Güney Kore'deki Temel Bilimler Enstitüsü'nde yer alan Genom Mühendisliği Merkezi'ndeki araştırmacılar, mitokondriye erişmenin, DNA'nın çift sarmalını çözmenin ve hataları düzeltmenin bir yolunu buldular.

Times'ın haberine göre, araştırmanın yazarı Dr. Kim Jin-Soo, yeni ortaya koydukları yöntemle, bilim insanlarının canlı hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirebileceklerini ve belirli hastalık türlerini yeniden oluşturmak için DNA'larını düzenleyerek ilaçların ve terapilerin test edilebileceğini söyledi.

Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Michal Minczuk, gelişmenin çok heyecan verici olduğunu ve on yıl sonra insanlarda da denemelere ihtiyaç duyulacağını söyledi.


GENELLİKLE KALITIM YOLUYLA GEÇİYOR


Uzmanlar, Güney Kore'deki araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni tekniğin, sonunda Parkinson ve Alzheimer dahil olmak üzere diğer hastalık türlerinin tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürdü.

İngiltere'de binlerce kişi, Cambridge araştırmacıları tarafından "ciddi ve genellikle ölümcül" ve aynı zamanda "büyük ölçüde tedavi edilemez" olarak tanımlanan "mitokondriyal hastalıklar" ile yaşıyor.

Bu hastalıklar genellikle anneden kalıtım yoluyla geçiyor ve yaklaşık 5.000 kişiden birini etkiler. Ancak Alzheimer ve Parkinson dahil olmak üzere daha yaygın hastalıklar, bazı araştırmalarla hatalı çalışan mitokondriye ve potansiyel olarak DNA'daki kusurlara bağlanıyor. DNA hataları, insan genomunu oluşturan A, G, C ve T harflerinden oluşan koddaki yazım hataları gibi ve bilim insanları bunları düzeltmek için yollar geliştiriyor.



Cell dergisinde yayınlanan çalışma ile ilgili yapılan açıklamada, "Mitokondriyal DNA'yı düzenlemek için güvenilir teknoloji, bilinen tüm genetik hastalıkları yenmek için araştırılması gereken genom mühendisliğinin son sınırlarından biridir" ifadesi yer aldı.

Araştırmanın sonuçlarına tam anlamıyla katılmayan Birmingham Üniversitesi'nden bir genetikçi olan Ildem Akerman ise, "Belirli Alzheimer türlerine sahip insanlara muhtemelen yardımcı olabilir tek başına Alzheimer'ın bu şekilde tedavi edilebilir olduğunu söyleyemem" dedi.

 

[old_news_related_template title="Uzmanlar açıkladı: Sağlıklı kolesterol Alzheimer riskini azaltıyor" desc="Boston Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, 35 yaşında sağlıklı bir kolesterol düzeyine sahip olmak, daha sonraki yıllarda Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/25/iecrop/alzheimer-depo-photos.jpg_16_9_1648192730.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/uzmanlar-acikladi-saglikli-kolesterol-alzheimer-riskini-azaltiyor-7032702/"]

[old_news_related_template title="Elon Musk’ın uyku alışkanlığı Alzheimer’a çare mi?" desc="Fareler üzerinde yapılan bir araştırma, Elon Musk gibi günde sadece dört ila altı saat uyuyan insanların Alzheimer'la daha etkin bir şekilde mücadele edebildiğini iddia ediyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/16/iecrop/elon-musk-depo-photos.jpg_16_9_1647438086.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/elon-muskin-uyku-aliskanligi-alzheimera-care-mi-7014843/"]

[old_news_related_template title="Müzik ruhun gıdasıdır: 60 yaş üzerindeki kişilerde piyano çalmak Alzheimer riskini düşürdü" desc="Araştırmacılar, altmış yaş ve üstü kişilerin piyano çalmalarının faydalı olduğunu ortaya çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/04/iecrop/hands-g481c21988_1920_16_9_1649084947.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilimsel-arastirma-muzik-ruhun-gidasidir-60-yasindan-sonra-da-7053900/"]