Engin Fırat, Türk futbolunun gölgede kalmış ama kendi hikayesini yazan isimlerinden. 27 yaşında başladığı antrenörlük hayatında 2002 yılında Fenerbahçe’de Werner Lorant’ın yardımcılığını yaptığı dönemde adını duyurmaya başladı.

Ahlen (Almanya), İncheon (G.Kore), Saipa (İran) derken ülke ülke gezip tırnaklarıyla kazıyarak mesleğinde yer edinmeye çalıştı. 2019 yılında Moldova, 2021’den itibaren de Kenya Milli Takımı’nın teknik direktörü olarak yolculuğuna devam etti.

Hocayla SÖZCÜ’yü ziyarete geldiğinde Türk futbolunu konuştuk. İşte Engin Fırat’tan ders niteliğindeki o tespitler:

“Vincenzo Montella’yı başarılı buluyorum. Zor bir zamanda Milli Takım’ı aldı. Elinde kırılgan bir takım vardı. Kısa sürede önemli işler yaptı. Avrupa Şampiyonası’nda çeyrek final oynattı. Defans kalitesinin düşük olmasına rağmen yaptı bunu. Moldova’da, Kenya’da bana da Montella’ya yapılanlar yapıldı. Onu en iyi anlayacak kişi benim. Yerli hocalar koltuğu kaptırmak istemiyor. O yüzden size daha fazla yükleniyorlar. Orada onlara gereken cevabı verdim. Burada da Türk hocalara veririm. O koltuğa talipseniz uluslararası arenada kendinizi gösterin, sonra konuşun. Türkiye’de bunu yaptım, şunu yaptım. Bunlar kimin umurunda Allah aşkına? Montella’ya laf atana kadar Avrupa’da önemli işler yapın. Türkiye’de yaptıklarınızın hiçbir anlamı yok. Türkiye’de beklentiler gerçeğin üzerine de çıkıyor. Müthiş bir takımımız yok. Kompakt oynarsak etkili olabiliriz. Avrupa Şampiyonası’nda yaptığımız gibi. ‘Başkalarından iyiyiz’ demek hayalden öteye geçmiyor."