Son günlerde sıkça gelen konkordato haberlerine bir yenisi daha eklendi. İlk olarak şirketlerin ilan etmesiyle duyduğumuz konkordatoyu daha sonra vatandaşların da ilan edebileceği anlaşılmıştı. Ancak Ankara'dan gelen haber biraz farklı. Çünkü Ankara 2. Asliye Mahkemesi'ne başvuran Mehmet Sünger, hem kendisi hem şirketi Natürel Mühendislik için aynı anda konkordato istedi.

Başvuruyu değerlendiren mahkeme 3 aylık geçici mühlet kararı verdi ve geçici konkordato komiserleri kurulu görevlendirdi.

SEBEP ALACAKLILARIN DA KONKORDATO İSTEMESİ


Natürel Mühendislik'in hukuk işlerinden sorumlu Avukat Ayşe Duygu Özalp'in sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada şirketin ve Mehmet Sünger'in konkordato ilan etmesinin en büyük nedeni olarak, şirketin alacağı olan firmaların da konkordato ilan etmiş olması gösterildi.

Natürel Mühendislik'in bir sanayi şirketi olduğunu ve 2 fabrikasıyla Türkiye'de üretimi sınırlı olan membran (yalıtım malzemesi) üretimi yaptığını belirtilen Avukat Ayşe Duygu Özalp, "Genelde tünellerde kullanılan bu malzemenin en büyük alıcısı inşaat sektörüdür. Natürel Mühendislik'in vadeli ürün verdiği 2 inşaat şirketinin konkordato talep etmesi ve ödeme yapamaması sebebi ile Natürel Mühendislik de, üretim hattının cebri icraya karşı korunması amacı ile konkordato başvurusunda bulunmak zorunda kalmıştır." dedi.

KREDİ BORÇLARINA MÜTESELSİL KEFİL


Şirket ortağı Mehmet Sünger'in de, Natürel Mühendislik'in tüm kredi borçlarına şahsen müteselsil kefil olduğunu belirten Özalp, "Bu sebeple ve konkordato talep eden firma dışında kefillerin konkordato sürecinde ihtiyati tedbir dışında kalması sebebi ile şahsen konkordato talep etmiş ve Mehmet Sünger hakkında da Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nce geçici mühlet kararı verilmiştir." dedi.

Avukat Özalp, Türkiye'de tüm ticari işletme sahiplerinin, hatta eş ve çocuklarının da, işletmelerinin almış olduğu kredilere müteselsil kefil konumunda olduğunu hatırlattı.

[old_news_related_template title="11 soruda konkordato" desc="Herkesin dilinde... Konkordato! TDK'ya göre dilimize İtalyanca'daki concordato kelimesinden geçmiş. Papalık makamı ile hükümetler arasında yapılan anlaşmalara verilen isim anlamına geliyor. Hukuken karşılığı ise borçlarını ödeyemeyecek durumda olan şirketlerin iflas etmemek için borçlarını komiser nezaretinde belli bir süre içinde ödemeye çalışmaları süreci. İşte 11 soruda konkordatoyla ilgili merak edilen her şey!" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/konkordatoicfoto_16_9_1538468169.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/11-soruda-konkordato-2657268/"]