ÖNERİ

Anayasa oylamasına HDP de katılmasın


Maddelerin görüşülmesi sırasında yaşanacak bir kriz olmazsa Erdoğan’ı “tek adam” yapmak için hazırlanan anayasa değişikliği paketinin Meclis oylamasına sunulacağı artık kesinleşmiş gibi.
Sarayın aradığı en az 330 oy desteğinin de garantisinin alındığı anlaşılıyor.
Bu durumda artık maddelerin anlamı pek almadı. Söz veren AKP’liler ve Erdoğan’ı tek adamlığa taşımak isteyen MHP’lilerin oylamada “evet” oyu vereceklerini söylemek yanlış olmaz.
Bu durumda anayasa değişikliği oylamasında 330’u hayli aşan 351 sayısının bulunacağını biliyoruz.
Tabii bütün bunlara rağmen gerek MHP’de gerekse AKP’de “fire” verilmesi olasılığının olduğu da Ankara kulislerinde çok söyleniyor.
AKP’liler ise kulislerde “CHP’nin de hayır oylarından fire verebileceğini” konuşuyor. CHP bu söylentileri önlemek için son oylamaya katılmama eğiliminde. Dün bununla ilgili aldığım bilgileri sizlerle paylaşmıştım. Yazımdan sonra küçük bir soruşturma daha yaptım. CHP’deki bu “son oylamaya katılmama eğiliminin” devam ettiğini öğrendim.
Ancak bir de HDP konusu var. Anayasa değişikliği konusunda hiç kimse açıktan HDP’yi konuşmuyor. HDP’liler de suskun. Daha önceki stratejilerine göre HDP’nin Erdoğan’ı başkan yapacak bir değişikliğe hayır diyeceği biliniyor.
Buna karşı AKP’li heyetlerin HDP’lilerle gizli toplantılar yaptıkları ve evet oyu kullanmalarının özellikle hapisteki milletvekilleri için “hayırlı” olacağını söyledikleri dedikoduları da dolaşıyor.
Bunun dışında Altan Tan gibi HDP’deki dinci kesimi temsil eden milletvekilleri ile liberal ve sol kanattan gelen milletvekillerinin de etki altına alınmaya çalışıldığı fısıldanıyor.
O halde diyorum ki; HDP, MHP ve AKP’deki fireleri etkisiz hale getirecek biçimde “kısıtlı sayıda” evet oyu kullandığı iddialarına karşı oylamaya katılmayarak kendini bir kenarda tutmalıdır.
Anaya değişikliği teklifinin oylanmasında önemli olan 330 sayısının tutturulmasıdır. Bu açıdan bakınca AKP’nin 316 oyuna karşı verilecek hayır oylarının bir anlamı yoktur.
Yani CHP ve HDP’nin oylamaya katılarak “hayır” oyu vermesiyle hiç katılmaması arasında bir fark yoktur. Çünkü “hayır” sayısı oylamanın sonucunu değiştirmeyecektir. Katılmama halinde iki parti de “fire verdi” suçlamasından kurtulacaktır o kadar.
AKP ve MHP oylama sırasında Meclis’te baş başa kaldıklarında oy kullanacakların sayısı 356 olacaktır. 5 MHP milletvekili daha önce “hayır” diyeceklerini açıkladı. Demek ki oylamada 351 evet oyunun çıkması gerek.
Bu durumda eğer bir “fire” verilirse bunun en azından Erdoğan’ın tek adamlığını destekleyen iki partiden birinden olduğu açıkça ortaya çıkacaktır.
Ayrıca CHP ve HDP’nin oylamaya katılmama kararı alması ile bu iki partiden şu ya da bu şekilde ikna edilmiş olan milletvekilleri varsa bunlar da oylamaya katılamayacakları için AKP’nin bu konuda varsa bir hesabı bozulacaktır.
Bugünlük ayrıntılarını önümüzdeki günlerde göreceğimiz son bir notumu daha paylaşmak istiyorum. Anayasa değişikliği teklifinin kamuoyuna açıklanmasından itibaren bugüne kadar hiç konuşmayan MHP milletvekillerinin de seslerini duymaya başlayacağız.

ÇOK GÜLDÜM

Bu pazarın aforizmaları yani duvar yazıları


İlginizi çektiğini gördüğüm aforizmalara bu Pazar günü de devam ediyoruz.
Mizah yazarı İbrahim Ormancı’dan gelen son duvar yazıları ile biraz gülümseyelim;
Manisa’nın Yunusemre ilçesinde ağaca asılı bir köpek cesedi bulunduğundan beri, bütün insanların Mars’a gidip dünyayı rahat bırakması gerektiğini düşünür oldum!

