Sızdırılan görüntünün girişinde, katılımcılar arasında yoklama yapılırken CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Parti Meclisi’nden Selin Sayek Böke için “Şu an İstanbul’da” diyor.

İmamoğlu, ekranda ‘Katılımcı’ yazılı kutucuğu göstererek, şunları söylüyor:

“Şu ‘Katılımcı’ o olabilir mi acaba diye düşünüyorum, ekranda ‘Katılımcı’ diye bir şey var. Belki o olabilir. Ama henüz görüntü yok.”

İmamoğlu, kuşkusunda haklı.

Dün 00.45 sularında ‘Değişim Gerçeği’ adlı Youtube hesabında “İşte yüzyılın ihaneti! Kılıçdaroğlu’na tarihi ihanet!” başlığıyla yayınlanan görüntü büyük bir ihtimalle ‘Katılımcı’ adıyla değişimcilerin ‘zoom’ toplantısına katılan kişi tarafından sızdırıldı. İddiaya göre bu kişi, katılımcılardan birinin danışmanı olabilir. Değişimciler şimdi içlerindeki ajanı arıyor.

İLK KASET TANJU ÖZCAN’DAN

“CHP’de kaset savaşları başladı” demek hatalı bir tespit olmaz. İlk kaydı Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan yayınladı. Özcan, Kılıçdaroğlu’nun “Partiden atın gitsin” dediği kaydı Twitter’da paylaşmıştı.

İmamoğlu ve değişimcilerin görüntüsünün yayınlaması ise karşı hamle olarak yorumlanabilir.

Siz de izlemişsinizdir:

İmamoğlu liderliğinde yapılan toplantıya Grup Başkanı Özgür Özel, Başkanvekili Gökhan Günaydın, Parti Meclisi (PM) üyeleri ve milletvekilleri Bülent Tezcan, Engin Altay, Onursal Adıgüzel, Tekin Bingöl ve Muharrem Erkek katılıyor.

İlerleyen dakikalarda Selin Sayek Böke topluluğa dahil oluyor.

Hakkı Süha Okay, Gökhan Zeybek, Umut Akdoğan ve Hasan Baltacı’nın toplantıda yer almasalar da değişimcilerle bağlantılı oldukları anlaşılıyor.

İMAMOĞLU, DEĞİŞİMİN LİDERİ

Bu köşenin okurları ve Sözcü TV izleyicileri iyi bilecektir ki Özel’in İmamoğlu ile hareket ettiğini açıklamıştım.

Dünkü görüntü beni doğrulamakla kalmayıp değişimcilere ilişkin etraflıca bir fikir sunuyor.

Buna göre:

İmamoğlu, değişime liderlik ediyor.

İmamoğlu ile Özel, Tezcan ve Altay’ın öncülük ettiği ağırlık merkezleri ortak hareket ediyor.

Kılıçdaroğlu’nun ‘A Takımı’ diye bilinen, iktidar değişikliğinde Adalet Bakanı yapmayı düşündüğü Erkek dahil, bütün ağır topları İmamoğlu’nun safına geçti.

İmamoğlu geniş bir koalisyonu yönetiyor. Özel’e yakın Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ile Malatya ve Adana milletvekilleri Veli Ağbaba ve Burhanettin Bulut; Altay’ı destekleyen Elazığ ve Kahramanmaraş milletvekilleri Gürsel Erol ve Ali Öztunç ittifakta yer tutuyor.

Değişimcilerin PM’de çoğunluğu sağladığı iddia ediliyor. Bilhassa genç milletvekilleri destek veriyor.

DEĞİŞİMCİLER DEĞİŞMEYECEK Mİ?

Gel gör ki...

Değişimcilerin taşınmaz yükleri var.

Çünkü aynı isimler 14 Mayıs öncesi CHP’nin vitrinini oluşturdukları için seçim kampanyasında, ittifak stratejisinde ve milletvekili listelerinin belirlenmesinde Kılıçdaroğlu ile eşit sorumluluğa sahip.

Seçim kaybedilince...

Sadece Kılıçdaroğlu mu kaybetmiş oluyor?

