Böbrekler normal işlevlerini yerine getirdiğinde, vücudun geri kalanı sürekli olarak “temiz” oksijen bakımından zengin kanla beslenir. Bununla birlikte, böbrekler iltihaplandığında, kanı etkili bir şekilde filtreleyemezler. Şimdi böbreklerin iltihaplanması ile karakterize olan nefrit hakkında merak edilenleri açıklamaya çalışacağız... Nefrit nedir? Nefritin türleri, nefrit nedenleri, belirtileri ve tedavisi... Hepsi ve daha fazlası haberimizde...

NEFRİT NEDİR?

Böbrekler vücudun filtreleridir. Bu iki fasulye şeklindeki organ, sofistike bir atık giderme sistemidir. Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsüne (NIDDK) göre günde 120 ila 150 litre kanı işleyerek 2 litre kadar atık ürün ve su çıkarırlar. Akut nefrit, böbrekleriniz aniden iltihaplandığında ortaya çıkar. Böbrek fonksiyon bozukluğuna neden olan böbreğin iltihaplanmasıdır. Akut nefritin çeşitli nedenleri vardır ve tedavi edilmediği takdirde sonuçta böbrek yetmezliğine neden olur.

NEFRİT TÜRLERİ

Birkaç akut nefrit türü vardır. Bunlar:

- İnterstisyel nefrit

İntertisyel nefritte, böbrek tübülleri arasındaki boşluklar iltihaplanır. Bu iltihap, böbreklerin şişmesine neden olur.

- Pyelonefritler

Piyelonefrit, genellikle bakteriyel bir enfeksiyondan dolayı böbreğin iltihaplanmasıdır. Vakaların çoğunda, enfeksiyon mesane içinde başlar ve daha sonra üreterlere ve böbreklere doğru ilerler. Üreterler, her böbrekten idrarı mesaneye taşıyan iki tüpdür.

- Glomerülonefrit

Bu tip akut nefrit glomerüllerde iltihaplanma oluşturur. Her böbreğin içinde milyonlarca kılcal bulunur. Glomeruli, kanı taşıyan ve filtreleme birimleri gibi davranan kılcal damarların küçük kümeleridir. Hasarlı ve iltihaplı glomerüller, kanı düzgün bir şekilde filtrelemeyebilir.

NEFRİTİN NEDENLERİ

Her akut nefrit tipinin kendine özgü sebepleri vardır.

İnterstisyel nefrit

Bu tip genellikle bir ilaca veya antibiyotiğe karşı alerjik reaksiyondan kaynaklanır. Alerjik reaksiyon, vücudun bir yabancı maddeye anında tepki vermesidir. Doktorunuzun size verdiği tedavi amaçlı bir ilaç reçete etmiş olabilir, ancak vücut onu zararlı bir madde olarak görmektedir. Bu vücudun kendisine saldırmasını sağlar, iltihapla sonuçlanır.

Kanınızdaki düşük potasyum interstisyel nefritin başka bir nedenidir. Potasyum kalp atışı ve metabolizma dahil olmak üzere vücuttaki birçok fonksiyonu düzenlemeye yardımcı olur. Uzun süre ilaç kullanmak böbreklerin dokularına zarar verebilir ve interstisyel nefrite yol açabilir.

Pyelonefritler

Pyelonefrit vakalarının çoğu E.coli bakteriyel enfeksiyonlarından kaynaklanır. Bu tip bir bakteri öncelikle kalın bağırsakta bulunur ve dışkıladığınızda atılır. Bakteriler idrar yolundan mesaneye ve böbreklere gidebilir ve piyelonefritle sonuçlanabilir.

