Euronews'un yayınladığı haberde “Çocuk ve gençlere uygulanan baskılarla mücadele etmeleri ve tüm çocukların eğitim hakkını savunmaları” Pakistanlı Malala Yusufzay ve Hindistanlı Kailash Satyarthi’nin ödüle layık görülmelerini sağladı söylendi.

Pakistanlı çocuk hakları aktivisti 17 yaşındaki Malala Yusufzay, 2011 yılında Pakistan hükümeti tarafından “Ulusal Barış Ödülü” ile onurlandırıldı. Dünya genelinde ilk defa BBC’nin Urdu dilinde olan yayınıyla tanınan Malala, Taliban militanlarıyla yaşamanın nasıl bir şey olduğunu anlattığı günlükleriyle dünya gündemine oturdu.

Malala aynı zamanda ABD Başkanı Obama ile Beyaz Saray’da görüşme şansı yakalayarak ABD'nin hava saldırıların sonucu hakkında konusundaki endişelerini dünya gündemine taşıma fırsatı buldu.

Pakistanlı kızların eğitim haklarıyla ilgili çalışmalar yapması nedeniyle Taliban’ın ölüm listesine alınan Malala Yusufzay, 2012’de Taliban militanlarının saldırısına uğradı, başından ve boynundan vurularak yaralandı. Mucizevi bir şekilde kurtulan genç bayan tedavi için İngiltere’ye gitti.

Şimdilerde İngiltere’de yaşayan Malala çektiği zorlukları “Ben Malala” adlı otobiyografik kitabında anlatıyor.
Malala aynı zamanda 2013’te Avrupa Parlamentosu Saharov insan hakları ödülüne layık görüldü.

Nobel’in diğer sahibi olan Satyarthi, bugüne kadar 80 binden fazla çocuğun özgürlüğe kavuşmasını sağladı.

60 yaşındaki Satyarthi 1990’lı yıllardan bu yana çalıştırılan çocuklar için mücadele ediyor ve kurduğu dernek (Bachpan Bachao Andolan Örgütü) 80 binden fazla köle olarak çalıştırılan çocuğun serbest bırakılmasını, tedavi görmesini ve eğitim almasını sağlıyor.

Kailash Satyarthn siyasilere yüklenerek yardımların yetersiz olduğunun altını çizdi:
“Bir kez daha, siyasetçiler mali destek getirmek yerine güzel sözler ve söylemlerle geldi. Çek defterleri yerine dizüstü bilgisayarlarıyla geldiler. Çek defterleriyle gelip fakirlere ve okula gitmesi gereken çocuklara yardım ellerini uzatmaları gerekirdi. Yaşadığımız bu dünyada insan haklarını savunmanın tek yolu eğitimden geçiyor.”

Kailash Satyarthi 30 yılı aşkın süredir okul çağındaki çocukların çalıştırılmaması için mücadele veriyor. Ayrıca Güney Asya ülkelerinde köle olarak çalıştırılan çocukların ürettiği ürünler konusunda tüketici farkındalığı uyandırmak için kampanyalar düzenliyor.