Şike Kumpası iddialarına yönelik İstanbul merkezli 28 ilde eşzamanlı başlatılan operasyonlarda şimdiye kadar 43 kişi gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu koordinesinde İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen operasyon çerçevesinde 6’sı halen tutuklu 64 kişi hakkında yakalama kararı verildi.

FOTO:DHA - Gözaltına alınan şüpheliler sağlık kontrolünden geçirildi.

SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİLER


Gözaltına alınan isimlerin ise Emniyet'teki işlemleri sürüyor. Şike operasyonunun yapıldığı dönemde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde emniyet amiri olarak görev yapan İbrahim Emre'nin de aralarında bulunduğu 9 kişi akşam saatlerinde Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.  Şüpheliler, daha sonra, sorgulanmak üzere Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

A TAKIMI YOK


43 kişinin gözaltına alındığı operasyonda hakkında yakalama kararı çıkarılanlar arasında bulunan ve operasyonun A takımı olarak nitelendirilen isimler yakalanamadı.

Hakkında yakalama kararı çıkarılan bazı isimler şöyle:

Şike operasyonunu yürüten Ergenekon operasyonunun da mimarlarından dönemin Organize Suçlar Şubesi Müdürü Mutlu Ekizoğlu.
Eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Davulcu, KPSS soruşturmasında da adı geçen Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan.
Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş (Aynı zamanda eski TFF Tahkim Kurulu üyesi)
Fethullah Gülen’in avukatı Orhan Erdemli.
Eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı.
Reza Zarrab’ın da bir dönem avukatlığını yapan, MHP’ye yönelik şantaj kasetlerinde de adı gündeme gelen Halil İbrahim Koca.
Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Odatv ve Şike gibi operasyonları yöneten emniyet müdürülerinin avukatlığını yapan Celalettin Mutlu
Eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı İbrahim Emre

NEYLE SUÇLANIYORLAR?


Vatan Caddesi’ndeki Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorguya alınacak olan FETÖ/PDY üyeleri, “Silahlı Terör Örgütü Kurmak ve Yönetmek”,  “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak”, “Haberleşmenin Gizliliğini İhlal”, “Özel Hayatın Gizliliğini İhlal”, “Soruşturmanın Gizliliğini İhlal” ve “İftira” ile suçlanıyorlar.

HSYK DA SORUŞTURMA AÇTI


Kumpasa yönelik bir önemli gelişme ise 6 gün önce gerçekleşti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Şike Davası’na bakan hakim ve savcılar hakkında soruşturma başlattı. Şike Davası’nın hakimi Mehmet Ekinci ile savcılardan Mehmet Berk daha önce görevden uzaklaştırılmıştı. Paralel Yapı iddiaları kapsamında yapılacak incelemede, sözkonusu iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirildi. 2011 yılında düzenlenen operasyonla aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da olduğu 40 kişi gözaltına alınmıştı. Yıldırım yaklaşık 1 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti. 2015 yılında sona eren davada tüm sanıkların beraatine karar verilmişti. Şike Davası’nın hakimi Mehmet Ekinci ve savcısı Mehmet Berk, Selam Tevhid soruşturmasında, Temmuz ayında görevden uzaklaştırılmışlardı. Davanın ilk savcısı ise yurtdışına kaçan dönemin “Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı” Zekeriya Öz’dü.

KULÜPLERE CEZA YAĞDI


UEFA, 10 Haziran 2013 tarihinde Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüpleri hakkında “Doğrudan veya dolaylı olarak maç sonucuna etki etmek” suçlamasıyla ,disiplin soruşturması başlattı. Kulüpler, ayrıca UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu’na sevk etti. Ayrıca FB’nin Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticileri Mehmet Şekip Mosturoğlu, İlhan Yüksel Ekşioğlu, eski asbaşkanı Ali Yıldırım ve kulüp çalışanı Cemil Turhan ile Beşiktaş’ın (BJK) eski Asbaşkanı Serdal Adalı ve eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu “hak mahrumiyeti cezası” alma talebiyle aynı suçlamaya dayanarak, Disiplin Kurulu’na sevk etti.

CEZALARIN TAMAMI ONANDI…


UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu, 25 Haziran 2013 tarihinde Fenerbahçe’yi katılım hakkı elde ettiği 3 sezon, Beşiktaş’ı katılım hakkı elde ettiği 1 sezon UEFA turnuvalarından men etti. Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinden toplamda 7 kişi hak mahrumiyeti cezası alma talebiyle sevk edilmesine karşın kurul, bu kişiler hakkında karar vermedi ve disiplin müfettişinden ek rapor istedi. Kulüplerin yaptığı itiraz sonucunda dosya UEFA Temyiz Kurulu’na taşındı. UEFA Temyiz Kurulu, 15 Temmuz 2013 tarihinde Fenerbahçe’nin cezasını 2 sezona düşürdü, Beşiktaş’ın 1 sezonluk cezasını onadı.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ


UEFA soruşturması sonucunda Fenerbahçe katılım hakkı elde ettiği 2 sezon, Beşiktaş katılım hakkı elde ettiği 1 sezon UEFA turnuvalarından men edildi. İki kulüpte UEFA Temyiz Kurulu’nun verdiği bu cezalara karşı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvurdu. CAS, 18 Temmuz 2013 tarihinde UEFA’nın verdiği kararın yürütmesini durdurdu ve her iki takımın da CAS’taki yargılama bitene kadar turnuvalarda oynamasına karar verdi. CAS, 28 Ağustos 2013 tarihinde Fenerbahçe’nin, 30 Ağustos 2013 tarihinde de Beşiktaş’ın davalarını karara bağladı. CAS, her iki kulübün de itirazlarını reddetti ve UEFA Temyiz Kurulu’nun verdiği cezaları onadı. Bu doğrultuda Fenerbahçe ve Beşiktaş takımları katılım hakkı elde ettikleri 2013-14 UEFA Avrupa Ligi gruplarından ihraç edildiler.