OECD Rüşvet Çalışma Grubu, Türkiye’nin 2014’teki 3. Aşama değerlendirmesinden bu yana yurt dışı merkezli kişi ve kuruluşlardan gelen rüşvetle mücadele için kilit alanlarda göze çarpan eksiklikleri giderememesinden ciddi şekilde endişe duyduğunu açıkladı. Çalışma grubu özellikle kamu kuruluşlarında rüşveti engellemek, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığı yolunda Mart 2023’e kadar Türkiye’nin acil gelişim raporu hazırlamasını, bu arada OECD’nin ek önlemleri uygulamaya alabileceğini de bildirdi.

Açıklamada Türkiye’de rüşvetle mücadelenin hükümetin takviminde yer aldığının belirtilmesinin memnuniyetle karşılandığı ancak bugüne kadar bu hedef doğrultusunda hiçbir net adım atılmamasının ciddi bir endişe yarattığı vurgulandı.

ACİL HAREKETE GEÇİN

Açıklamada “Türkiye’nin, tüzel kişilerin yabancı rüşvet, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığına ilişkin sorumluluklarına ilişkin uzun süredir devam eden tavsiyelere ilişkin olarak devam eden eylemsizliği ve Türkiye’nin yabancı rüşvet yasalarını uygulamaması, OECD Rüşvet Çalışma Grubu’nun yüksek düzeyli bir heyet göndermesine yol açtı” denildi. Çalışma Grubu son açıklamasında Türkiye’yi rüşvete karşı “acil harekete” geçmeye çağırdı.

Görevden almalar soru işareti


38 OECD Üye ülkesi ve Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Peru, Rusya ve Güney Afrika’dan oluşan Rüşvet Çalışma Grubu, adli ve kolluk kuvvetleri görevlilerinin art arda geniş çaplı bir şekilde görevden uzaklaştırılması ışığında, Türkiye’de soruşturma ve kovuşturmaların bağımsızlığının korunması konusunda soru işaretlerini de sürekli ortaya koyuyor.

2014’ten beri yeterli adım atılmıyor


OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) açıklamasında Türkiye’nin rüşvetle savaş için gerekli adımları atması konusunda sert ifadeler kullandı. Örgüt, 2014 yılındaki 3. Faz aşamasından beri özellikle yurt dışından Türkiye’ye rüşvet akışı konusunda gerekli adımların atılmadığının altını çiziyor.

Türkiye, son olarak yayınlanan Yolsuzluğun İhracı 2022 ilerleme raporunda bu yıl da sözleşmeyle ilgili yasaları “az uygulayan/hiç uygulamayan” kategorisinde yer almıştı.

[old_news_related_template title="AKP seçtiği müteahhitlere 4 büyük gizli ihalede 1.2 milyarlık iş verdi" desc="Kamu İhale Kurumu, Ulaştırma Bakanlığı tarafından gizli saklı yapılan 4 ihalenin detaylarını açıkladı. İhale süreci tamamlanana kadar sır gibi saklanan toplam 4 ihalenin maliyeti 1 milyar 241 milyon lirayı aşıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/07/iecrop/dd881d7ed4c4c424dba1e8c45280c8de_16_9_1667803560.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/akp-sectigi-muteahhitlere-4-buyuk-gizli-ihalede-1-2-milyarlik-is-verdi-7465019/"]

[old_news_related_template title="İşte Sayıştay raporundan çıkanlar: Belediyelerde neler oluyor" desc="SAYIŞTAY denetçileri bir yıl boyunca belediyelerin hesap ve faaliyetlerini inceledi. Usulsüzlükleri tek tek raporladı. Örneğin Bursa Belediyesi hediye altın dağıttığı, Fatih Belediyesi’ndeki 3 başkan yardımcısına yönetiminde bulundukları 2 belediye şirketinden de huzur hakkı ödendiği, Bağcılar Belediyesi’nin, mülkiyetinde olan park, çocuk bahçesi gibi yerleri usule aykırı şekilde başka kişilere kiralayarak otopark, halı saha, düğün salonu, kafeterya gibi kullandırdığı ortaya çıktı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/11/iecrop/basliksiz-2_16_9_1668199293.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/iste-sayistay-raporundan-cikanlar-7475182/"]