Operasyon İstanbul Emniyeti’ne bağlı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Kaçak göçmenlerin deniz ve nehirlerde boğulmalarıyla ilgili gelen haberlerin artması üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran polis ekipleri, kaçak göçmenleri yurt dışına götüren bir şebeke belirledi. Yaklaşık 6 ay önce başlatılan çalışmada, şebeke elebaşının Ali Öner olduğu tespit edildi.

SÖZCÜ SÖZCÜ


VİP HİZMET

Araştırmalarda, göçmen çetesinin sahte pasaport ve belge düzenleyerek, anlaştıkları kişileri yasadığı yollarla yurtdışında çıkardıkları anlaşıldı. Şebekenin bu işlem için bin ila 5 bin Euro arasında para aldığı tespit edildi. Şebekenin bazı göçmenlere daha yüksek ücret karşılığında “VİP” hizmet verdiği ve sahte belgelerle havayolu üzerinden İtalya, Almanya gibi ülkelere gönderdiği öne sürüldü.

ÜÇ FARKLI YÖNTEM

Polisin araştırmalarında, şebeke üyelerinin, evrak sahteciliğini 3 başlık altında gerçekleştirdiği anlaşıldı. Edinilen bilgiye göre, şebeke üyeleri birinci yol olarak sıfırdan sahte bir pasaport üretti. İkinci yöntemde ise, hırsızlardan satın alınan pasaportlardaki fotoğraf kaldırılarak, yerine anlaşma yapılan göçmenin fotoğrafı eklendi. İsim ve bilgi değişiklikleri yapılarak, kaçak göçmene yeni bir kimlik kazandırıldı.

MAKYAJLA PASAPORTTAKİ KİŞİYE BENZETİLDİ

Şebekenin bir diğer yöntemde ise şebeke üyeleri, hırsızların çaldıkları gerçek pasaportlardaki fotoğraflara bakarak, anlaşma yaptıkları göçmene en çok benzeyeni seçti. Bu aşamada, şebeke bazı durumlarda, kaçak göçmenin saç rengini ve stilini değiştirdi. Bazı durumlarda ise küçük makyaj hileleri yapıldı. Bu şekilde göçmenler farklı kişilere ait pasaportlarla yurtdışına çıkarıldı.

TIR SÜRÜCÜSÜNÜN DAHİ HABERİ OLMADI

Polis ekiplerinin takibinde şebekenin ‘VİP’ dışındaki göçmenleri karayolu ile gönderdiği ortaya çıkarıldı. Bu aşamada ise göçmenler Meriç Nehri’nden şişme botlarla karşı tarafa geçirildi. Diğer yöntemde ise göçmeler TIR’lara bindirilerek yurtdışına gönderildi. Ancak şebekenin bu aşamada şeytanın bile aklına gelmeyecek bir yöntem izlediği öğrenildi. İddiaya göre, çete üyeleri, Edirne yolu üzerindeki dinlenme tesislerinde Avrupa’ya giden TIR’ların mühürlerini kırdı. Daha sonra ise göçmenler, TIR’ın dorsesine bindirildi. Ardından TIR’ın kapısı kapatılarak, mühürlendi. Polisin tespitine göre, birçok olayda TIR şoförleri durumu fark edemedi.

SÖZCÜ SÖZCÜ


TERÖR ÜYELERİNE HİZMET

Çetenin ülkelerindeki karmaşıklıklar sebebiyle Avrupa’ya gitmeye çalışan göçmenlerin yanı sıra terör örgütü üyelerini de yurtdışına kaçırmaya çalıştığı öğrenildi. Şebekenin terör örgütü DHKP-C üyesi olan ve kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir kadın için sahte belge düzenlediği, ancak şüphelini havalimanında gözaltına alındığı öğrenildi. Polis tespitine göre, Yunanistan’dan Brüksel’e gitmeye çalışan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi akademisyen çift de çete ile iletişime geçti. FETÖ üyeliğinden aranan Ayşe ve Ensar Ç. çiftinin şebeke elebaşlarıyla telefonla yazışarak anlaşma yapmaya çalıştığı öğrenildi.

