Bademcik iltihabını kısaca açıklamak gerekirse; bademciklerde meydana gelen apselerdir. Genellikle hastanın boğazının şişmesi ve acıması sonucu kendisini gösterir. Aslında bademcik iltihabı vücudun bir savunma mekanizması olarak da adlandırılabilir. Ağız yoluyla vücuda giren mikroplar bademciklerde birikerek burada iltihap ve apse oluşmasına neden olur.

BADEMCİK İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genel anlamda belirtiler şöyle sıralanabilir;

- Boğaz ağrısı
- Yutkunmakta zorlanma
- Yutkunurken boğaza bir şey takılma hissi
- Halsizlik
- Ateş
- Ağız kokusu
- Boğazda ve boyunda şişme
- Ses değişmesi
- Çocuklarda mide bulantısı ve kusma

BADEMCİK İLTİHABI NEDEN OLUR?

Bademcik iltihabı vakalarının yaklaşık yüzde 75'ine virüsler, kalanına da bakteriler neden olur. Bu zararlı organizmalar aşağıdaki şekillerde bulaşarak bademcik iltihabına neden olabilirler:

- Hasta olan kişi ile temasta bulunmak (hapşırma, öksürme, nefes alıp verme ve tokalaşma)
- Hasta birinin eşyalarını kullanmak
- Kirli gıdalar tüketmek (veya yemek yerken ellerin temiz olmaması)
- Hayvanlara temas
- Kirli yüzeylere temas etmek

BADEMCİK İLTİHABININ TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ

Bademcik iltihabı kulak burun boğaz uzmanı tarafından basit bir fiziki muayene ile teşhis edilebilmektedir. Bu teşhis sonrası en sık uygulanan tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Bunun yanı sıra ağrıları kesmek için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar da hastaya verilmektedir.

Ayrıca tedavi sürecine yardımcı olması bakımından gün içinde belirli aralıklarla gargara yaparak boğazı temizlemek, dinlenmek, sık sıvı tüketmek, odanızı nemli tutmak, sigara dumanından, temizlik ürünlerinden, banyo kimyasallarından, parfüm, sprey şeklinde kullanılan kozmetik ürünlerinden uzak durmak çok önemlidir. Bademcik iltihabı 1 haftada geçen bir hastalıktır. Ancak hastanın bağışıklık sistemine göre bu süre uzayıp kısalabilmektedir.