Çocukluk çağı sinüzitleri, sıklıkla soğuk algınlığı sonrası oluşur. Ayrıca olağan dışı olarak fıstık tanesi, boncuk, kuru üzüm vb. yabancı cisimlerin burun içine kaçması da enfeksiyon sebebi olabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı op. Dr. Süreyya Şeneldir, çocuklarda sinüzite ait bulguların, soğuk algınlığı ile hemen hemen aynı olduğunu ifade ediyor:

“Belirtileri 7 veya 10 günden daha uzun süren soğuk algınlıklarında, sinüzit düşünülmelidir. Sinüzit belirtileri çocuklarda ufak tefek farklılıklar gösterse de, erişkin sinüzitlerine benzer:
* Ateş,
* Sarı- yeşil burun akıntısı,
* Öksürük,
* Baş ağrısı,
* Yüzde ağrı veya basınç hissi,
* Burun tıkanıklığı,
* Göz etrafında şişlik,
* Hapşırma atakları en sık görülen belirtilerdir.”



Doktor çocuğumun probleminin sinüzit olduğunu nasıl anlar?

“Genellikle sizin tarif ettiğiniz şikâyetler doğrultusunda ve yapılan endoskopik muayene ile sinüzit tanısı konur.Dikkat edelim, sinüzit tanısında düz sinüs grafilerinin anlamlı bir faydası olmaz. Aksine boş yere radyasyona maruz kalınmış olur. Ancak yoğun tedaviye rağmen iyileşmeyen sinüzitlerde film çekilebilir; bu durumda çekilmesi gerekilen film, sinüs tomografisi olmalıdır.”

Çocuklarda sinüzit nasıl tedavi edilir?

“Antibiyotik öncelikli tedaviyi oluşturur. Bunun yanında
* Akıntıyı artırıcı şuruplar
* Şişliği önlemek için burun spreyleri kullanılır.
Doktorunuzun önerileri doğrultusunda şikâyetler geçinceye kadar ilaçların düzenli kullanımı çok önemlidir.”

Çocuğumun sinüziti ilaçlarla düzelmiyor, sık sık tekrar ediyor. Sorun neden kaynaklanıyor olabilir?

“Çocuğunuzda geniz eti veya mide reflüsü olabilir. Geniz eti olan çocuklarda sık üst solunum yolları enfeksiyonu ve buna bağlı sinüzit atakları olur. Geniz eti ameliyatla alınmadan sinüziti kalıcı olarak düzelmez. Mide öz suyunun geriye kaçışı olarak tarif edeceğimiz mide reflüsü de iyileşmeyen sinüzite sebep olabilir. Reflü tedavi edilmeden sinüzit tam anlamı ile düzeltilemez.”