* * *

İbrahim Tatlıses 26 yıl sonra nüfusuna aldığı şarkıcı kızı Dilan Çıtak’ın sevgilisi Levent Dörder ile evlenmesine ‘’Bu adam ailemize yakışmıyor’’ demiş. Sanırsın ki İbrahim Tatlıses İngiliz Kraliyet Ailesinden..

* * *

5 Aralık’ta Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verildi. İyi de kadınlarımız kimin tarafından öldürüleceğini seçemiyor ne yazık ki!

* * *

Ekranların komik yüzü İrem Sak kadınlığı keşfetmiş. Biraz açar mısın konuyu İrem? Neyi açacağını söyletme artık!

* * *

Milyarder bira kralı Antonio Fernandez; İspanya’da doğduğu köy olan Cerazeles del Condado’da yaşayan 80 kişiye 2’şer milyon sterlin bırakmış. Benim de dedem Cerazeles del Condado’dan gelmemiş miydi babacığım?

* * *

Tembeller daha zekiymiş. O zaman durmadan tembellik yapan oğlum süper dahi. Anneeeee!

* * *

Edirne Lalapaşa’da çiftçi Hüseyin Sarpen önce hız radarına sonra da alkol kontrolüne yakalanıp ehliyeti elinden alındığı için plakasını kapattığı traktörle kule radarını ezmiş. Normal bir insan kalmadı mı artık bu ülkede?

* * *

Yarası olan gocunursa parası olan ne yapar? İşkillenir haliyle!

* * *

Kral öldü. Kraliçe zil takıp oynuyor!

* * *

Kadınlara haksızlık olmuyor mu? Belki de bir erkek olarak benim “Kraliçe Çıplak” diyebileceğim şeyler vardır!

* * *

Eskiden Türk filmlerinde komik rollere çıkan çirkin kadınlar vardır ya. Bir evlilik programında o komik ama çirkin kadınlara benzer bir kadının her gün taliplisi çıkıyor. Yahu diyorum. Bu erkeklerin şakülü mü kaydı?

* * *

Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil’in Nergis Kumbasar’dan olan kızı Yasmin Erbil 20 yaşına basmış. İnstagram’da hareketli bir fotoğraf paylaşan Yasmin’in göğüs dekoltesi ve seksi öpücüğü büyük ilgi görmüş. Takipçileri altına ‘’Eyvah baban görmesin’’ diye yorum yapmış. Ulan, Mehmet Ali Erbil kızı yaşındaki sevgilileriyle gezerken “Kızım görmesin” diyor muydu acaba ?

* * *

Bana dolarımı bozdurmam gerektiğini söyleyenleri duydukça gözlerim dolar. Lira yok ki dolar nasıl olsun?

* * *

Bazı insanlar af buyurun hıyar olmalarına karşın neden bir cacık olmazlar?

* * *

Anlaşılan bazıları ne zaman vicdanlarının sesini dinlemeye kalksa kulaklıkla müzik dinledikleri için duymuyorlar!

