Kurban Bayramı öncesi Bilim Kurulu kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalar yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de corona virüsünün tespiti için kullanılan test kitlerinin yüzde 40 doğruluğa sahip olduğu iddialarına değindi. Koca şu ifadeleri kullandı;

"YÜZDE 90’IN ÜZERİNDEDİR"

*Medyada ve sosyal medyada ilginç görünümlü birkaç konu var. Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranımızın yüzde 40 olduğu ileri sürülüyor. Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranı yüzde 90’ın üzerindedir.

*Şu dönemde bildiğiniz gibi PCR kiti baştan ithal ediliyordu. Biz de başta Çin'den ithal ettiğimiz kit oldu. O dönemde fiyatı 8.75 dolardı. 500 bine yakın kit alındı. Devamında erken dönemde biz yerli kitimizi ürettik.

*Bu üretilen yerli kit ile birlikte toplam 4,5-5 milyona yakın test yapılmış oldu. En son yapılan ihalede de DMO tarafından uygunluğu verilerle 12 tane ilave yerli kitler olmuş oldu. Bu ürünlerin ihaleye girmesi şeklinde yapılan düzenlemeyle 6 firma katıldı. Bu 6 firmanın katılımıyla oluşan fiyat 9,8 lira oldu.

"9,8 LİRA ÜZERİNDE HİÇBİR KİT ALINMAMIŞTIR"

*Dünyada 8.75 dolardan aşağıya görmediğimiz 1.4 dolara kadar düşen kit oldu. Sağlık Bakanlığı olarak altını çiziyorum, ilk günden itibaren yurt dışından aldığımız, Çin'den aldığımız kit dışında 9,8 lira üzerinde hiçbir kit alınmamıştır.

*Kim altında veriyor ise bunu da bakanlık almaya hazır, bu kadar net söylüyorum. Küresel firmaların Türkiye uzantıları üzerinden neler yapılmak istendiğini çok iyi biliyorum. Kit piyasasının arkasında dev gibi görünen ama cüce olan yapıların ve vatandaşların olduğunu da biliyorum.

*83 milyon emin olsun, burada bulunduğumuz müddetçe vatandaşımızın lehinde her türlü tedbiri alma noktasında gayret içinde olacağımızdan emin olun. Ben yer yer bu küresel firmaların uzantılarıyla birlikte siyasetçilerimizin de bilerek ya da bilmeyerek alet olduklarını görüyorum.

*Umarım bilmiyorlardır. Bundan sonra bilmiş olurlar. Burada bakanlık olarak 9.8 liranın üzerinde herhangi bir yerli kit olmamıştır, Çin'den alınan 8.75 doların dışında.

[old_news_related_template title="Sağlık Bakanlığı'nda kritik görevden alma!" desc="Corona virüsü tanı kitlerine onay yetkisini elinde bulunduran Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi'nin Başkanı Prof Dr. Selçuk Kılıç sürpriz bir şekilde görevden alındı. Tanı kitlerini üreten Bioeksen şirketi tarafından üretilen ve pandemi hastanelerinde kullanılan tek kit olan corona virüsü tanı kitinin yurt dışı laboratuvar denetiminde pozitif vakaları yakalama oranının yüzde 40 gibi çok düşük bir oranda çıktığı, bunun üzerine Kılıç'ın görevden alındığı iddia ediliyor. Sağlık Bakanlığı ise iddialara ilişkin bir açıklama yapmadı. Bioeksen Yönetim Kurulu Başkanı Canan Ketre, iddiaları yalanladı. Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, 'Yerli tanı kitimizle ilgili bir sorun yok” açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/22/iecrop/bakanlik-iha-son_16_9_1595400574.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/saglik-bakanliginda-kritik-gorevden-alma-5943155/"]