Başbakan Ahmet Davtoğlu'nun bugün açıkladığı '2016 Acil Turizm Planı', konaklama sektörünü memnun etti. 9 maddelik planın acenteler, tur operatörleri, otelciler gibi sektörün tüm bileşenlerini rahatlatacak düzenlemeler içerdiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, sektörün direncini artırma taleplerinin karşılandığını söyledi.


Turizm sektörünün beklediği eylem paketi açıklanırken Başbakan Davutoğlu'nu dinleyenler arasında yer alan Osman Ayık, planla ilgili Cihan Haber Ajansı'na değerlendirmede bulundu. 2016 Acil Turizm Planı'nın genel anlamda 'olumlu' olduğunu ifade eden Ayık, "Acil eylem planı içerik olarak dolu bir pakettir" dedi. İlerleyen günlerde daha detaylı bir çalışma yapılarak sektörün, Kültür ve Turizm Bakanı'nın başkanlığında bir araya geleceğini kaydeden Ayık, "Paketin içine eklenmesi gereken, gerek yapısal bir takım sorunları çözme adına gerekse de acil olarak müdahale edilmesi gereken konular üzerinde çalışmalar devam edecek ve paket dinamik bir şekilde güncellenerek yola devam edilecek" diye konuştu.

Pakette yer alan 9 maddenin her birinin birbirinden önemli olduğunu ve turizm sektörünün bir ya da birkaç paydaşını ilgilendirdiğini belirten TÜROFED Başkanı, şöyle konuştu: "6 bin dolar tur operatörleri, uçakçılar için önemli. Kredi garanti fonuyla ilgili destekler yurt dışından turist getiren tur operatörleri için önemli. Ecr-i misil, kira ve ciro payları ödemeleri, elektrik ve su destekleri konaklama sektörü için önemli. İhracatçı sayılmak genel anlamda önemli. Dolayısıyla pakete baktığın zaman sektörün tüm bileşenleri aşağı yukarı dikkate alınmış. Hepsiyle ilgili bir şeyler var ki bence genel manada olumludur."

Hükümete yaptıkları, 'sektörün direncini artırmak lazım' çağrısının açıklanan paketle önemli ölçüde karşılık bulduğunu ifade eden Ayık, şöyle devam etti: "Tedbir paketine baktığın zaman içinde sektörün gider kalemi gibi görünen bir takım maliyetleriyle ilgili önemli düzenlemeler var ki bunlar çok olumlu. Bunun yanında kredi yapılandırılması, ötelenmesi vesaire şeylerle de ilgili bir takım önlemler var. Baktığın zaman genel anlamda hepsi kapsanmış gibi görünüyor ki bu olumludur. Herşeyle ilgili bir dokunuş var."

ÇAĞLAR: TURİZMCİ ÖNÜNÜ DAHA NET GÖREBİLECEK 


Diğer yandan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 2016 Turizm Eylem Planı’nı olumlu karşıladı. Çağlar, proaktif bir anlayış ile tedbirlerin alınmasının turizmcinin yararına olacağını vurguladı. “Turizmci yaz planları için önünü daha net görebilecek” dedi.

Planın turizmin önemle ele alındığını ortaya koyduğunu anlatan Çağlar, şöyle devam etti:

“İstanbul dünyada en çok konuk ağırlayan şehirlerden. Alınan tedbirler ile turizmci yatırımını daha rahat yapabilecek. Bilhassa turizm firmalarının elde ettiği kredilerin vadelerinin ertelenmesi sektöre rahat bir nefes aldıracak. 255 milyon lira hibe ve 288 milyon lira tutarlı ödeme kolaylığı sektöre önemli bir artı değer katacak.”

Deniz turizminin ihracat teşviği kapsamına alınmasının da önemli bir haber olduğunu belirten Çağlar, “Uçuş başına yakıt yardımının genişletilmesi ve turist getiren acentelere kredi verilmesi gibi tedbirler bir araya gelince açıklanan paketten turizm sektörünün fayda göreceği kanaatindeyim.” yorumunu yaptı.

Türkiye'yi turizmde riskli ülke olarak sunmaya kalkanların amaçlarına erişemeyeceğini dile getiren İbrahim Çağlar, şunları kaydetti:

“Hepimiz çok iyi biliyoruz; terör bir ülkenin değil, dünyanın sorunu. Berlin, Roma, Londra ne kadar güvenli ise İstanbul sokaklarında dolaşmak da o kadar güvenlidir. Gerek kültür gerek deniz-güneş gerekse de kongre turizmiyle örneği olmayan bir ülkemiz var. Turizmde senaryo yazanlar karşılarında bu ülkenin konuksever insanını ve girişimcisini bulacaklar.”