre şarj edilmesi gerekiyordu; ancak yeni nesil bataryaların bu kadar uzun süre ilk şarj almasına gerek yoktur.

Eski tip bataryalarda bile 24 saat ile abartılan bu süre modern bataryalar için 6 saate kadar inmiştir. Yani bataryanızın maksimum ömürde ve verimlilikte olması için ilk kullanımdan önce 6 saat şarj etmeniz yeterlidir.

Farklı markaların şarj aletlerini kullanabilirsiniz
Kullandığınız şarj aleti klon ya da sahte üretim olmadığı sürece ve lisanslı olduğu müddetçe hangi marka olursa olsun kullanılmasında bir sakınca yoktur. Tek kıstas bataryanın amper ve volt değeridir ki bu da çoğu telefon şarj aletinde standarttır.

Telefonunuzu USB kablosu ile şarj etmenizde bir sakınca yoktur
USB’den şarj edildiğinde bataryanın ömrünün azaldığı düşüncesi de yanlış inanılan bilgilerdendir. Aksine USB daha düşük amper ile şarj ettiğinden bataryanızın aşınmasını azaltır ve daha uzun süre kullanım ömrü sunar.