KOMİK

50 YAŞI GEÇTiNiZ Mi? CEVABINIZ EVETSE OKUYUN


BUNDAN 50 YIL ÖNCE İSTANBUL ERKEK LİSESİNDE AYNI YATAKHANEYİ PAYLAŞARAK BAŞLADIĞIMIZ BİRLİKTELİĞİ HALA SÜRDÜRDÜĞÜMÜZ ARKADAŞLARIMIZLA YILLARDIR AYDA EN AZ BİR KERE BİR ARAYA GELİYORUZ.
HER BULUŞMAMIZDA 50 YIL ÖNCEYE GİDİYORUZ. AYNI O GÜNLERİN ŞAKALARI, HAŞARILIKLARI, ÇOCUKÇA ESPRİLERİ İLE GÜZEL BİR KAÇ SAAT GEÇİRİYORUZ.
ARTIK HEPİMİZ 50 YAŞIN ÜZERİNDE 60 YAŞ SINIRINDAYIZ. KONULARIMIZ ARTIK SİYASETTEN EKONOMİDEN ÇOK SAĞLIK VE HOBİLER ÜZERİNE.
GEÇENLERDE ARKADAŞLARIMIZDAN BİRİ (ARTIK KENDİ Mİ YAZMIŞ BİR YERDEN ALMIŞ BİLMİYORUM) BİZİM YAŞ GRUBUMUZU İLGİLENDİREN BAZI NOKTALARI BELİRLEMİŞ. YAŞINIZ ÇOK GENÇ DE OLABİLİR AMA MUTLAKA OKUYUN ÇÜNKÜ NASIL OLSA BİR GÜN O YAŞA SİZ DE GELECEKSİNİZ;
- ENDİŞELENMEYİN, BÖBREK MAFYASI ARTIK SİZİNLE İLGİLENMİYOR.
- UÇAK KAÇIRMA OLAYLARINDA İLK SERBEST BIRAKILACAK REHİNE SİZSİNİZ.
- KİMSE SİZİN BİR YERLERE KAÇIP GİTMENİZİ BEKLEMEZ.
- AKŞAM SAAT 21:00 DE ARAYAN DOSTLARINIZ “UYANDIRDIM MI ?” DİYE SORACAKLARDIR.
- SİZİN İÇİN ARTIK HAYATTA DERS ALINACAK BİR ŞEY KALMAMIŞTIR.
- ÜZÜLMEYİN, ALDIĞINIZ HİÇBİR ŞEYİ ESKİTEMEYECEKSİNİZ.
- AKŞAM YEMEKLERİNİ 16:00 DA YAPABİLİRSİNİZ.
- SEKS OLMADAN YAŞAYABİLİRSİNİZ AMA GÖZLÜKSÜZ ASLA.
- SAĞLIKLA İLGİLİ KONULARDA ÇOK HARARETLİ TARTIŞMALARA GİRERSİNİZ.
- HIZ LİMİTİNİ AŞMA GİBİ BİR SORUNUNUZ YOKTUR.
- PLAJDA GÖBEĞİNİZİ İÇERİ ÇEKMEK GİBİ BİR SIKINTIYA KATLANMAZSINIZ.
- GÖRME BOZUKLUĞUNUZ DAHA KÖTÜ OLMAYACAKTIR.
- EKLEMLERİNİZ EN DOĞRU HAVA TAHMİN BİLGİSİNİ VERİR
- TÜM SIRLARINIZ ARKADAŞLARINIZDA GÜVENDEDİR, ZİRA ONLARDA HATIRLAMAYACAKLARDIR.
- BU LİSTEYİ SİZE KİMİN YOLLADIĞINI BİLE HATIRLAMIYORSUNUZ.
- DİKKAT ETTİYSENİZ RAHAT OKUYABİLMENİZ İÇİN HER ŞEY BÜYÜK HARFLE YAZILMIŞTIR.

OKURDAN MESAJ

“6 lira günlük ciro ile dükkan kapattım”


Sabah Gazetesi’nde yazdığım yıllardan beri tanırım Edirne’den Nasip Büke’yi. Eksik olmasın desteğini hiç esirgemedi. Yazılarımı, konuşmalarımı izledi, uyarı ve beğenilerini, eleştirilerini yazdı. Ne zaman Trakya’da bir yere gidecek olsam nasıl eder bilmem öğrenir ve karşıma çıkıverir.
Geçen hafta gönderdiği yine kendi işinden yola çıkarak Edirne’deki ekonomik, sosyal ve siyasi hayatı anlatan yazılarından birini sizlerle de paylaşmak istedim;
Değerli Can Bey; yılbaşı geliyor ama 15 yıldır ilk defa İstanbul’a gelip mal almadan yılbaşı sürecini bekliyorum. Bugün çok elzem birkaç ürün için yıllardır tanıdığım ithalatçıyı aradım. Tüm ürünlere yüzde 20 zam gelmiş. Mesela geçen sene bir paketi 50 kuruş olan tütsünün fiyatı şu an 1.7 TL. İşler çok bozukmuş. Dolar borcu olduğundan ”Geceleri uyuyamıyorum ağabeycim” dedi. Sabah Edirne’de Saraçlar Caddesi’nde şöyle bir yürüyüş ve gözlem yapayım dedim; Esse, Bursa İskender, Lavaş Döner gibi güçlü firmalar tozingen. Ortalık aylak ve parasız insan dolu. Dükkânıma geldim. Saat 16.00 gibi ilk müşterim geldi!!! Genç bilekliği uzattı “abi bunu beğendim, 3 TL ama 2 TL olmaz mı?” diye sorunca sinirim bozuldu. Akşam üstü 2 genç geldi; 3 TL’ye 1 paket tütsü aldılar, ikisi 3 TL’yi doğrultamadı, kart uzattılar. 6 TL ciro yaparak akşam eve geldim. TV açık. Vatandaş dolar bozdurana hediye sakal traşı yapıyormuş, bedava tavuk-döner hediye ediyormuş. Herif aç, kafayı dolarla bozmuş. Afyon’un kaymağı, ülkenin manyağını ürkütsen sayamazsın. Hamur yiye yiye toplumun geneli beynini yedi. Sonumuz hayırlı olur inşallah. Nasip. Edirne.