Yüksek yüksek tepelere ev yapmasınlar dedik, dinletemedik. Dağa taşa ev yaptılar satamıyorlar. Şimdi bu evleri yapanlar kurtarılacakmış gibi haberler dolaşıyor. İnananı da çıkıyor!
Yalan dolan planlarla olmayacak duaya âmin deniliyor. İmkânsızlığın nedeni basit, aradığınız paraya ulaşılamıyor!

★★★

Hazırlanan plana göre devletin inşaatçılara ödediği bedelin yüzde 70’i ile firmaların banka borcu ödenecek, yüzde 30’u ise firmalara verilip kullanması sağlanacak.
Bu durumda bankaların batık kredileri mi kurtarılacak yoksa inşaat sektörü mü sıyıracak? Neyi tartışıyoruz ki? Zaten yapılamayacak!

★★★

Şu anda elinde en çok konutu olanlar, bankalar... Hâlâ batık kredilerini hesaplamaya çalışıyorlar. Sadece sahibinden adlı internet sitesinde 977 bin emlak, 666 bin satılık konut ilanı var!
Kurtarma paketi açıklansa bile devlet üç beş yandaş müteahhidin malını alacak, onları kurtaracak. Olan yine bizim vergilerimize olacak.

★★★

Bütçe açığı 80 milyar TL’ye yaklaşan ülke, parayı nereden bulacak söylesene... Tanesi 250 bin liradan 500 bin ev alsa... Yekûnu 125 milyar lira... Çevirsen dolara... Yaklaşık 23 milyar dolarlık fatura...
Yahu biz 5 yıl vadeli 2 milyar dolar borçlandık. Buna 750 milyon dolar faiz ödemeyi başarı saydık. Bize borç vermek isteyen varmış diye göbek attık.

★★★

Hangi parayla inşaat kurtarılacak? Size manzarayı göstereyim, gerisine siz karar verin.
Türkiye’de kaç müteahhit var? Yaklaşık 330 bin civarında... Ya Avrupa kıtasında? Sayıları 25 bin sınırında... Türkiye’deki sayı bütün Avrupa’nın 13 katı...
Müteahhitlerin alıcısı olsa dünyaya ihraç ederiz, paraya para demeyiz. İpini koparan inşaat işine girince sektör dibe çöktü haliyle...
Sadece İstanbul’da kayıtlı müteahhit sayısı 60 binin üzerinde... Nüfusun Türkiye ile aynı olduğu Almanya’da müteahhit sayısı 3 binde...

★★★

Yine de mevcut hükümetin inşaat aşkı kolay kolay bitmez. Adamlar hâlâ para bulup Kanal İstanbul’u kazmak derdindeler. Yatay mimari filan diyorlar. Nasıl bir dünyada yaşıyorlar?
Normal olarak harcanabilir geliri artmayan hatta azalan geniş toplum kesimlerinin konuta talebi bitti.

★★★

Zira konuta olan yüksek talebin ve fiyatların artışlarının başlıca sebebi sektörün yatırım kalemine dönüşmesiydi. Faizlerin yükselmesi ile hikâye çift yönlü değişti. Hem sermayenin getirisi arttı hem de konut kredi faizleri ile maliyetler yükseldi.
Şimdi bir milyona aldığın evden yılda en fazla 60 bin lira kira geliri elde ederken bankadan alacağın kemiksiz 250 bin lira... Değer artışı da görünmüyor önümüzdeki yıllarda...

★★★

Hükümet istese bile bu faizlerle sektörü kurtaramaz. Şöyle özetleyeyim...
Taksim’de Atatürk Kültür Merkezi’ni iki ay önce yıktılar. Parasızlıktan onun inşaatına bile başlayamadılar. Devlet inşaat sektörünü bıraksın önce kendini kurtarsın!