Baş­ba­kan Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın cum­hur­baş­kan­lı­ğı aday­lı­ğı, gö­re­vin­den is­ti­fa edip et­me­ye­ce­ği tar­tış­ma­sı­nın ya­nı sı­ra mal var­lı­ğı­nı da gün­de­me ge­tir­di. Er­do­ğan, Çan­ka­ya Köş­kü­’ne çı­kar­sa mal var­lı­ğı­nı her­kes öğ­re­ne­cek. Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Se­çim Ka­nu­nu­’na gö­re; Yük­sek Se­çim Ku­ru­lu­’na (YSK) da­ha ön­ce ve­ri­len mal beyanı, se­çim­den son­ra Res­mi Ga­ze­te­’de ilan edi­le­cek.

“Tüm ser­ve­tim bu yü­zü­k”

Er­do­ğan, 1994’te İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı­’na baş­lar­ken sol elin­de­ki al­yan­sı gös­ter­miş ve “İş­te bü­tün ser­ve­tim bu yü­zü­k” de­miş­ti. 20 yıl­da Er­do­ğa­n’­ın ser­ve­ti kat be kat art­tı. Dün­ya­nın en zen­gin li­der­le­ri ara­sı­na gir­di. Er­do­ğa­n’­ın en son açık­la­nan mal be­ya­nı ise tar­tış­ma yaratmıştı. Çün­kü Er­do­ğan mal beyanında çocuklarının üstündeki villa ve gemicikleri göstermemişti. Pe­ki Er­do­ğan Ailesi’nin mal varlığı ne ka­dar?

Nereden nereye...

Er­do­ğa­n’ın, İstanbul Kısıklı’da ailesiyle oturduğu 3 villası var. Tapu değeri 1 mil­yon li­ra olan evlerin piyasa değeri 15 milyon lira... 2 oğlu ve eniştesi üzerine kayıtlı... Kı­zı Sü­mey­ye ile oğlu Bi­la­l’­in Do­ruk Iz­ga­ra ad­lı şir­ke­te yüz­de 70 or­tak ol­du­ğu bi­li­ni­yor. Er­do­ğan ai­le­si­nin Ça­tal­ca ve Ur­la­’da da vil­la­la­rı çık­tı. Çatalca’daki villalar kayınpederi Osman Ketenci’ye, Urla’dakiler ise iş ada­mı arkadaşı La­tif Top­ba­ş’­ın üstüne... 500 bin do­la­ra “ge­mi­ci­k” sa­hi­bi olan Bu­ra­k’­ın de­niz fi­lo­su­nun de­ğe­ri 80 mil­yon do­la­rı geç­miş du­rum­da. Yan­daş iş adam­la­rının oluş­tu­rduğu “ha­vu­z”­ Er­do­ğa­n’­ı destekleyen gazete ve televizyonlar için para akıtıyor. Baş­ba­ka­n’­ın oğ­lu­na “Pa­ra­la­rı sı­fır­la­” de­di­ği öne sü­rü­len tapeler de ha­fı­za­la­ra ka­zın­mış­tı. Milyon dolarların eşe dosta aktarıldığı öne sürülüyor.

İşte son mal beyanı

Başbakan’ın en son 9 Ocak 2014’te açıklanan mal beyanı şöyle:
- Güneysu-Dumankaya Köyü 2.000 metrekare arsa (Maliyeti 10 bin Türk Lirası)
- Banka hesaplarında toplam 3 milyon 390 bin 384 Türk Lirası, 25 bin Euro ve 199 bin 867 dolar
- 500 bin Türk Lirası alacak.