Abonelikte artık yeni dönem başlıyor. TBMM Genel Kurulunda Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun Teklifi kabul edildi. Böylece elektrik, su, telefon, internet gibi abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan borçların icra takibi, elektronik ortamda yapılacak. Sistem 1 Haziran 2019'dan itibaren geçerli olacak.

Kanunda konkordato komiserinin görevlendirilme metodundan kaynaklı sorunların çözümü amacıyla da bazı düzenlemeler bulunuyor.

BELGELER DEĞİŞTİRİLİYOR

Kanunla, borçlunun, konkordato talebine ekleyeceği belgelere yönelik de değişiklik yapılıyor, eklenecek belgeler arasındaki finansal analiz raporu, güvence veren denetim raporu olarak değiştiriliyor.

Ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce de arabulucuya başvurulması da dava şartı haline getiriliyor. Ancak bu şart, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilk derece mahkemeleri ve bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay'da görülen davalar hakkında uygulanmayacak.

ALTI HAFTA İÇİNDE SONUÇLANDIRILACAK

Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten altı hafta içinde sonuçlandıracak. Bu süre, zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla iki hafta uzatılabilecek.

Teklif öncesi konkordato kararı iki aşamadan oluşuyordu. Mahkeme genel olarak üç ile beş aylık geçici süre ile şirketlerin aleyhine yapılacak tüm takip işlemlerini durdurabiliyor, bu geçici sürenin ardından yine mahkeme tarafından borçlu şirkete bir ile bir buçuk yıl arasında kesin süre veriliyordu.

Kanun teklifinde genel gerekçe bölümünde, "15 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe giren 7101 sayılı Kanunla, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun konkordatoya ilişkin hükümleri revize edilmiştir. Yaklaşık sekiz aylık uygulamanın takibi neticesinde, ortaya çıkan bazı sorunların çözümüne yönelik de düzenlemeler yapılmaktadır" denildi.

[old_news_related_template title="11 soruda konkordato" desc="Herkesin dilinde... Konkordato! TDK'ya göre dilimize İtalyanca'daki concordato kelimesinden geçmiş. Papalık makamı ile hükümetler arasında yapılan anlaşmalara verilen isim anlamına geliyor. Hukuken karşılığı ise borçlarını ödeyemeyecek durumda olan şirketlerin iflas etmemek için borçlarını komiser nezaretinde belli bir süre içinde ödemeye çalışmaları süreci. İşte 11 soruda konkordatoyla ilgili merak edilen her şey!" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/konkordatoicfoto_16_9_1538468169.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/11-soruda-konkordato-2657268/"]

Genel gerekçede ayrıca, "Bu kapsamda teklifle konkordato talebine eklenecek belgeler arasındaki finansal analiz raporu, güvence veren denetim raporu olarak değiştirilmekte ve bu raporu hazırlayacak bağımsız denetim kuruluşları ile raporun standardı konusunda uygulamada yaşanan sorunları çözecek mahiyette düzenlemeler yapılmaktadır" da denildi.

REUTERS