Ukrayna İçişleri Bakanlığı özel kuvvetler birimi Berkut’u dağıtma kararı aldı. İçişleir Bakanlığı görevini vekaleten yürüten Arsen Avakov, eylemcilerin geçen hafta başkent Kiev’de protestoların bastırılması sırasında 100’e yakın kişinin ölümünden sorumlu tuttuğu Berkut birliklerinin dağıtılmasını öngören kararnameyi bu sabah imzaladı. Avakov, Facebook hesabında da “Artık Berkut birlikleri olmayacak” dedi.

Aşırı güce başvurmakla suçlanan Berkut birimi ise 'biber gazı, ses bombası ve plastik mermi gibi özel teçhizatların yasal çerçevede kullanıldığını' savunmuştu.



Eylemler sırasında göstericilere müdahalesi sebebiyle muhalefetin yoğun tepkisini çeken İçişleri'ne bağlı elit Berkut timlerinin lağvedilmesi daha önceden de pek çok kez talep edilmişti. Dört bin üyesi bulunan Berkut timleri, SSCB’nin dağılmasından sonra 1992’de suç ile mücadele amacıyla kurulmuştu.



İçişleri Bakanlığı pazartesi günü de Ukrayna’daki eylemlerde gamalı haç taşıyan ve Nazi selamı veren aşırı sağcı ve milliyetçi örgütlere yasal statü verilmesini kararlaştırmıştı. Avakov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Pravi (Sağ) Sektör, Meydan Savunması ve gösterilerde yer alan diğer savunma gruplarından bazılarının İçişleri Bakanlığı bünyesine alınacağını söylemişti.