Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda bulunan tüm yabancı marka araçların satılacağını ve yerine yerli TOGG araçların tercih edileceğini söyledi.

Laf aramızda bugün Türkiye’de üretilen neredeyse bütün yabancı otomobiller TOGG’dan daha fazla yerlilik oranına sahipler... Zaten önemli olan imajı... Kafaya fazla takma bu açıklamayı...

★★★

Kaseti biraz başa saralım... Kendisi 2015 yılında “araçlara harcanan paralar çerez parası bile değil” demecini vermişti.

Ya göz boyamaya çalışıyor ya da ülkenin çerez bile alacak parası kalmadı demek ki...

Ne olacağını söyleyeyim, Mehmet Şimşek de öğrensin... Sembolik, her bakanlığa 2-3 TOGG alınıp, bakın biz de yerli milliyiz denilecektir. Mitinglere o arabalarla gidilecek. Zira tüm bakanlıklar ve kurumlardaki ultra lüks Alman arabaların saltanatı fazlasıyla devam edecek.

★★★

Nitekim Mehmet Şimşek’in açıklama yapmasından hemen sonra TBMM, 57 yeni lüks araç kiralama ihalesi açtı.

2023 model veya daha üst model, sıfır km, motor hacmi 1.9 lt’den büyük, araç uzunluğu 4.9 m’den fazla, yedi ileri veya üstü otomatik şanzıman olmak üzere...

Var mı TOGG’un böyle bir modeli? Yok! O zaman adres Mercedes ve Audi...

Sahi makam aracı 4.9 metreden kısaysa sığamıyorlar mı koca araca? Ceplerinden verip alsalar eyvallah da milletin parası böyle saçılınca ayıp olmuyor mu acaba?

★★★

Diğer yandan mayıs ayından ekim ayına kadar teslim edilen TOGG sayısının 5.000 adet olduğu yazıyor kaynaklarda... Ayda 1.000 adet araç teslim edildiğinden hesaplarsak...

Ülkede sayısı tam olarak bilinmese de tahminen 125 bin kamu aracı bulunuyor. Kamudaki tüm araçların TOGG olması için 125 ay gerekir ki bu da 12 yıldan fazla bir süreç demektir.

★★★

Sahi 2023-2025 Dönemi Yatırım Programı adı altında planlama yapılmıştı. Hatta “Kamuda yeni araç alımına zorunlu haller dışında izin verilmeyecek” açıklaması yapıldı. Keyfi araç alımı serbest miydi ki? Başlı başına saçmaydı ama olsun ona ne oldu?

Zira “zorunlu haller” ibaresini nerede görürseniz görün anlayın ki o işte bir şeyler vardır. “Benden habersiz yapamazsınız” anlamını taşır. Yaptılar. Ruhu bile duymadı.

★★★

AKP, iktidarda olduğu sürece iyi güzel de... İktidar partisinin seçim vaadi olarak işe başlanmış, tanıtımı, temel atması, üretimi, satışı bir siyasi partinin tekeline bırakılmış otomobil fabrikasının geleceği olabilir mi?

Oraya buraya alır, aldırırsın ama siyasi fabrika gibi görünmeseydi daha iyiydi... Yurt dışında satış şansı bulunmayan bir otomobilin uzun yıllar yaşama şansı sanki yok gibi...