Kolesterol vücut dokularındaki hücre zarlarında bulunan ve kan plazmasında taşınan bir sterol, yani bir steroid ve alkol birleşimidir.  Vücudun kolesterol seviyesi kalp sağlığınıza dair önemli bir göstergedir. Yüksek kolesterol kalp rahatsızlığı riskini artırmaktadır. Peki kolesterol hakkında ne kadar şey biliyoruz?..

1. KOLESTEROL OLMADAN YAŞAYAMAYIZ


Bebekler vücutlarında kolesterol ile doğarlar ve anne sütüyle daha da alırlar. Kolesterol hormonların ve hücrelerin düzgün işlemesi için gereklidir. Ayrıca hücrelerin yapı taşıdır ve karaciğerin yağı işlemesi için ihtiyaç duyduğu asitleri üretmesine yardımcı olur.

2. YÜKSEK KOLESTROL GENETİK OLABİLİR


Kolesterol seviyesinin kontrolünde beslenme ve egzersizlere odaklanılıyor ama kolesterolde ana belirleyici etken genetik.
Kardiyolog Stephen Kopecky kandaki kolesterol seviyesinin %75'inin genetik %25'inin beslenmeyle ilgili olduğunu belirtiyor.
"Et, balık, süt ürünleri gibi kolesterol içeren besinler tükettiğinizde vücudunuz fazla kolesterolü atar ve normal işlevini sürdürür.  Ancak vücudunuzun ne kadar kolesterolden kurtulacağı genlerinizle ilişkili.

3. ÇOCUKLARDA DA YÜKSEK KOLESTROL ÇIKABİLİR!


Çoğu insan kolesterolün yetişkinlerin sorunu olduğunu düşünür ama uzmanlar kolesterol seviyesinin normal seviyede tutulması için kontrollerin erken yapılmasını tavsiye ediyor. ABD Pediatri Akademisi 9-11 yaşlarındaki tüm çocuklar için kolesterol kontrolü öneriyor.

egzersiz

4. EGZERSİZ İYİ KOLESTROL SEVİYENİZİ YÜKSELTEBİLİR


Sağlıklı beslenmenin ve kalp dostu somon ve avokado gibi yiyecekler tüketmenin yanı sıra egzersiz yapmak HDL seviyenizi artırabilir.  HDL kolesteroller küçük, yoğun moleküllerdir ve damarlarda dolaşan kolesterolleri karaciğere taşıyarak kolesterol birikimine engel olur. Yani bu kolesterol vücudunuz için faydalıdır ki bu da kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

5. MONA LİSA'NIN KOLESTEROLÜ YÜKSEK MİYDİ?


Ailesel hiperkolesterolemi yani kanda kolesterol yüksekliğinin bir kişinin sadece yüzüne bakılarak anlaşılabileceğiniz biliyor muydunuz? Bu mümkün hatta doktor Paul N. Durrington, Da Vinci'nin dünyaca meşhur Mona Lisa'sının tespit edilen ilk hasta olabileceğini belirtiyor. Mona Lisa tablosundaki model 20'li yaşlarında resmedilmiş ve 30'larında ölmüş ve sol gözünde (muhtemelen sol elinde de) ksantelazma belirtileri  (sarımsı yağlı tortu) görülüyor. Ksantelazma ailesel kolestrerol yüksekliği belirtisi olabilmektedir.

mona-lisa-ksantelazma