Danimarka'da milyonlarca vizonun alelacele öldürülmesiyle başlayan skandallar zincirine her geçen gün yeni halkalar ekleniyor. Covid-19 kaygısıyla itlaf edilen hayvanlarla ilgili korkular, vizonların gömüldüğü toplu mezarlara sığmadı.

Sonuç: Hayvanlar mezardan çıkarılıp yakılacak.

Vizon krizi sonucu istifa eden Mogens Jensen'in koltuğuna gelen yeni Tarım Bakanı Rasmus Prehn, vizonların mezarlarında sorunlar olduğunu itiraf ederken hükümetin bir çözüm arayışında olduğunu belirtti. Prehn söz konusu senaryolardan birinin mezarların açılıp vizonların hemen orada yakılması olduğunu söyledi.

Kasım başında hükümet 15 milyon vizonu itlaf etme kararı almıştı. 2.85 milyon vizon öldürüldükten sonra itlaf durdurulmuş ancak olayın yarattığı politik fırtına dinmemişti. Tarım Bakanı istifa etmiş, Başbakan Mette Frederiksen bir vizon çiftliğinde ağlamak zorunda kalmıştı.

Danimarka Başbakanı Frederiksen’in Covid-19 politikalarının halk tarafından desteklenme oranı gittikçe düşüyor. Fotoğraf: Reuters


Hükümet, bazı vizonların uygun olmayan şekilde itlaf edilip gömüldüğünü itiraf ederken özellikle Danimarka'nın kuzeyinde yer alan Jutland bölgesi endişelerin ana kaynağı haline geldi. Çürüyen vizon ölülerinin bölgeye yakın olan su kaynaklarını etkilemesinden çekiniliyor. Danimarka basınının 'Zombivizon' diye adlandırdığı olayda yeterince derine gömülmemiş vizonların yüzeye çıktığı görüldü.

İlk günden bu yana vizonların yakılmasından yana olduğunu söyleyen yeni Tarım Bakanı Prehn, başlarına ne geldiyse aceleden geldiğini söyleyerek hızlı karar almayacaklarını ifade etti.

[special_article_template title="" desc="Son birkaç haftadan bir şey öğrendiysek o da kararların mümkün olan en iyi temele göre alınması gerektiği. Aceleci davranan kişi hata yapar." who="Tarım Bakanı Rasmus Prehn">