Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da askeri servis araçlarının geçişi sırasında yaşanan ve 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bombalı saldırıyla ilgili Ankara Valiliği'nde brifing aldıktan sonra açıklama yaptı. Başbakan Davutoğlu, Ankara'daki saldırıyı TAK'ın üstlenmesine ilişkin, "TAK dediğiniz ayrı bir örgüt değil, PKK'nın uzantısı bir örgüt. YPG de PKK'nın uzantısı bir örgüt. TAK üstlenmiş olsa da YPG bağlantısını ortadan kaldırmaz. Uluslararası alanda YPG'nin meşruiyetine dönük gölge düştüğü hissine kapıldıktan sonra TAK diye paravan bir örgüt PKK ile irtibatlı bir örgüt bunu üstlendi" dedi.



HER İLİMİZİN GÜVENLİK İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA DÖNÜK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ

Başbakan Davutoğlu, 17 Şubat Çarşamba günü Merasim Sokak'ta askeri servis araçlarının geçişi sırasında düzenlenen ve 28 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyla ilgili Ankara Valiliği'nde brifing aldı. Valilikten aldığı brifing sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, yaklaşık 5 saat kapsamlı bir değerlendirme yapıldığını belirterek şunları söyledi: "Ülkemiz etrafında, çevre bölgelerde yaşanan krizler sebebiyle ortaya çıkan çok ciddi bir terör ve güvenlik riskiyle karşı karşıyayız. Bu sadece Türkiye olarak bizim karşı karşıya kaldığımız bir durum değil. Birçok Avrupa ülkesinin değişik vesilelerle karşı karşıya kaldığı bir durum. Ancak Türkiye'nin hassas bölgelere olan doğrudan bağlantısı ve bu hassas bölgelerden söz konusu olan insani hareketlilikle birlikte gelen özel riskler. Bu çerçevede son dönemlerde tertip ettiğimiz birçok güvenlik toplantısında bu değişen şartlara intibak edecek bir güvenlik konseptinin yerleşmesi ve Türkiye genelinde alınacak tedbirlerle ilgili çok önemli kapsamlı değişimlere ve ek tedbirlere gidiyoruz. Türkiye geneliyle ilgili yaptığımız güvenlik değerlendirmelerine şimdi il bazında, her ilimizde ele alarak her ilimizin güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya dönük çalışmalar yürütüyoruz."

81 İLLİ ELE ALAN YENİ GÜVENLİK ANLAYIŞINI YAYGINLAŞTIRIYORUZ

Başkentte güvenlik anlayışının yeniden şekillendirileceğini dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Her bir ilimiz bundan sonra valimizin koordinasyonunda bu değişen güvenlik şartlarıyla ilgili olarak o ilde münhasıran alınması gereken tedbirleri görüşecekleri bir mekanizma oluşturulmuştur. Güvenlik toplantıları her hafta yapılmaktadır. Her ilimizin özel ihtiyaçları var. Genel güvenlik konsepti dışında bu farklılaşan illerde duyulan ihtiyaçları da, 81 ille ilgili olarak söylüyorum, ele alan yeni güvenlik anlayışını yaygınlaştırıyoruz. Bununla ilgili çeşitli çalışmalarla sürekli hazırlık içinde olacağız" ifadelerini kullandı.

