Dünyanın dört bir yanında corona virüsü ile mücadele devam ederken, insanlık için oldukça sarsıcı geçen yılın psikolojik etkileri, davranışlarda ve kararlarda da etkili oluyor. ABD'nin köklü yayın organlarından NPR'ın haberine göre ABD genelinde tıp fakültelerinde okumak için başvuru yapan öğrencilerin sayısı yüzde 18 oranında artış gösterdi.

"Fauci Effect" (Fauci Etkisi) olarak adlandırılan bu etki, isminden de anlaşılacağı üzere adını Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nün başındaki isim olan Dr. Anthony Fauci'den alıyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI, GENÇLERE İLHAM VERDİ


Covid-19'la mücadele sürecinde ülkenin öne çıkan figürlerinden biri olan ve ABD'nin HIV/AIDS, SARS, domuz gribi, MERS ve Ebola gibi salgınlarla mücadelesinde de aktif rol oynayan Dr. Fauci ile tüm dünyada olduğu gibi ABD'de de kahramanca mücadele eden sağlık çalışanları gençlere ilham verdi.

NPR'ın konuştuğu isimlerden olan Sam Smith, bu tercihini açıklarken şu ifadeleri kullandı:

"Bu yıl düşünmemi sağladı. Gelecekte muhtemelen bir başka pandemi daha yaşanacak. Bu sebeple bir sonrakinde ön saflarda yer almak istiyorum."

Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde çalışan ve Covid-19 nedeniyle çalışma saatleri ciddi bir şekilde düşen 25 yaşındaki Smith, tıp okumak için hazırlıklarını sürdürüyor ve aklında enfeksiyon hastalıkları alanında uzmanlaşmak düşüncesi yatıyor. ABD genelinde bu sonbaharda üniversite kayıtlarında bir düşüş gözlemlenirken Smith gibi ilham alan gençler sayesinde tıp fakültesine yapılan başvurularda rekor kırıldı. AAMC'nin (Amerikan Tıp Kolejleri Birliği) raporuna göre ülke genelinde bu artış yüzde 18 olarak tespit edildi.

[custom_content title="FAUCI'NİN BAŞARISI..." desc="1966'dan bu yana doktorluk yapan ve 1984'ten beri de Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nün başında yer alan Anthony Fauci; enfeksiyon hastalıklarına karşı yaptığı çalışmalarıyla dünyaca ünlü bir bilim insanı. Sayısı ödül sahibi Fauci'nin belki de en büyük başarısı referans bir bilim insanı olması. 2003'te The Institute for Scientific Information (Bilimsel Enformasyon Enstitüsü) raporuna göre 1983-2002 yılları arasında tüm alanlarda 2.5 ila 3 milyon makalede referans gösterilen Fauci, en çok referans gösterilen bilim insanları arasında 13. sırada yer alıyordu.">

 

AAMC'nin öğrenci işleri ve programlarından sorumlu kıdemli direktörü Geoffrey Young, bu artışı 11 Eylül'den bir örnekle destekliyor. Young, "11 Eylül'den sonra da orduya katılımda çok ciddi bir artış gözlemlenmişti. Geçmişe bakınca bu artışın benzerlik gösterdiği tek olay bu" ifadelerini kullandı.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi, 90 kişilik kontenjanı olan bölüme 11 binin üzerinde başvuru yapıldığını ve geçen seneye göre yüzde 50 artış gözlemlendiğini belirtirken Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi ise yüzde 27 artışla 110 kişilik bölüme 12 bin 24 başvuru geldiğini aktardı.