Geç kalmak için bir bahane mi yoksa gerçekten tembellik mi? Z kuşağını kasıp kavuran "zaman körlüğü" kavramı bir trend haline gelmişken işe zamanında gidemediğinden şikayet eden TikToker'ın ağladığı video yeni tartışmalara yol açtı.


Zihinsel anlamda farklı olduğunu iddia eden Chaotic Philosopher isimli kullanıcı, gözyaşı döktüğü TikTok paylaşımında "işçilerin dakik olmakta zorlandıkları için işlerine son verilen kültür"den şikayet etti ve video yaklaşık 5 milyon kez izlendi.

TikToker'ın paylaştığı video yeni tartışmalara yol açtı...


İş başvurusu yaptığı bir yerdeki potansiyel bir işverene "zaman körlüğü ile mücadele eden insanlar için düzenlemeler" yapıp yapmadıklarını sorduğu için kendisine bağırıldığını iddia eden TikToker, Z kuşağının sahip olduğu iddia edilen "kültür"le ilgili eleştirilerde bulundu.

Paylaşım, sosyal medya kullanıcıları tarafından dalga konusu oldu ve çoğu kişi onu "sadece bir alarm kullanmaya" çağırdı. Diğerleri de, zaman körlüğünün "yeni bir Z Kuşağı trendi" olup olmayacağını sorguladı.

UZMANLAR GERÇEKLİĞİNİ SAVUNUYOR


Ancak uydurma olduğu yönündeki suçlamalara rağmen, psikologlar bunun gerçek, özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişilerde yaygın olduğunu iddia ediyorlar.

Kamboçya'da yaşayan bir psikolog ve akıl sağlığı uzmanı olan Robert Common'a göre, zaman körlüğü, zamanın ne zaman geçtiğini fark edememe veya bir görevin ne kadar süreceğini tahmin edememe anlamına geliyor.

Sonuç olarak, "hastalar kendilerini sıklıkla otobüse koşarken, son teslim tarihlerini yetiştiremeyerek veya yanlış bir şekilde bir görevin tamamlanmasının on dakika süreceğini düşünerek bulabilirler" dedi.

Peki siz de kendinizde zaman körlüğü olup olmadığından şüpheleniyor musunuz? Common, belirtileri şu şekilde sıralıyor...

ZAMAN KÖRLÜĞÜNÜN YAYGIN SEMPTOMLARI



  • Düzenli olarak zaman kavramını kaybetmek

  • Randevulara veya programlara uymama

  • Tekrarlayan eksik teslim tarihleri

  • Hayal kurmak

  • Kendini bir göreve kaptırmış hissetmek veya başka hiçbir şeyin önemi yokmuş gibi hissetmek

  • Yaptığınız görevden başka bir şey yapmaya dahil olamamak

  • Makul bir şekilde teslim edebileceğiniz işler konusunda fazla söz vermek

  • Şimdiki zamanda sıkışmış hissetmek

  • Bir şeyleri ertelemek


Uzmanlar, benzer belirtilerle karşılaşan herkes için yaklaşan görevleri hatırlatmak amacıyla günlük hayatınızın bir haritasını çıkarmayı ve zamanlayıcılar, alarmlar gibi görsel yardımcılar kullanmayı öneriyor.