BİRÇOK MİHRAKIN DOĞRUDAN HEDEFİ OLMA RİSKİ SÖZ KONUSU

Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin 81 ilinde o illere has güvenlik tedbirleri alınacağını açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Başkentimizin bu konuda diğer illerimizle farklılaşan bazı özel hususiyetleri var. Her şeyden önce başkent olması hasebiyle birçok terör örgütünün halkı paniğe sevk etmek isteyen birçok mihrakın doğrudan hedefi olma riski söz konusu. Devlet kurumlarımızın, bütün önemli karar alıcı mekanizmaların bulunduğu baş şehir olması nedeniyle önemli bir risk unsuru oluşturuyor. Türkiye'nin siyasi hayatında önemli rol oynayan siyasi aktörlerin sürekli olarak başkentte bulunması ve bunların sürekli bir siyasi hareketlilik içinde olması her siyasi görüşten yaklaşımın burada kendini temsil ediyor olması da teröristler bağlamında burayı özel bir faaliyet alanı haline getiriyor. Dış temsilciliklerin, büyükelçiliklerin olması ki geçmişte bazı büyükelçiliklere yapılan saldırılar da hepimizin malumudur" açıklamasında bulundu.

PERSONEL TAKVİYESİ GEREKİYORSA PERSONEL TAKVİYESİ YAPACAĞIZ

Başbakan Davutoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: "Ankara'nın vilayet olarak gerek jandarma bölgesi gerek polis bölgesi itibariyle taşıdığı özellikleri tek tek masaya yatırdık. Ankara'da kritik mekanların tanımını birlikte yaptık. Özel olarak bu mekanlara münhasıran alınması gereken tedbirleri gözden geçirdik. Bu çerçevede son yaşadığımız 2 terör saldırısını da esas alarak kritik alanlarda ve büyük, kitlesel gösterilerin olduğu anlarda alınacak tedbirleri de tekrar birlikte değerlendirdik. Bugün ele aldığımız en temel husus, Ankara'ya has başkent güvenlik anlayışı ve konsepti bağlamında bir çalışmayı en kısa zamanda bugün ele aldığımız prensipler etrafında şekillendireceğiz. Başkente has ve başkentin özelliklerini gözeten yeni bir güvenlik anlayışıyla meseleyi ele alacağız. Sadece Ankara içinde yerleşik güvenlik tedbirleri değil transit geçişler üzerindeki güvenlik tedbirlerini de göz önüne alacak, her bir geçişi ve insan hareketliliğini kontrol edebilecek daha etkin ve alan kontrolüne dayalı bir yaklaşımı burada egemen kılacağız. Emniyet birimlerimizden, jandarmamızdan, Ankara'da ihtiyaç olan personel ve ekipman değerlendirmesini aldım. Ne ihtiyaç varsa ne teçhizat takviyesi yapılması gerekiyorsa bunu süratle yapacağız. Personel takviyesi gerekiyorsa personel takviyesi yapacağız. Ankara'nın özelliklerinden kaynaklanan özel bazı eğitilmiş uzman güvenlik alanları söz konusuysa bunların eğitimi yapılacak. Bu konularda da özellikle ekipman konusundaki yeterlilik bilgisinin tarafıma sunulmuş olmasından memnun oldum. Bu anlamda gerekli tedbirler alınıyor ve alınacak. Bu çerçevede yine özellikle yol kontrolleri ve daha görünür güvenlik tedbirleri bağlamında da gerekli adımları bundan sonra atmaya kararlıyız."

ALINACAK TEDBİRLER GÜVENLİK BİRİMLERİMİZİN BÜTÜN ÇABALARIYLA BİR EYLEM PLANINA DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Güvenlik tedbirlerine ilişkin bir eylem planı hazırlanacağını ve genelge halinde bütün Ankara'daki kurumlara tevdi edileceğini bildiren Başbakan Davutoğlu, "Şimdi yapmamız gereken Ankara, başkent için, Türkiye'nin geneliyle ilgili güvenlik tedbirleri dışında, özel bir güvenlik mekanizması ve Ankara'nın hususiyetlerini de gözeten bir eylem planı hazırlanacak. Bunda hem yaşadığımız münferit terör eylemleri hem de kitlesel eylemler üzerinden bazı provokasyonların olması ihtimaline karşı alınacak tedbirler güvenlik birimlerimizin bütün çabalarıyla bir eylem planına dönüştürülecek ve önce İçişleri Bakanımıza sonra da bizzat bana tevdi edilecek. Bu bir genelge halinde bütün Ankara'daki kurumlara tevdi edilecek. Burada Ankaralı hemşehrilerimizden beklentimiz, bu güvenlik konseptine, ortak güvenlik anlayışımıza sahip çıkmaları ve güvenlik birimlerimize destek olacak şekilde gördükleri her risk unsuru konusunda iletişime geçecek şekilde bizimle tam bir işbirliği halinde başkentimizi korumak. Halkımızın buna vereceği destekle hep beraber terörü yenilgiye uğratacağız" dedi.