Bakteriyel enfeksiyon piyelonefritin önde gelen nedenidir, ancak diğer olası nedenler şunlardır:

- Sistoskop ile yapılan idrar muayenesi
- Mesane, böbrek veya üreter ameliyatı
- Böbrek taşlarının oluşumu, mineraller ve diğer atık maddelerden oluşan kaya benzeri formasyonlar

Glomerülonefrit

Bu tip böbrek enfeksiyonunun ana nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, bazı koşullar aşağıdakileri de içeren bir enfeksiyonu teşvik edebilir:

- Bağışıklık sisteminde sorunlar
- Kanser öyküsü
- Kan yoluyla böbreklerinize ulaşan bir apse

[old_news_related_template title="Böbrek sağlığına yönelik altın kural: Az tuz, bol su" desc="Vücudumuzun en fazla çalışan organlarından böbrekler ortalama ömür süren bir insan baz alındığında yaklaşık 4 milyon litre kan süzüyor. Peki sağlık açısından bu denli önemli olan böbreklerimizi nasıl korumalıyız? Bunun için sağlıklı beslenme şart ama tuz tüketimini azaltmak ve bol su içmek de çok çok önemli. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/shutterstock_598101971_16_9_1524823235.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bobrek-sagligina-yonelik-altin-kural-az-tuz-bol-su/"]

NEFRİT HASTALIĞINDA KİMLER RİSK ALTINDA?

Bazı insanlar akut nefrit için daha büyük risk altındadır. Akut nefrit için risk faktörleri şunlardır:

- Ailede böbrek hastalığı ve enfeksiyonu öyküsü
- Lupus gibi bir bağışıklık sistemi hastalığına sahip olmak
- Çok fazla antibiyotik almak veya ağrı kesici ilaç kullanmak
- İdrar yolu ameliyatı

NEFRİT BELİRTİLERİ

Belirtileriniz, sahip olduğunuz akut nefritin türüne göre değişecektir. Üç tip akut nefritte en sık görülen semptomlar şunlardır:

- Pelviste ağrı

- İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi

- Sık idrara çıkma ihtiyacı

- Bulanık idrar

- İdrarda kan veya irin

- Böbrek bölgesinde veya karın bölgesinde ağrı

- Genellikle yüz, bacak ve ayaklarda şişme

- Kusma

- Ateş

- Yüksek tansiyon

NEFRİT NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Doktor, fiziksel bir muayeneden sonra nefrit riskinde herhangi bir artış olup olmadığını anlamak için sizi dinleyecektir.

Laboratuvar testleri ayrıca bir enfeksiyonun varlığını doğrulayabilir veya eleyebilir. Bu testler kan, bakteri ve beyaz kan hücrelerinin (WBC) varlığını test eden bir idrar tahlilini içerir.

Doktorunuz da kan testleri yapabilir. İki önemli gösterge, kan üre nitrojen (BUN) ve kreatinin'dir. Bunlar kanda dolaşan atık ürünlerdir ve böbrekler bunları filtrelemekten sorumludur. Bu sayılarda artış varsa, böbreklerin de çalışmadığını gösterebilir.

CT taraması veya böbrek ultrasonu gibi bir görüntüleme taraması, böbreklerin veya idrar yolunun tıkanmasını veya iltihaplanmasını gösterebilir.

Böbrek biyopsisi, akut nefriti teşhis etmenin en iyi yollarından biridir. Bu, gerçek bir doku örneğini böbrekten test etmeyi gerektirdiği için, bu test herkes üzerinde gerçekleştirilmez. Bu test, kişi tedaviye olumlu yanıt vermiyorsa veya doktorunuzun durumu kesin olarak teşhis etmesi gerekiyorsa gerçekleştirilir.

NEFRİT TEDAVİSİ

Böbrek iltihabında ilk önce ağız yoluyla alınan antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu hastalığa neden olan bakterinin türüne göre farklılık göstermektedir ve buna göre tedavi uygulanır. Eğer bakterinin türü bilinmiyorsa o zaman etkis daha geniş bir antibiyotik tedavisi uygulanır. Böbrek iltihabı antibiyotik tedavisine cevap vermediği zaman nefrostomi ve üreteral double j kateter yöntemleri ile idrar boşaltılır.

[old_news_related_template title="Böbrek taşı nasıl düşer?" desc="Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Adil Gürtuğ anlattı. Böbrek taşları ülkemizde en sık görülen böbrek rahatsızlıklarından biri. Kimileri kendiliğinden düşerken kimileri de taşın büyüklüğüne göre tedavi edilmelidir... İşte tedavi seçenekleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/02-logobobrek-12cm_16_9_1530565253.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/bobrek-tasi-nasil-duser-2499268/"]