İTALYA’YA BİLGİ VERİLDİ

Polis ekiplerinin çalışmalarında Ali Öner’le birlikte hareket eden 4 alt grup belirlendi. Şüpheliler teknik ve fiziki takip yöntemiyle izlemeye alındı. Şebekenin yurt dışına göçmen kaçırma girişimleri sırasında ekipler harekete geçti. Ara operasyonlarla, 7 şüpheli gözaltına alındı. Bu operasyonlarda, 87 kaçak göçmen kurtarıldı. Polis ekipleri, şebekenin Makedonya’dan İtalya’ya götürmeye çalıştığı 3 kişi için de çalışma yaptı. Konuyla ilgili İtalyan makamlarına bilgi verildi. İtalyan Polisi’nin 3 kaçak göçmeni yakaladığı öğrenildi . Ülkemize gönderilen şüphelilerin FETÖ üyesi olduğu öne sürüldü.

SÖZCÜ SÖZCÜ


43 ŞÜPHELİ YAKALANDI

Yapılan teknik ve fiziki takip çalışmalarının ardından şebeke elebaşının da aralarında bulunduğu 43 şüphelinin yakalanması için polis harekete geçti. İstanbul ve 4 ayrı ilde düzenlenen baskınlarda şüphelilerin tamamı yakalandı. Aramalarda ise çeşitli ülke ve kurumlara ait sahte evrak yapımında kullanılan 120 mühür, çoğunluğu Avrupa Ülkeleri’ne ait 415 pasaport, 218 adet çipli kimlik kartı, farklı ülkelere ait doldurulmuş 30 vize yaprağı, 300 boş vize yaprağı, pasaport yapımında kullanılan çok sayıda malzeme 2 silah ve 590 mermi ele geçirildi. Ayrıca suçtan elde edildiği öne sürülen 12 bin 100 ABD Doları,50 gr’lık bir külçe altın ve 2 bin 900 Euro paraya da el konuldu

SAHTE BELGELERLE 7 ÜLKE DOLAŞTI

Polisin gözaltına aldığı şüpheliler arasında, şebeke elebaşı Fars Maher M. ismi dikkat çekti. Şüphelinin şebekenin ikinci adamı ve sahte belge uzmanı olduğu öne sürüldü. Metamfetamin bağımlısı olan Irak uyruklu şüphelinin 6 dil bildiği ve ifadesinde, sahte belgelerle; Pakistan, Yemen, Ürdün, Lübnan’ın da aralarında bulunduğu 7 ülkeye gittiğini söylediği öğrenildi.

SÖZCÜ SÖZCÜ


ÇETE ÜYESİ ÖĞRETMEN

Gözaltına alınanlar arasında diğer bir isim olan daha önce de gözaltına alınan Mehmet Zeki Ö. de dikkat çekti. Daha önce de göçmen kaçakçılığı operasyonunda yakalanan ve “Zeki Hoca” lakabıyla bilinen şüphelinin emekli öğretmen olduğu öğrenildi. Mehmet Zeki Ö.’nün daha önceki operasyonda sağlık sorunları sebebiyle serbest bırakıldığı belirtildi.

MİT VE MOSSAT KART ÖRNEKLERİ

Şebeke üyelerinin telefonlarında yapılan incelemelerde ise birçok sahte belge ve belge örneği ele geçirildiği öğrenildi. Şebeke yöneticilerinin birinin telefonunda sahte MİT, Mossat kimlik örnekleri bulunduğu öğrenildi. Ayrıca, polis kimlik örnekleri de ele geçirildiği belirtildi.

26’SI TUTUKLANDI

Gözaltına alınan şüpheliler Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Emniyet’teki işlemlerin ardından adliyeye gönderilen 43 şüpheliden 26’sı tutuklandı. 16 şüpheli hakkında ise adli kontrol hükmü uygulandı.