Gökmen ULU / İZMİR

AKP’ye yakın işadamı Latif Topbaş ve yandaşlara ait İzmir’in Urla İlçesi Hacılar Koyu’ndaki 18 kaçak villa hakkında İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin yıkım kararının Danıştay’ca onanmasının ardından gözler Urla Belediyesi’ne çevrildi. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, yıkım işlemini uygulamayacağını açıklayarak topu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na attı.


Foto: SÖZCÜ -Urla'nın CHP'li belediye başkanı kaçak villalar için 'yıkamam' dedi


Danıştay’ın kararının belediyeye 31.11.2015’te tebliğ edildiğini bildiren Uyar, “Danıştay’ın yıkım kararının uygulanması hakkında ne yapacaksınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“İŞLEM YAPMIYORUZ”


“Bölge daha önce İzmir İl Özel İdare yetkisindeydi. Bütünşehir Yasası ile il özel idare lağvedilince yetki belediyemize geçti. Danıştay’ın onadığı bu dava 2012’de il özel idare zamanında açılmıştı. Fakat dava sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca koruma amaçlı imar planı yürürlüğe konuldu. Bunun iptali için açılan ve devam eden davalar var. Ayrıca bölgeye ilişkin 18. madde uygulaması parselasyon planları ile ilgili yapı sahibi şahısların talebi şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından değerlendirilme aşamasında... 6360 sayılı kanuna göre 12 binaya (villaya) yapı kullanma izin belgesi de verildi. Bu alan ile ilgili tüm iş ve işlemler şu an Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Şu an için Urla Belediyesi’nce yürütülen herhangi bir işlem yok.”

“YIKIM GÖREVİ BELEDİYENİN”


İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, yargı kararının bir an önce uygulanması gerektiğini söyledi. Özcan, “Yasaya göre belediye mahkeme kararını gecikmeksizin uygulamaya mecburdur. Bu süre 30 günü geçemez” dedi. Özcan, yıkım işlemi yapılmaz ise belediye başkanının mahkeme kararlarını uygulamamak ve kaçak yapılaşmaya göz yummak ile ilgili ceza kanunları doğrultusunda yargılanabileceğini vurguladı.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?


Urla villaları ile ilgili yıkım kararı, Ekim 2010’da İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca verildi. 19 Eylül 2012’de İzmir İl Genel Meclisi Encümeni de yıkım kararı aldı ve kaçak yapı sahiplerine para cezası uygulanmasını kararlaştırdı. İzmir İl Özel İdaresi yıkım işlemi için Urla Kaymakamlığı’na 80 bin 159 TL ödenek gönderdi. İzmir 4. İdare Mahkemesi de 31 Aralık 2012’de villaların yıkılması hükmünü verdi. Kaçak yapı sahipleri Danıştay’a başvurarak kararı temyiz etti. Danıştay da yıkım kararını onadı.

ANAYASAYA VE KANUNLARA AYKIRI


CHP’li Urla Belediyesi’nin villalarla ilgili işlem yapmaması kanunlara aykırı... Anayasa’nın 138. maddesinde, “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” şeklinde hüküm bulunuyor. Öte yandan belediyenin mahkeme kararını yerine getirmemesi Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre de “görevi kötüye kullanma” suçunu oluşturuyor. Bu suça TCK’da 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Yıkım görevi Çevre İl Müdürlüklerinde olsa dahi, davalı taraf Urla Belediyesi olduğundan, yıkım işleminin yapılması için Çevre İl Müdürlüğü’ne başvurması gereken kurum da yine Urla Belediyesi...