Değişimciler arasında 7 dönemdir milletvekili olanlar var. “Kılıçdaroğlu, gitsin” diyenlerin değişimi kendileriyle başlatmaları, tutarlılığın ve inandırıcılığın da gereğidir.

İmamoğlu’nun 14 Mayıs öncesinin kahramanları ile Kılıçdaroğlu sonrasını inşa etmeye kalkışması, değişim çağrısının inandırıcılığını sakatlıyor.

İHANET DENİLEMEZ

Kılıçdaroğlu’nun zayıf bir MYK ve nitelikleri hayli tartışmalı danışmanlarla hareket ettiği anlaşılıyor. İmamoğlu’nun belagati ve parlamento deneyimi yüksek, eğitimli ve alanlarında uzman  yol arkadaşlarına karşılık Kılıçdaroğlu yetersiz kadroyla yol yürüyor. Bu yetersizlik sosyal medyaya ‘yatırım’ yaparak, kapatılmak isteniyor.

Bir kere...

İmamoğlu ve değişimciler sızdırılan toplantıda, muhalif oldukları iddiasıyla görevden alınan ilçe başkanları hakkında PM’yi toplamak amacıyla dilekçe vermeyi tartışıyor. Dilekçenin verileceği gün basını bilgilendirmek için sözbirliği yapılıyor. Olağanüstü kongre gündemi de ele alınıyor.

Görüntüde, Kılıçdaroğlu’nu inciten, tüzüğe aykırı bir davranıştan bahsedilemez.

Belki “Grup Başkanı, Başkanvekili ve PM üyeleri neden İmamoğlu liderliğinde toplanıyor?” eleştirisi getirilebilir.

Fakat Kılıçdaroğlu’na ihanetten...

Paralel örgütlenmeden...

Darbe girişiminden söz edilemez.

AYAĞINA SIKMAK

Kayıt Kılıçdaroğlu’nu destekleyen sosyal medya hesaplarınca servis edildi ve paylaşıldı. Hatta telefon mesajlarıyla dağıtıldı.

İddia o ki...

Değişimcilerin başka toplantıları da kayda alındı ve ilerleyen günlerde yeni görüntüler dolaşıma sokulabilir.

Böylelikle CHP delegelerini Kılıçdaroğlu lehinde etkilemek amaçlanıyor.

Eğer öyleyse...

Ayaklarına sıktılar.

İmamoğlu ve değişimcilerin savunamayacağı bir diyalog yok. Seçmen açısından, siyaseten mağdur edilmiş oldular.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “Kasetle geldi” diye suçlanan Kılıçdaroğlu, muhaliflerinin yürüyüşünü kasetle engellemekle eleştirilecek.

Muharrem İnce, dolaşıma sokulan montaj videodan ötürü CHP Genel Merkezi’ni işaret ederken, Kılıçdaroğlu yanlılarının İmamoğlu’nu engellemek için görüntüye başvurmaları akılalmaz bir hata. Bu hata, Erdoğan’a “Kasetle gelen kasetle gider” dedirtmekten başka bir sonuç vermez.

Bir diğer kritik hata da, görüntüyü dolaşıma sokan hesapların belli kimlikleri kullanması ya da o kimlikler adına söylem geliştirmesidir. Parti içi rekabeti inanç, mezhep, etnik kimlik, bölgecilik ya da hemşericilik sığlığına indirgemek, Atatürkçülüğe ve sol düşünceye aykırırıdır. CHP, mezhepçilik ve hemşericilikten sakınmalıdır.

DEĞİŞİME ERKEN DOĞUM

CHP’de artık birinin liderinin Kılıçdaroğlu, diğerinin İmamoğlu olduğu iki hakim eğilim var. İki eğilim arasındaki siyasi hesaplaşmanın ‘zoom’ toplantılarında ya da kapalı kapılar ardında sürdürülmesi mümkün değil.

Çünkü dünkü görüntüyle birlikte İmamoğlu’nun lideri olduğu değişime erken doğum yaptırıldı.

İmamoğlu’nun CHP’de nasıl bir değişimi tasarladığını, hangi kadrolarla yola çıktığını açıklama vakti geldi de geçiyor.

Değişim olacaksa gözlerimizin önünde olsun.

Kasetten izlemeyelim.