SÖZCÜ'ye konuşan Nebil Seyfettin, ağız-diş sağlığı çalışanlarının doğrudan risk altında olduğunu ifade ederek "Sağlık Bakanlığı özelde ve kamuda çalışan diş hekimlerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirleri bir an önce hayata geçirmelidir. Diş hekimlerimizin ve halkımızın çapraz enfeksiyon riskini önleyecek daha önceden belirlenmiş diş tedavilerin yapılmasını erteleyen kararın bir an önce hayata geçirilmesini, hekimlerimiz kadar kamuda hasta yığılmalarının önlenmesi açısından da hızlıca hayata geçirmesi çok önemlidir" diye konuştu.

"ENFEKSİYON ZİNCİRİNİ KIRMAK İÇİN TOPLU TEDAVİLERDEN KAÇINILMALI"

Ağız diş sağlığı hizmetlerinin toplu olarak değil muayenehane ve poliklinik tarzı yerlerden verilmesinin daha doğru olacağına dikkat çeken Nebil Seyfettin şunları söyledi: "Bu, enfeksiyon yayılma zincirinin kırılmasını sağlayacaktır. Diş hekimleri meslek hayatları boyunca enfeksiyon riskinin önlenmesi açısından en deneyimli meslek grubudur. Ancak yayılma hızı çok yüksek olan bu virüs vakasında sağlıklı kişiler enfeksiyon kapabilir, hastalıklı olanlar virüs bulaştırabilir. Her ne kadar Diş hekimleri olarak tüm önlemleri alsak bile acil olmayan diş tedavileri dışında bu geçiş dönemi süresince tedavilerin ertelenmesinde fayda var."

Diş hekimliğine tedavi için gidecek olan hastaları da randevu saatine uyması ve yanında refakatçi götürmemesi gerektiğini belirten Seyfettin, "Bu koşullar altında, diş hekiminiz gerekli gördüğü hallerde tedbir amaçlı olarak randevu gün ve saatinde değişiklik veya iptaller yapabilir, bu tamamen sizleri olası risklerden korumak amaçlıdır" ifadesinde bulundu.

HANGİ DURUMLAR ACİL?

Konu ile ilgili bilgiler veren Dt. Ömer Kazancı ise "diş hekimlerinin çalışma alanı olan ağız içi ortam çalışma esnasında etrafa çok sayıda tükürük partikülünün yayılmasına sebep olması nedeniyle diş hekimlerinin ve ortamda bulunan diğer hasta ve refakatçilerinin yüksek risk grubuna girdiğini söylemek sanırım yanlış olmayacaktır.' dedi.

Diş Hekimine gitmeyi gerektirecek acil durumları Dt. Ömer Kazancı şöyle sıraladı:

-Şiddetli diş ağrısı

İlerlemiş diş enfeksiyonları

-Beslenmeyi ciddi şekilde engelleyen diş problemleri

-Cerrahi işlem sonrası oluşan kanama ve şiddetli ağrı şikayetleri

[old_news_related_template title="Hastanelerde yoğun bakım üniteleri ne durumda, yeterli yatak var mı?" desc="Türkiye'de corona virüsü vaka sayısının 98'e çıktığını açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk ölümün gerçekleştiği haberini verdi. Bu süreçte Sağlık Bakanlığı tüm hastanelere yoğun bakım ünitelerinin sürece uygun hale getirilmesini de içeren bir genelge gönderdi. Acil olmayan ve isteğe bağlı olan cerrahi işlemlerin ertelenmesini ve yoğun bakım ünitelerinin olabildiğince boşaltılmasını önerildiği genelgede tüm sağlık kuruluşlarının bu koşullara uymasını istedi. Türkiye'deki yoğun bakım üniteleri ile ilgili sozcu.com.tr'ye bilgiler veren Prof. Dr. İsmail Cinel de güncel durumu ve alınması gereken önlemleri anlattı. Peki hastanelerde yoğun bakım üniteleri ne durumda, olası bir vaka artışında yatak sayısı yeterli mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/17/iecrop/yogun-bakim-unitesi-shutter_16_9_1584460535.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/hastanelerde-yogun-bakim-uniteleri-ne-durumda-yeterli-yatak-var-mi-5684389/"]

[old_news_related_template title="Hastanelerin acil durum yönetmeliği değişti" desc="Ülke genelindeki tüm hastanelerin afet ve acil durumlarda sunulacak sağlık hizmetleri konusunda gerekli hazırlıkları önceden yapmalarını ve ilk 72 saat boyunca hastane dışından hiçbir yardım almaksızın kendi kendine yeterli olmalarını sağlamayı amaçlayan Hastane Acil Durum Planları (HAP) yönetmeliği yenilendi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/18/iecrop/acil-servis-foto-shutterstock_16_9_1584512054.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/hastanelerin-acil-durum-yonetmeligi-degisti-5685656/"]