Ali GÜLEN /FRANKFURT - Dün gece yarısına kadar çalışan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermanns ile AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Almanya Başbakanı Merkel’in Ankara ziyareti öncesi durumu netleştirdi. Hahn, Türk işadamları için vize şartının 2017’de, diğer kesim için 2018’de kaldırılacağını açıkladı.

Türkiye’nin göçmenlerin Türkiye’de tutulması, kamplar kurulması ve insani düzeyde yaşam standartları için AB’nin yardımlarının 3 milyar Euro olmasını istedi. Bu rakamda anlaşıldı. Öte yandan, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de, AB’nin Türkler’e vizeyi yuşumatacağı sözü verdi. İşte bundan sonra, çalışmalar yoğunlaştı.

TÜRKİYE’YE GÜVENİLİR Mİ?

Anlaşmanın özeti ise şu oldu; Türkiye, göçmenleri Avrupa’ya göndermesin ve gelenleri geri alsın, AB de Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı versin.

 

FOTO:DHA


3 MİLYAR EURO İÇİN KARAR ÇIKTI

Öte yandan, AB’nin göçmenler için Türkiye’ye yapacağı yardımı 3 milyar Euro’ya çıkarması konusunda da Merkel’in onay verdiği belirtildi. Bu paranın nereden karşılanacağı ise henüz belli değil. Merkel’in bu anlaşmayı iyimser bulduğu ancak "Türkiye’ye ne kadar güvenebiliriz?“ diye de kurmaylarına endişelerini ilettiği belirtildi.



Oran'daki sığınmacılar TBMM gündeminde

Oran'daki sığınmacılar TBMM gündeminde