ABD Savunma Bakanı Ash Carter, bugün Paris'te IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonun Avrupalı üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıya, Suriye'ye 877 km sınırı olan, İncirlik üssünü koalisyona açan Türkiye ise çağrılmadı.

Paris'te bugün gerçekleşen toplantıya, ABD'nin dışında, İngiltere, Almanya, İsviçre, İtalya, Hollanda ve Fransa'nın savunma bakanları katılıyor.

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

FOTO: DHA

NEDEN YPG Mİ?


Yabancı ajanslar, Paris'teki kritik savunma bakanları toplantısında ana gündem maddesinin, IŞİD'e karşı karadan mücadele eden Suriyeli yerel unsurlara "daha fazla yardım yapılması" olduğunu kaydediyorlar.

IŞİD'e karşı mücadelede en başarılı olan gruplardan biri de, Türkiye'nin PKK terör örgütü ile bağlantılı olduğunu vurguladığı, PYD'nin askeri kolu YPG.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çıktığı Avrupa turunda, PYD ya da onun askeri kolu olan YPG'nin, önümüzdeki hafta Cenevre'de yapılması planlanan Suriye barış görüşmelerine davet edilmemesi için lobi yapıyor. Son olarak Davutoğlu Londra ziyaretinde, İngiliz gazetelerinin temsilcileriyle bir araya gelerek konuyla ilgili, "PYD'nin barış görüşmelerine katılmaması gerektiğini çünkü PYD'nin Esad rejimin suç ortağı olduğunu ve YPG'nin de PKK'yla çok yakın bağlantıları olduğunu" dile getirmişti.

İNCİRLİK KOALİSYONA AÇIK AMA TÜRK UÇAKLARI OPERASYONA KATILAMIYOR


Suriye'deki IŞİD mevzilerine karşı yürütülen mücadelede Türkiye, uluslararası koalisyona İncirlik üssünü açmış durumda.

ABD, Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerin uçakları İncirlik'ten havalanarak, Suriye'deki IŞİD mevzilerine düzenli hava saldırıları gerçekleştiriyorlar. Ancak başlangıçta bu hava saldırılarına katılan Türk uçakları, Rus uçağının düşürüldüğü Kasım 2015'ten bu yana Suriye üzerindeki hiçbir hava operasyonuna katılamıyor.