GÖZALTINA ALINANLARIN SAYISI 22'YE ÇIKTI

Emniyet ve güvenlik birimlerinden nihai bazı brifingler aldığını belirten Davutoğlu, saldırıya ilişkin şu bilgileri verdi: "Yapılan çalışmalarla gözaltına alınanların sayısı 22'ye çıktı. İlk tespit ettiğimiz bilgilerle bugün ulaştığımız daha kapsamlı bilgiler arasında herhangi bir çelişki söz konusu değildir. Birilerinin algı operasyonuna bu konuda izin vermemek lazım. Evet, çok açık bir şekilde PKK/YPG bağlantısı ortaya çıkartılmıştır. Bütün örgütsel irtibatlar tespit edilmiştir. Bu 22 kişinin bir kısmı terör yapısından daha çok organize suçla, onun dışında kalan büyük çoğunluğunu oluşturanlarsa terör örgütünün, YPG ve PKK bağlantıları muhtevi terör örgütünün bütün dikey ve yatay ilişki hatları tespit edilmiştir. Kimse bu olayı saptırmaya kalkışmamalıdır. Bu irtibatlar nettir. Kişiler çok açıktır. Bu kişilerden ifadeler alınmıştır. Bu kişilerin Türkiye ve Suriye içindeki bağlantıları da açık şekilde ortaya konmuştur. Karşımızda PKK/YPG işbirliğiyle gerçekleştirilen bir terör eylemi vardır. Bu konuda hiç kimsenin zihinleri bulandıran bir algı operasyonuna yönelmemesi gerekir. Soruşturmaya katkı yapacak her bilgi göz önüne alınır, ama şu ana kadar ulaştığımız bilgiler açık ve net bir şekilde örgütsel irtibatı da bunun Suriye bağlantılarını da ortaya koymaktadır."

BİR EKSİKLİK VARSA BİR İHTİYAÇ VARSA BUNLAR KARŞILANACAK

Ankara'daki saldırıya ilişkin yapılan 'güvenlik zafiyeti' tartışmaları hakkında görüşleri sorulan Davutoğlu, "Özellikle kritik yerlere dönük olarak simülasyon çalışmaları yapılması talimatını verdim. Yani daha saldırı olmadan isimleri zikretmem doğru olmaz ama kritik bütün mekanları, binaları tek tek masaya yatırdık. Bütün buralarda yapılacak güvenlik çalışmalarının simülasyonunu yapmaları talimatını verdim. Bütün bunları yapsak da güvenlik tehlikesi tümüyle ortadan kalkmaz. Bunu kabullenmek durumundayız. Karşımızda birbirinden kopuk ama bu anlamda profesyonelce yetiştirilmiş bazen de dış istihbarat ajanlarınca yönlendirilmiş yapılar var. Bir eksiklik varsa bir ihtiyaç varsa bunlar karşılanacak eğitim eksikliği dahi ne varsa ama her an terör riski bugün dünyanın her yerinde herkes için geçerli bir risktir" dedi.

