Avrupa Merkez Bankası (ECB) faizleri 25 baz puan artırdı. Banka, gecelik mevduat faizini yüzde 3,25'e yükseltti. Politika faizi ise yüzde 3,50'den yüzde 3,75'e çıkarıldı. Gecelik borç verme oranı ise yüzde 4 seviyesine yükseltildi.

Ekonomistlerin beklentisi de faizlerin 25 baz puan yükseltilmesiydi. ECB tarafından paylaşılan politika metninde gelecekteki kararların faizleri yeterince sıkılaştırıcı konuma getireceği ifade edildi.

Karar metninde, Varlık Satın Alma Programı (APP) kapsamında alınmış varlıkların anaparalarının Temmuz 2023'ten sonra yeniden yatırıma yönlendirilmeyeceği kaydedildi.

ECB'nin bilançosunu küçültmesi, parasal sıkılaştırmanın bir başka önemli yapı taşı olurken, bilançoda Haziran 2023 sonuna kadar aylık ortalama 15 milyar Euro azalmanın devam edeceği bildirildi.

Dün ABD Merkez Bankası da faizleri 25 baz puan yükselterek 5-5,25 seviyesine çıkartmış, ancak faiz artışlarına devam edip etmeyeceğine ilişkin güçlü bir sinyal vermemişti.

FAİZ ARTIŞINDA HIZ KESTİ


ECB mart toplantısında faizleri 50 baz puan artırmıştı. Böylece banka mayıs toplantısında faiz artış hızını 25 baz puana düşürerek hız kesmiş oldu.

ECB yılın ilk toplantısında politika faizini 50 baz puan artırmıştı. Böylece banka sıkılaşma döngüsüne girdiğinden bu yana 375 baz puan faiz artırmış oldu. Böylece faizler 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

LAGARDE'DAN AÇIKLAMA


Kararın açıklanmasının ardından kameraların karşısına geçen ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşmasından satır başları şöyle:

*Son birkaç ay içerisinde manşet enflasyon aşağı geldi ama fiyat baskıları hâlâ güçlü kalmaya devam ediyor.

* Atmış olduğumuz faiz artış adımları Euro Bölgesi'ndeki finansal koşulları, reel ekonomiye geçişkenlik anlamında da etkiliyor ve buradaki belirsizlik devam ediyor.

* Gelecekte alacağımız kararlar, politika faizinin yeterli derecede sıkılaştırıcı olduğunu garanti eder ve enflasyonun bizim orta vadeli hedefimiz olan yüzde 2'ye geleceğini taahhüt eder nitelikte olacak.

* Verilere bağlı kalmaya devam edeceğiz ve sıkılaştırmanın uzunluğunu ve dozunu buna göre ayarlayacağız. Bizim attığımız adımlar enflasyon görünümüyle alakalı finansal ve ekonomik verilere göre gerçekleşecek.

* İç talep, tüketim zayıf olmaya devam ediyor. İmalat görünümü kötüleşiyor. Ekonominin sektörleri arasında ayrışma görüyoruz.

* Hükümetler enerji destek tedbirlerini geri çekmeliler. Ücret baskıları daha da güçlendi. Uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin izlenmesi gerekiyor.

* Enerji fiyatlarındaki düşüş orta vadede fiyat baskılarını azaltmaya devam ediyor. Çekirdek enflasyon nisanda yüzde 5,6 seviyesine geriledi. Hizmetler enflasyonu yüzde 5,2'ye yükseldi.

* Güçlü ücret artışları veya kâr marjlarının yükselmesi enflasyonu daha yukarı çıkarabilir. Bazı sektörlerde işletmeler kâr marjlarını artırma imkanı buldular. Enflasyon görünümü için riskler ciddi şekilde yukarı yönlü.

* Faiz artırımlarını durdurmuyoruz. Tüm politika yapıcılar faiz artırımının gerekli olduğu konusunda görüş birliğine vardı. Bazı üyeler 50 baz puan artırımın uygun olacağını düşündü. Faizin değişmemesini savunan üye olmadı.

* Yeterince sınırlayıcı faiz seviyesi konusunda bir tahminimiz yok. Enflasyonda hedefe ulaşmak için arzu ettiğimiz etkinin tamamını henüz görmedik.