Kanada'da yeni geliştirilen bir tedavi yöntemi, özellikle organ bağışı bekleyenler için mucize olabilir...

Kanada'daki bilim insanları, organ bağışları sırasında en büyük problem olan kan grubu uyumunun artık tarihe karıştığı müjdesi verdi. Yeni geliştirilen prosedür sayesinde akciğer, kalp ve böbrek nakillerinde yaşanan zorlukların ortadan kaldırılması da hedefleniyor.

Şu anda, organ bağışları, kan gruplarına göre eşleştirilerek yapılıyor. Yani A Rh pozitif olan bir kişi organ bağışını ancak kendi kan gurubundaki yani A Rh pozitif kişilerle yapabiliyor. Ancak artık bu sistemin tamamen ortadan kaldırılarak, kan grubu fark etmeksizin organ bağışı yapılabilecek.

TIBBİ ACİLİYETİ OLAN HASTALARA ÖNCELİK SAĞLAYCAK

Kanada, Toronto'daki Ajmera Nakil Merkezi'nde cerrah olan Marcelo Cypel, uygun bir alıcının yeterince hızlı bulunamaması nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin yakınlarıyla görüşmesinin ardından bu projeye başladıklarını açıkladı.

Cypel, "Yeni geliştirilen tedavi yöntemi sayesinde organlar 'evrensel' hale gelecek ve kan uyuşmazlığı ortadan kalktığı için tıbbi aciliyeti olan hastalara öncelik tanınabilecek. Bu durum daha az organ israfı anlamına gelirken daha da önemlisi daha fazla hayat kurtarabileceğiz." dedi.

Kan grupları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde antijenler olarak bilinen şeker moleküllerinin varlığı ile belirleniyor. A tipi kanda A antijeni, B kanında B antijeni bulunuyor. AB kan grubunda iki antijen de yer alırken, O tipi kanda hiç bulunmuyor.

Wang, "Tüm organları evrensel O tipine dönüştürürseniz, bu engeli tamamen ortadan kaldırabilirsiniz" dedi.

[old_news_related_template title="Bilimsel araştırma: Uzun Covid-19'a karşı en etkili yöntem aşı" desc="İngiliz yetkililer, yapılan araştırmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşarak corona virüsüne yakalanan bazı kişilerde görülen ve semptomların haftalar ve hatta aylar boyunca bitmediği uzun Covid-19 sürecine karşı aşının büyük bir koruma sağladığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/16/iecrop/covid-reuters_16_9_1645002087.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilimsel-arastirma-uzun-covid-19a-karsi-en-etkili-yontem-asi-6955898/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanları mucize gerçekleştirdi: Bacakları tutmayan adam yürümeye başladı" desc="İsviçre'de bilim insanları felç geçiren ve bacakları tutmayan bireyler üzerinde yenilikçi bir araştırma gerçekleştirdi. Omurgaya takılan uyarıcı sistem ile, trafik kazası sonrasında felç geçiren bir adam tekrar yürümeye ve yüzmeye başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/08/iecrop/adam-neurorestore-_16_9_1644295121.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilim-insanlari-mucize-gerceklestirdi-bacaklari-tutmayan-adam-yurumeye-basladi-6938933/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanları şaştı: Genç kadının sperme alerjisi çıktı" desc="ABD'de yaşayan 18 yaşındaki Chloe Lowery isimli kadında 'Üreme Sıvısı Hiper Hassasiyeti' sendromu tespit edildi. Kadının sperm ile temas etmesi durumunda geçici olarak felç geçirdiği açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/16/iecrop/seks-shutterstock_16_9_1645008017.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/bilim-insanlari-sasti-genc-kadinin-sperme-alerjisi-cikti-6956190/"]