Antalya’nın Korkuteli ilçesi Dereköy Mahallesi’nde açılmak istenilen kömür madenine karşı,  Antalya’da eylem yapıldı. Eyleme, Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan,  Dereköy sakinlerinin yanı sıra CHP İl Başkan Yardımcısı Murat Ali Özer, CHP Eski Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk, çevreci dernek temsilcileri ve aktivistler katıldı.

"SU KAYNAKLARININ BULUNDUĞU MEYVECİLİK YAPILAN BÖLGE"

Dereköy’ün kent merkezi ve kırsal yerleşim yerlerini besleyen su kaynaklarına, endemik fauna ve floralara ev sahipliği yapan bir bölge olduğunu söyleyen Okudan, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Nasıl ki dün Beşkonak’ta açılması planlanan mermer ocaklarına ilişkin bölgemizin hem ekolojik hem ekonomik, hem toplumsal hem de hukuki gerekçelerimiz vardı ise aynı ve benzer gerekçelerimizi Korkuteli Dereköyümüz içinde dile getireceğiz. 56 bin dönümlük ekilebilir arazisi bulunan Korkuteli ilçemizin mevcut arazisinin yaklaşık yüzde 75’ i sulu tarım yapılması gereken üretim sahalarıdır.

Yine ilçemiz yaylacılıktan tutun da, dünyaca ünlü ihraç potansiyeli yüksek kayısı, şeftali elma gibi meyvecilikte yapılan ciddi bir tarımsal üretim merkezidir. Bilirsiniz ki tarımsal üretimin yapılabilmesi için en önemli unsur sulama suyudur.

Dereköy yaylası, Menevşelik, Varsak Yarıkpınar, Palazpınarı ve Yeleme olmak üzere 4 adet yeraltı içme suyu kaynağına ev sahipliği yapmaktadır. Bu kaynaklar Korkuteli ilçemize bağlı 17 köyümüzün içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamaktadır. Keza Korkuteli barajımızında en önemli ana kaynağını teşkil etmektedir”



 “SU KAYNAKLARIMIZI KURUTMAYA VE KİRLETMEYE HAKKIMIZ YOKTUR”

Meyve üretimi yapılan bu köylerimizin hayat ana damarlarını bu kaynakların oluşturduğu çayımız ihtiva etmektedir” diyen Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan; “Geçen yıl ki UNESCO raporlarına bakıldığında 10 yıl içerisinde dünya da küresel ölçekte su kıtlığı yaşanılacağı öngörülmektedir.

Biz Antalyalılar olarak yeraltı zenginliklerimizin çıkartılmasına karşı bir bölge halkı değiliz. Doğru lokasyondaki projelere destek dahi oluruz. Ancak su birkaç yıl içerisinde en önemli yeraltı zenginliğimiz olacak maden değeri taşıyacaktır. Su kaynaklarımızı kurutmaya ve kirletmeye hakkımız yoktur. Özellikle su kaynaklarının bulunduğu yakın lokasyonlara kömür ocağı, mermer ocağı, taş ocağı gibi hazırlanan projelere izin verilmesi yarın su kaynaklarının miktar ve kalite bakımından yetersiz kalmasına, erişilemez olmasına sebep olacak karar vericileri doğrudan etkileyecektir.

Halka rağmen atılan adımlar ve yapılan projeler olumlu sonuç doğurmamıştır. Korkuteli ve Dereköy halkı Dereköy de izin verilen kömür ocağı santraline karşıdır ve istememektedir.

Gerekçelerimiz haklıdır ve başta sayın valimiz olmak üzere milletvekillerinden bu projenin iptalini talep ediyoruz. Kömür ocağının açılması halinde doğacak sosyal ve idari krizin önüne geçmelerini istiyoruz. Doğal, tarihi ve kültürel miraslarımızı korumak her ferdin görevi olduğunu belirterek, dayanışma, birlik ve beraberliğimiz ile Beşkonak Kazandı, inanıyoruz ki Dereköy de kazanacak” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Çevreciler 8 yıl sonra Akkuyu’nun kapısına dayandı" desc="İklim Adaleti Koalisyonu, Mersin Nükleer Karşıtı Platformun ve Ekoloji Birliği’nden çevreciler, 8 yıl aradan sonra yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santral kapısına dayandı. Kapıda yapılan açıklamada, AKP iktidarının projeyi siyasi bir şov haline getirerek, 2023’te bir reaktörün açılışına yetiştirilmeye çalıştığı belirtilerek, 'Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatı durdurulsun, sözleşmesi feshedilsin' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/13/iecrop/300626d1-188d-4a06-8302-5b0e70bb77d1_16_9_1668342583.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/cevreciler-8-yil-sonra-akkuyunun-kapisina-dayandi-7477712/"]