Ünlü astrofizikçi Stephen Hawking, "mini kara deliklerin" dünyanın elektriksel güç kaynağı olarak kullanılabileceğini ama aynı kara deliklerin eğer kontrol edilemezse medeniyetimizi yok edebileceğini söyledi.


10 MİLYON MEGAWATTLIK GÜÇ SAĞLAYABİLİR


BBC Radyo 4'te yayımlanan son dersinde, bir dağ boyutunda olan bir kara deliğin, tüm dünyaya yeterli güç sağlayabilmesi açısından yeterli olan 10 milyon megawattlık gücü, kara deliğin yaydığı X ve Gama ışınlarından elde edilebileceğine dair bilgiler paylaşan Hawking,

"Eğer bir kara deliğe sahip olmuş olsaydık, hemen hemen onu elde tutma adına tek yol, onu Dünyanın yörüngesinde tutmaktan geçiyor."  diye devam ederken, bir çok insanın halihazırda mini kara delik aramasına rağmen, henüz kimsenin bulamadığını da ekliyor: "Bu çok üzücü bir durum, çünkü eğer bulunsalardı, bir Nobel ödülü alabilirdim"

EK BOYUTLARA İHTİYAÇ VAR


Hawking, uzay-zamanın içindeki ekstra boyutların varlığıyla mikro boyutta kara deliklerin yaratılabileceğine inanıyor. Hawking'in referans gösterdiği ekstra boyutlar, insanların günlük hayatlarından aşina olduğu üç boyut ve ek olarak dördüncü boyut olarak zamandan ötesini temsil ediyor.

"Bazı teorilere göre, evren, dört boyutlu bir yüzeyde 10 veya 11 boyutlu uzay deneyimini bize sunuyor. Ekstra boyutları göremiyoruz çünkü ışık onların içinden yayılamıyor. Ancak yer çekimi, ekstra boyutlardan etkilenebiliyor. Ekstra boyutların varlığı, mini kara delik oluşturmanın çok daha kolay yoldan gerçekleşmesi anlamına geliyor."

GÖZLEMLENMESİ GEREKİYOR


Hawking, mini karadeliklerin CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırısı ile gözlemlenme ihtimalinin olduğunu belirtiyor.

"İki parçacık ışını, bu tünelin çevresinde ters yönlere doğru yolculuk yapıyor ve çarpışması sağlanıyor. Bazı çarpışmalar mini kara delikler sağlayabilir.  Bunlar, kolayca tanıyabileceğimiz şekilde tek bir desene sahip parçacık saçılmasını mümkün kılabilir. " diyen Hawking  "İşte bütün bunlardan sonra, bir Nobel Ödülü alabilirim" diyerek açıklamasını sonlandırıyor.