EYLEMİ GERÇEKLEŞTİREN KİŞİYLE YPG ARASINDAKİ İRTİBAT NET

Saldırının YPG bağlantısıyla ilgili detaylara değinen Başbakan Davutoğlu, "Salih Neccar ismi etrafında yapılan çalışmalar itibariyle söylüyorum. Çok açık bir şekilde terör olayının olduğu yerde parçalanan araçta elde edilen parmak ve o parmak izi üzerinden ulaşılan kişinin Türkiye'ye girişi esnasında verdiği kimlikle ilgilidir. Bu yapının YPG ile ilişkileri de tespit edildi. YPG'nin de Suriye rejimiyle ilişkisi çok açıktır. YPG'nin Suriye rejimiyle ilişkisinde hiçbir tereddüt olmaması hasebiyle bu eylemi gerçekleştiren kişiyle YPG arasındaki irtibatların da netleşmiş olması sebebiyle bütün bu irtibatların adresleri ortaya çıkmış bulunmaktadır" açıklamasında bulundu.

ADRES YPG'NİN DE TAK'IN DA EMİR ALDIĞI KANDİL'İ GÖSTERİYOR

Ankara'daki saldırıyı TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) isimli terör örgütünün üstlenmesi sorulan Başbakan Ahmet Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "TAK çerçevesinde yapılan açıklama çerçevesinde önce şunu sormak lazım. Daha önce bir olayı da TAK üstlendi, ama anında üstlendi. Niye 3 gün bekleme ihtiyacı hissettiler bu açıklamayı yapmak için? TAK dediğiniz de ayrı bir örgüt değil, PKK'nın uzantısı bir örgüt. YPG de PKK'nın uzantısı bir örgüt. TAK üstlenmiş olsa da YPG bağlantısını ortadan kaldırmaz. Niye 3 gün bekliyor? Çünkü bu eylemi yapan kişinin bu kadar kısa sürede ortaya çıkarılacağını hesap edemediler. Uluslararası alanda YPG'nin meşruiyetine dönük gölge düştüğü hissine kapıldıktan sonra TAK diye paravan bir örgüt PKK ile irtibatlı bir örgüt bunu üstlendi. Acaba biz YPG dememiş olsaydık böyle bir üstlenmeyi yaparlar mıydı? Bunlar tek bir adresi gösteriyor. YPG'nin de TAK'ın da emir aldığı Kandil'i gösteriyor. Saldırının 3 gün gecikmeyle üstlenilmiş olması YPG'yi açığa çıkarmak için yapılan bir algı operasyonundan ibarettir."

ARTVİNLİLERE VE ÇEVRECİLERE SESLENİYORUM, GELİN İKİ PRENSİPTE ANLAŞALIM

Artvin Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine karşı tepki eylemleri üzerinden bölgede yaşanan gelişmelerin sorulması üzerine Başbakan Davutoğlu, "Artık birçok şey çevreye zarar vermeden yapılabiliyor. O zaman Artvin'deki bütün yerel aktörlere de buradan sesleniyorum Türkiye'nin geneline de. Hepsiyle konuşmaya hazırız. Çevre Bakanımıza sizin göreviniz çevreyle ilgili her türlü tedbiri almaktır, diye ifade ettim. Enerji Bakanımıza da sizin göreviniz çevreye zarar vermeden bu doğal kaynağın kullanılması için gerekli tedbirleri almaktır, dedim. Biz yerin altından bunu çıkartacağız ama yerin üstüne zarar gelmeyecek. Açık galeri olsaydı çevreye zarar verecektir ama 2'nci ÇED raporunda kapalı galeriye dönmesi kararlaştırılmış ve çevre zararları bertaraf edilmiş. Orada işletilmemesine karar veriliyor ve bir tedbir daha alınıyor. Bütün bunlar yerin altında kalsın, dokunmayalım; derseniz bu sefer biz bunları dışarıdan ithal etmek durumunda kalacağız. Cari açık dahil birçok sıkıntı doğacak. Bütün Artvinlilere ve çevrecilere sesleniyorum: Gelin bu iki prensipte anlaşalım. Çevreyi koruyacağız, yeraltı zenginliğimizi de ekonomimize katkı olarak sunacağız. Bu ikisi uzlaşmaz hedefler değil" diye konuştu.