Araştırmalar her 100 kadından en az 2'sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanserine yakalandığını ortaya koyuyor. Peki rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir ve doktora ne zaman gitmek gerekiyor?

Uzmanlar, rahim ağzı kanserinin herhangi bir belirtiye neden olmayabileceğini veya belirtilerin belirgin olmayabileceğini açıkladı.

Rahim ağzı kanserinin en sık görülen semptomları ise menopoz sonrası, seks sonrası veya düzenli adet dönemleri arasında görülen olağandışı vajinal kanamalar, vajinal akıntıdaki değişiklikler, seks sırasında ağrı-rahatsızlık ve bel veya pelviste açıklanamayan ağrı olarak sıralandı.

ÇOK YAVAŞ İLERLİYOR


İnsan papilloma virüsü yani HPV, insanlarda çok yaygın olup genellikle herhangi bir soruna yol açmadan kendi kendine geçer.

Ancak bazen rahim ağzı hücrelerinde rahim ağzı kanserine dönüşebilecek değişikliklere neden olur. Ortalama olarak bu yavaş yavaş, genellikle beş ila 20 yıl arasında gerçekleşir.

Diğer risk faktörleri arasında sigara içmek, zayıflamış bir bağışıklık sistemi, doğum kontrol hapı almak ve 1938'den 1971'e kadar bazı hamile kadınlara verilen bir östrojen ilacı yer alıyor.

Rahim ağzı kanseri tanısı alan hastaların yaklaşık yüzde 51'i on yıl veya daha uzun süre hayatta kalıyor.

Yüksek riskli HPV için servikal tarama örnekleri inceleniyor. Virüs bulunursa hücre değişiklikleri açısından numune tekrar inceleniyor. Hücre değişikliği yoksa, HPV'nin temizlendiğinden emin olmak için hasta, bir yıl sonra rahim ağzı taraması için tekrar davet ediliyor.

Yüksek riskli HPV ve hücre değişiklikleri bulunan kadınlarda da, rahim ağzına daha ayrıntılı bakmak için mikroskop kullanılmasını içeren kolposkopi incelemesi yapılıyor.