Son yıllarda turizm potansiyeli olarak büyük bir artış yaşayan Alanya'da dünyanın her yerinden turistleri restoranlar, kafeler, sokaklar ve özellikle de plajlarda görmek mümkün. Alanya'da yapılacak çok sayıda heyecan verici şey var. Tarihi mekanlardan kültürel cazibe merkezlerine kadar Alanya ile ilgili her şey Alanya gezi rehberinde... NASIL GİDİLİR? Alanya İstanbul’a 846, Ankara’ya 667 İzmir’e 565 Antalya’ya 135 kilometre uzaklıktadır. Büyük kentlerden Alanya’ya direkt otobüs seferleri bulunmaktadır. Alanya’ya en yakın havalimanı Antalya’da. Antalya-Alanya arasında sık sık otobüs seferleri yapılıyor. ALANYA’DA GEZİLECEK YERLER ALANYA KALESİ Alanya Limanı’nın arkasında yer alan üç tarafı denizle çevrili bu Selçuklu kalesi, Romalı korsanların yaptığı eski bir kalenin yerine 1225’te I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırıldı. İç içe 3 surdan meydana geliyor. Kale içinde bizans devrine ait Aya Yorgi Kilisesi, iç kalenin güneydoğu köşesinde Selçuklu hamamının kalıntıları görülmekte. Dış surlarındaki Kızıl Kule ise Selçuklu devrinde tersane olarak kullanılıyordu. Selçukluların Akdeniz ile tanışmalarını simgeleyen Tersane, 1227 yılında inşa edilmiştir. shutterstock_41071252 ALARA HAN VE KALESİ Alanya'nın 35 kilometre kuzeybatısında denizden 7 kilometre uzaklıkta yer alan Alara Kalesi, 1231 yılında I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırıldı. Antalya–Alanya arasındaki yolların güvenliği sağlamak için inşa edilmiştir. Alara Han ve Alara Kalesi’nin birbirleri arasındaki mesafe 800 metredir. Alara Han iri kesme taşlarla bir kervansaray olarak inşa edilmiştir. İpek Yolu'ndan geçen tüccarların konaklamaları ve ihtiyaçlarını gidermeleri amacıyla yapılan Alara Han'da, yolcuların dinlenebilecekleri küçük odalar bulunur. DAMLATAŞ MAĞARASI (ASTIM MAĞARASI) Sarkıt ve dikitleriyle ilgi çeken mağarada kar ya da yağmurlar nedeniyle beş ay boyunca tavandan su damlacıkları damlıyor. Yüksekliği 15 metre olan mağaranın merdivenle inilen alt kısmı deniz seviyesinin altında. Yıl boyunca sıcaklığı 22 derece olduğu iki gözlü Damlataş Mağarası, 200 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Mağarada yapılan araştırmalar sonucu havasının astım hastalığına iyi geldiği ortaya çıkarılmış. Mağaradaki sarkıt ve dikitlerin İ.Ö. 20.000-15.000 yılları arasında meydana geldiği sanılmaktadır. Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır. Alanya Kalesi yarımadası çevresinde Damlataş Mağarası'nın dışında Korsanlar Mağarası, Aşıklar Mağarası ve Fosforlu Mağara da bulunuyor.
Damlataş Damlataş
HAMAKSİA Alanya’nın 8 kilometre kuzeybatısında bulunan Elikesik köyünün arkasındaki tepelere kurulmuş olan kentin surları oldukça iyi durumda. Strabon kentten, gemi yapımında kullanılan kerestenin elde edildiği, özellikle sedir ağaçlarının bol olduğu bir yer olarak söz eder. Kentte bulunan bazı yazıtlarda Hermes’in amblemi Kaduceus’un işlenmiş olması, burada Hermes’e ait bir tapınağın varlığını göstermektedir. TÜRKİYE'NİN 5 GÜZEL YÜRÜYÜŞ ROTASI
SYEDRA Alanya ilçesinin, Alanya-Gazipaşa karayolunun yaklaşık 20. kilometresindeki Seki Köyü sınırları içerisindedir. Kentin yakınından Sedra Çayı geçer. Kente, batıda halen ayakta olan anıtsal kapı ile girilir. Kentin doğusunda, çok görkemli bir yapı kalıntısı olan hamam vardır. Kentteki diğer önemli yapılar tapınak, tiyatro, dükkanlar, evler ve kent surlardır.