ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın bu hafta gerçekleştireceği İsveç ziyareti sırasında Stockholm kent sınırları üzerinde uçuş yasağı uygulanacağı açıklandı. Bu haberle birlikte Türkiye'de pek bilinmeyen bir dizi ilginç ayrıntı ortaya çıktı.

Biden'ın temasları, bir hafta içinde ABD'den İsveç'e ikinci üst düzey ziyaret olacak. Geçen hafta sonu ABD Dışişleri Bakan John Kerry, 'gayriresmi' ancak 'hayırlı bir iş' için Stockholm'e gitti. Kerry'nin bu ziyareti, Türkiye'de ABD Dışişleri Bakanı'yla ilgili pek bilinmeyen bir ayrıntıya da ışık tuttu.

shutterstock_107321114 Teresa Heinz Kerry, 2004 yılında o dönemde senatör olan John Kerry ile birlikte...


Kerry, Türkiye'de de satılan Heinz ketçaplarının varisi Andre Heinz'ın düğünü için İsveç'e gitti. 46 yaşındaki Heinz, İzlandalı Maria Mareinsdotter ile Sörmland'de büyük bir malikanede dünya evine girdi. Düğüne Kerry dışında Judie Foster, Julia Roberts gibi birçok ünlü isim de katıldı.

İŞTE DİKKAT ÇEKEN O AYRINTI


Türkiye'de Kerry ile ilgili pek bilinmeyen detaya gelince... Amerikalı bakan, Andre Heinz'in üvey babası! Kerry'nin 1995 yılında hayatını birleştirdiği Teresa, 1991 yılında uçak kazasında hayatını kaybeden Cumhuriyetçi senatör H. John Heinz III ile evliydi. Senatör Heinz ise aynı adla anılan ve ketçaplarıyla bilinen dünyaca ünlü şirketin varisiydi. Andre de, Teresa'nın bu evliliğinden doğan ortanca çocuğu...

Dijital The Local gazetesinin haberine göre; 1999'dan bu yana İsveç'te yaşayan Andre Heinz, gelecek ay Heinz Vakfı'nın başkanlığını devralacak.

TÜRKİYE'Yİ KIZDIRAN BAKANLA ÖĞLE YEMEĞİ


Kerry, gayriresmi İsveç ziyareti sırasında geçen perşembe günü, 'çocuklara yönelik cinsel istismar' tweetiyle Türkiye'nin tepkisini çeken İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile de bir araya geldi. İki lidere öğle yemeğinde ABD'nin İran asıllı İsveç Büyükelçisi Azita Raji de eşlik etti.

ogleyemegi

Gayriresmi görüşme sonrası İsveç haber ajansı TT'ye konuşan Wallström, Kerry'nin çarşamba gecesi telefon açıp kendisiyle görüşmek istediğini belirtti. İsveçli bakan, öğle yemeğinde, "Suriye, Türkiye ve Rusya-Ukrayna çatışmasını konuşma fırsatı yakaladıklarını" açıkladı.

USTA ŞAİRİN KİTABINI HEDİYE ETTİ


Wallström, Kerry ile şiir konuştuklarını ve Amerikalı bakana bir de kitap hediye ettiğini de sözlerine ekledi. Wallström'ün "küçük bir kitap" olarak tanımladığı eser ise Türkiye'de edebiyat dünyasının büyük oranda 2011 Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer gördükten sonra tanıdığı şair Tomas Tranströmer'e ait. "Hüzün Gondolu" ve "İzmir Saat Üç" adlı kitabı Türkçeye kazandırılan Tranströmer, geçen yıl 26 Mart'ta hayatını kaybetmişti.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS/ 2011... İsveçli şair Tomas Tranströmer'e Nobel madalyası takdim edilirken...