Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’la zaman zaman sohbet ederim.

Hafta sonu da -aynı zamanda İYİ Parti Başkanlık Divanı üyesi olan- Üçok’la güncel konuları konuştuk, İsrail-Filistin arasında yaşananlar üzerinde fikir alışverişi yaptık. Ancak...

Sohbet sırasında Üçok çarpıcı bir bilgi verdi:

“Kara Kuvvetleri Komutanlığı subay ihtiyacını karşılamak için her yıl Kara Harp Okulu’na bin civarında öğrenci alır. Bu öğrenciler dört yıl sonra mezun olup, sınıflarına göre piyade ise İstanbul’daki Tuzla Piyade Sınıf Okulu’na, topçu olmuş ise Polatlı’daki Topçu Sınıf Okulu’na vb... sınıf okullarına giderek yaklaşık bir yıl eğitim alırlar. İşte bu sınıf okullarında eğitim gören 2023-2024 yılı sınıf okulu öğrencisi teğmenlerin ikametgah adresleri, bilgileri dışında ve kendilerine haber verilmeksizin Milli Savunma Bakanlığı’nın 28 Eylül 2023 tarih ve 2763435 sayılı emri ile Kars ili Subay Orduevi olarak değiştiriliyor.”

Araya girdim ve “Gerçekten mi, kendilerinin bilgileri dışında mı?” diye bir kez daha sordum, Ahmet Zeki Üçok iddialı bir şekilde şu yanıtı verdi:

“İstiyorsa Sayın Milli Savunma Bakanı’na bize gönderilen ikametgah belgelerini verebilirim.”

Yine araya girdim:

“Ben Kayseri Tugay Komutanlığı personelinin Irak’ın kuzeyine yapılacak harekat nedeniyle görevlendirilmelerinden dolayı ikamet adreslerinin bilgileri dahilinde Şırnak’a alındığını ve seçim günü helikopterler ile Şırnak’a taşınarak oy kullanmalarının sağlandığını duymuştum.”

Üçok şu bilgileri verdi:

“Harekat nedeniyle intikal eden birliklerde adres değişikliğinin personelin bilgisi dahilinde yapılması farklı, teğmenlerin durumu farklı. Öncelikle şunu belirtmeliyim: Yerel seçimin yapılacağı 31 Mart 2024 tarihinde bu teğmenler henüz sınıf okullarından mezun olmayacakları için herhangi bir göreve gönderilmeleri de atamaların yapılması da mümkün değil. O yüzden sınır ötesi operasyonlar için görevlendirilenlerle bir tutulmamalıdırlar. Diğer bir örnek, bir uzman çavuşumuz Sakarya 7. Komando Tugayı’na tayin ediliyor. Ancak bir bakıyor ki ikametgahı Şemdinli olarak bilgisi dışında değiştirilmiş. Bir çok örnek var.”

Peki neden? Soru bu.

Üçok dedi ki:

“Bu soruya Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in cevap vermesi gerekir. 31 Mart 2024 seçimleri için adres değişiklik bildirimleri için son tarih olan 30 Eylül 2023 tarihinden sadece iki gün önce yayımlanan emrin içeriğini eğer gizli değil ise kamuoyu ile paylaşmalıdır ya da en azından bu teğmenlerin ikamet adreslerinin hangi gerekçeler ile bilgileri dışında bakanlık emri ile değiştirildiğinin nedenini açıklamalıdır.”

Sonuçta; Üçok’un iddiasına göre teğmenlerin bu adres değişikliğinden haberi yok ve neden olduğunu bilmiyorlar! Bakalım bakanlık ne yanıt verecek?

ABD neden geri adım attı?


Geçen cuma günü yazdım: “ABD derin devleti İsrail’e ‘uzlaş’ dedi.” Yazımda, derin Amerika’nın analizcilerinden Richard Haass, ABD dış politikalarına yön veren The Council on Foreign Relations (CFR)/Dış İlişkiler Konseyi’nde yayımlanan makalesinde “çıkış yolu” arıyordu. Haass demişti ki:

“İsrail’in güvenlik sorununa vereceği tepkinin askeri bir bileşeni olması gerekirken, yalnızca askeri bir yanıt yoktur. Yaşayabilir bir Filistin devleti kurmaya yönelik güvenilir bir İsrail planı da dahil olmak üzere, denkleme diplomatik bir unsurun da dahil edilmesi gerekecek.”

CFR’de yayımlanan bu analizden sonra ABD Başkanı Biden, İsrail-Filistin savaşının başında aldığı “şahin” tutumdan geri adım attı. CBS News kanalının “60 Minutes” programına konuk olan ve İsrail’in Gazze’de “savaş kurallarına” uyacağına inandığını vurgulayan Biden, böylelikle masum Gazze halkının gıda, su ve ilaçlara erişimi olacağını dile getirdi. ABD Başkanı, “Şu noktada İsrail’in Gazze’yi işgalini destekler misiniz?” sorusuna, “Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum. Bana göre Gazze’de olanlar aşırılıkçı Hamas’la ilgili. Tüm Filistin halkını temsil etmiyor. İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi hata olur. Ama girip Hizbullah ve Hamas gibi aşırılıkçıları yok etmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. CFR ne demişti: “Yaşayabilir bir Filistin devleti kurmaya yönelik güvenilir bir İsrail planı da dahil olmak üzere, denkleme diplomatik bir unsurun da dahil edilmesi gerekecek.”

Burada unutulmaması gereken şu: Batılı devletlerin “şahin” duruşuna karşı halklar, Washington’da, Madrid’de, Londra’da hemen hemen her şehirde İsrail’in “savaş suçlusu” eylemlerine ortak tepki verdi. Burada unutulmaması gerekense; Türkiye, Çin, Rusya’nın tavrı ve 1967 sınırlarına dönüş çağrısı yapmaları.