Petrol fiyatları, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrolüne varil başına 65 ila 70 dolar arasında bir fiyat sınırı getirmeyi tartıştığı haberleri ile birlikte yeniden düşüşe geçti.

Bugün öğlen saatlerinde Bloomberg'in aktardığı haber enerji piyasalarına bomba gibi düştü. Haberde AB'nin Rus petrolünde tavan fiyat seviyesinin 65-70 dolar aralığında olmasını değerlendirildiği aktarılmıştı.

YAPTIRIMLAR GENİŞLEYECEK


ABD'nin de dahil olduğu G7 grubuyla beraber AB ve Avustralya'nın, Moskova'ya getirilmesi planlanan yaptırımlar kapsamında deniz yolu ile ihraç edilen Rus petrolüne 5 Aralık'ta tavan fiyat uygulaması açıklayabileceği belirtildi

AB ayrıca 5 Aralık’ta uygulanması planlanan yaptırımlar için 45 günlük geçiş dönemi öngördü. Geçiş süreci 5 Aralık’tan önce petrol yüklenen ve 19 Ocak’a kadar yükünü teslim edecek gemilere uygulanacak. Bu gemilere yaptırım uygulanmaması planlanıyor.

PETROL SERT DÜŞTÜ


Haberin ardından Batı Texas Ham Petrolü (WTI) varil başına 80 doların altına düştü. WTI 16.00 sularında 78,6 dolardan işlem gördü.

Brent Petrol ise yüzde 2,8 düşüşle 86 dolara indi. Brent petrolün varil fiyatı dün 88,80 dolara kadar yükselmiş, sabah saatlerinde 88,4 dolar seviyesinden işlem görmüştü. Böylece fiyat tavanı haberlerinin piyasada yaşanan oynaklığı artırdığı görüldü.

RUSYA REST ÇEKMİŞTİ


Geçtiğimiz günlerde Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus petrolüne tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol satmayacaklarını belirterek, "Tavan fiyat uygulayacak ülkelere petrol ve petrol ürünleri tedarik etmeyi planlamıyoruz. Petrolümüzü pazar odaklı ortaklara yönlendireceğiz veya üretimi azaltacağız." demişti.

[old_news_related_template title="Rusya ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İstanbul'da görüştü" desc="Rosatom Genel Direktörü Aleksey Likhachev ile UAEA Genel Direktörü Rafael Grossi, heyetlerle birlikte bugün İstanbul'da bir araya geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/23/iecrop/zaporijya-aa_16_9_1669207388.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ve-uluslararasi-atom-enerjisi-ajansi-istanbulda-gorustu-7496538/"]