Bangladeş'te tekstil sektöründe çıkmaza giren asgari ücret artışı tartışmaları işçilerle hükümet ve fabrika sahiplerini karşı karşıya getirirken ülkedeki gerginlik de tırmanıyor.

Son olarak polis, protestolarla bağlantılı 11 bin işçi hakkında genel soruşturma kararı aldı.

Günlerdir devam eden eylemlerde işçiler, hükümetin sunduğu ücret artışını yetersiz bulurken ülkede 150 fabrikanın belirsiz süreliğine kapandığı duyuruldu.

İşçi sendikaları polisin protestoyu dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığını açıkladı. Protestolarda şimdiye kadar en az üç işçi öldürüldü ve o tarihten bu yana 70'ten fazla fabrika hasar gördü.


ABD DEVREYE GİRDİ


Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı da konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamada, "Bangladeş'te asgari ücreti protesto eden işçilere yönelik son şiddet olaylarının yanı sıra meşru işçi ve sendikal faaliyetlerin suç sayılmasını kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca Bangladeş hükümetine asgari ücret kararının yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

NE OLDU?


Ücretleri yetersiz bulan binlerce tekstil işçisi, önceki hafta sonundan itibaren grev yaparak üretimi durdurdu. Ülke genelinde 300’den fazla fabrika faaliyetlerine ara vermişti.

Hazır giyim sektörü işçileri ile polis arasında süren ölümcül çatışmaların ardından Bangladeş hükümeti geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, asgari ücretin 1 Aralık’tan itibaren ayda yüzde 56,25 artarak 12.500 takaya (114 dolar) yükseleceğini söylemişti. Bu, beş yıl sonra gelen ilk zam oldu.



İşçi sendikaları, enflasyon ve hayat pahalılığı krizi nedeniyle temel yaşam maliyetlerini karşılamak için ayda 23 bin takanın (208 dolar)gerekli olduğunu düşünüyor.

Bangladeş, çoğu kadın olmak üzere yaklaşık 4 milyon işçinin istihdam edildiği 3 bin 500 civarı fabrikasıyla Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci konfeksiyon üreticisi. Gap, Walmart, H&M, Zara, Inditex, Bestseller, Levi’s, Marks and Spencer, Primark ve Aldi gibi pek çok ünlü marka ürünlerini Bangladeş’te üretiyor.

Hızlı moda markalarının önemli bir giyim tedarikçisi olmasına rağmen Bangladeş, 2018’den bu yana 8 bin taka (74 dolar) olarak belirlenen dünyanın en düşük hazır giyim işçisi asgari ücretlerinden birine sahip.