Meclis'te Apo'nun mesajı okundu
Kürkçü, konuşmasının sonuna doğru “dün heyetimizle görüşen Abdullah Öcalan’ın Kobani ile müzakere süreci arasındaki ilişki bakımından söylediklerini hızlıca aktarmak isterim” dedi ve Öcalan’ın mesajını okudu.



HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Hükümet Tezkeresinin amacının IŞİD’e karşı mücale olmadığını savunarak, “Hükümet sadece bölgesel güç  gösterisi için bizden yetki istenen bir tezkeredir. Hükümetin gerçekten, ABD Başkanı Obama sesini çıkarana kadar  IŞİD  diye bir meselesi yoktu. Bu tezkerenin amacı IŞİD ile mücadele değil, IŞİD’e destek vermektir” dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı Başkanlığı’nda; Türk Hükümeti, Irak ve Suriye'deki IŞİD terör örgütü ile mücadele eden uluslararası koalisyona Türk askerinin de katılmasını öngören tezkereyi görüşmek üzere toplandı,

Tezkere görüşmeleri üzerine HDP adına söz alan Ertuğrul Kürkçü, Tezkerenin amaç ve kapsamını eleştirerek, Hükümeti IŞİD’e destek vermekle suçladı. Kobani’de on birlerce insanın  çevrelerini kuşatan IŞİD’e karşı namuslarını korumak üzere mücadele ettiğine dikkat çekerek, “Buradan da Kobani'ye selam söylüyorum” dedi.

-HÜKÜMET BÖLGESEL GÜÇ GÖSTERİSİ YAPIYOR-

Kürtçü konuşmasına şöyle devam etti:

“Tezkereyi adım adım inceleyeceğiz. Bu tezkere uluslararası hukuka, Anayasaya aykırı demokratik ihtiyaçlara karşı mücadeleye aykırı. Sadece bölgesel güç gösterisi için bizden yetki istenen bir tezkeredir. Hükümetin gerçekten IŞİD diye bir meselesi yok. ABD  Başkanı Obama sesini çıkarana kadar hükümetin böyle bir sorunu yoktu.Devletin herhangi bir belgesinde IŞİD tehlikesinden ve tahdidinden bahsedilmiyor. Uluslar arası harekatı kat kat aşan tezkereyi getirdiniz tezkerenin gerekçesinde PKK, ELKaide, PYD… var. Sizin IŞİD’e karşı bir mücadele hedefiniz yok.”

Ertuğrul Kürkçü, Başbakan Davutoğlu’nun, “Eğer HDP tezkere hayır oyu verirse o zaman IŞİD’e destek veriyor deriz” sözlerini hatırlatarak, “Asıl siz IŞİD’e destek veriyorsunuz” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın tezkereye yönelik açıklamalarına tepki gösteren Kürtçü, “Tezkerenin hedeflerini 4-5’e bölerek asıl bu kararın altında IŞİD’e destek var. Siz IŞİD’cisiniz.  Bunu saklayamazsınız mümkün değildir. Bunun binlerce kanıtı var” şeklinde konuştu.

Ertuğrul Kürkçü Hükümet Tezkeresi’nin amacının IŞİD ile mücadele olmadığı suçlamasını getirerek şöyle dedi:

“Bu tezkere ile amaçlanan şey; bu bir bölgesel egemenlik,  bölgede pazu gösterme, kendini bölgede ilan etmek için durumu bir fırsata çevirme ihtiyaçını ortaya koymak için planlanlanmış bir askeri harekattır. Bu tezkere ile  Hükümet nereye isterse oraya asker gönrederebilir. Müdehale gekir evet ama bu tezkere ile deıil. Sınırlar derhal kontrol altına alınmalıdır. Bu göçlere yol açan şiddet dolu hakları taciz edenlerin lojistik destekleri önlemek için sınırlar kontrol edilmelidir. Kobani halkın yanında olmak gerekir.”

Kobani meselesini iyi anlamak için, herkesi Kobani’ye sahip çıkmaya davet eden  Ertuğrul Kürkçü, “Sakın ola ki bizden tezkerenin geçmesi için evet oyu beklemeyin. Bize böyle şeyler istemeyin. Biz Kobani halkının yanındayız. Biz bayramı HDP olarak Kobani’ halkının yanında geçireceğiz” dedi.