Hadi bilgi yarışması her akşam 20.30'da yarış severlerle buluşuyor. Avantajlı olmak isteyenler 10 Aralık Hadi ipucu sorusunun cevabını araştırıyor. Yollar, Roma İmparatorluğu'nun gücünü ve büyüklüğünü simgelerdi. Bu yollarda Roma imparatorlarının ve ünlü Roma valilerinin isimlerinin yer aldığı sütunlar vardı. Bu sütunlar imparatorluk dahilindeki halkların yerel dillerinde de yazılar içerirdi. Peki Romalılar döneminde yollara dikilen, yolun yönünü ve merkeze uzaklığını gösteren taşlara ne denir? İşte Hadi ipucu sorusunun cevabı....

HADİ İPUCU SORUSU: ROMALILAR DÖNEMİNDE YOLLARA DİKİLEN TAŞLARA NE DENİR?

HADİ İPUCU CEVABI: MİL TAŞI

hadi-ipucu

Yollar üzerinde uzaklıkları gösteren ışaret taşlarıdır. Yollara çok önem veren Romalılar, ana yolların belli naktalarına böyle taşlar koymuştur.

Yolların kenarına ve her bir millik mesafeye dikilen bu taşlar çok basitti. En çok görülen tipi 3 metre yükseklikte bir sütundur. Üzerinde kaçıncı mil mesafede olduğu rakamla yazılır, bazan da hangi şehirden itibaren olduğu da işaretlenirdi.

Çoğunlukla bunların baş tarafına yolu yaptıran, onartan imparatorun, ya da yüksek devlet memurunun adı yazılırdı.

Anadolu'da ayrıca mil taşları üzerinde Latince metnin altında o yöre halkının konuştuğu dil ve şiveyle bir tercümesi bulunurdu.