Ankara kulisleri fokurduyor sayın seyirciler!..
Dünkü yazımda “Bu nasıl oyun böyle” başlığı altında, görüştüğüm kaynakların söz birliği etmişçesine “Bir şeyler dönüyor!” dediğini anlatmıştım… Aynı kulislerde hatta Ankara ve İstanbul’un etkin çevrelerinde, AKP’li Cumhurbaşkanı’nın “Türkiye İttifakı” açılımının da seçime endeksli olduğu iddia ediliyordu…
-Bahsettiğim seçim, İstanbul’da seçimin yenilenmesi tabii!..
Son olarak gazeteci Murat Yetkin, Ankara kulislerini aktardığı kişisel blogunda, bombayı patlattı:
-Yoğunlaşan iddialara göre AKP yönetiminin hedeflediği İstanbul seçimini yenileme tarihi 30 Haziran Pazar… Çarşıya uyar mı bilmem ama evdeki hesap bu!..
Şimdi kulislerdeki bu dalgalanmadan ne anlıyorsunuz diye sorsam, ne dersiniz? Diyeceğiniz belli:
-Yahu daha Yüksek Seçim Kurulu bir karar vermedi ki, hangi akla hizmet seçim günü bile belirlenmiş, bu nasıl bir cingözlük!..
Valla, ben de olsam aynen öyle derdim!.. Pekii, ya size”Milli eğitim müdürlükleri okullara sandık mücahitliği için yazılar gönderiyor, AKP teşkilatları (küçük ortağınkiler de tabii!) harıl harıl ilan edilmemiş İstanbul seçimine hazırlanıyor iddiaları ayyuka çıkmış durumda” desem ne düşünürdünüz?.. Durun onu da tahmin edeyim:
-Demek ki YSK’nın süreci bu kadar uzatması, adeta kendini inkar edercesine tuhaf kararlar alması bu yüzdenmiş, dönüp dolaşıp yine “Atı alan Üsküdar’ı geçti” durumuna gelmişiz!..
Vallahi pes! Aklımı mı okuyorsunuz, bilemedim!.. Tabii ki YSK’nın önümüzdeki günlerde açıklayacağı karar, düşüncelerimize güçlü bir ışık tutacak… AKP’nin ileri sürdüğü gerekçeler birer birer erirken, böyle bir karar alınması mümkün mü hep birlikte göreceğiz…
-Ancak “cingözlüğün sınırı olmadığını” bir tarafa yazın lütfen!..

Siirt oyun havası mı?!.


Acaba işin içinde bir “Siirt senaryosu mu” var?..
Sözcü Gazetesi’nden sevgili arkadaşım Saygı Öztürk, dünkü yazısında aynen şöyle yazdı:
-YSK’nın içtihatlarını incelediğimizde yeni bir seçim gözükmüyor. AmaAKP’nin itiraz konuları, 2002’de iptal edilen Siirt seçimi senaryosunu çağrıştırıyor!..
Ne olmuştu Siirt’te, anımsatayım; seçimler yapıldıktan sonra AKP Siirt’teki seçim sonuçlarına itiraz etti… YSK yeniden seçim kararı verdi… İşte o seçimde yasaklı olma durumu Deniz Baykal’ın desteğiyle ve de anayasa değişikliğiyle kaldırılan Recep Tayyip Erdoğan milletvekili seçildi… Yani iptal, senaryonun bir parçasıydı!.. Daha değişik bir anlatımla YSK, seçimi “sandık kurullarının oluşumundan” hareketle iptal etmişti!..
Tam 17 yıl sonra YSK yine “aynı senaryonun” yürütüldüğü izlenimini veriyor!.. Örneğin AKP’den gelen itirazları adeta ilk derece mahkemesi gibi değerlendiriyor.. Böylesine toptancı, şüphe ve varsayım iddiaları üzerine  karar alındığını YSK’da uzun süredir çalışanlar da hatırlamıyor!..
-Bu durumda ise geçmişinden kopuk yepyeni bir YSK görüntüsü ortaya çıkmış oluyor!..
Yalnızca son üç seçim yan yana konulduğunda, yukarıdaki gözlemlerin ve iddiaların vahameti de tabak gibi ortaya seriliyor!..

Neden haziran sonu seçildi?..


Peki, YSK filan umursanmadan seçim hazırlığına giriştiği ileri sürülen iktidar cenahı, niçin 30 Haziran tarihini seçti?..
İlahi dostlar, aynı oyunu defalarca yaşayan bizler için sorulacak soru mu bu şimdi!.. Murat Yetkin yazısında “rivayet muhtelif” şeklinde latife yaptıktan sonra hepimizin gayet iyi bildiği sırrı anlatmış zaten:
-En güçlü senaryo, tahmin edilebileceği gibi, okulların da kapanmasıyla İstanbul’daki CHP-İYİ Parti seçmeninin tatile çıkıp oy kullanmamaları umudu!..
Ne kadar basit değil mi! İstanbullular tatile çıkacak, oy kullanmak için geri dönme zahmetine girmeyecek, böylece onlar da İstanbul rantına yeniden konacak!.. Kutluyorum valla, tereyağından kıl çeker gibi kazanmışlar bile İstanbul’u!..
Yalnız, ufak bir maruzatım var; eğer seçim yenilenirse, bu iktidara karşı olan diğer partilerin, örneğin DSP, Vatan Partisi, Saadet Partisi, TKP ve BTP’nin seçmenlerinin daha sıkı bir şekilde Ekrem İmamoğlu’nun arkasında durması, AKP seçmeninin içinde İmamoğlu’na oy verenlerin çoğalması ihtimalini acaba hesaba kattılar mı?!. Ne demişti iktidar cenahından bir yazar:
-Yeni bir seçim AKP açısından çok daha travmatik olacaktır!..