BBC'ye konuşan Baga yerel yönetimi yetkilisi Musa Alhaji Bukar, militanların Çarşamba günü şehrin neredeyse tümünü yaktığını ifade etti ve ölü sayısının binlerle ifade edilebileceğini vurguladı.
Boko Haram militanları Cumartesi günü de şehre saldırmış ve askeri kışladaki askerlerleri kaçmaya zorlamıştı.

Bukar, sokaklarda cesetlerin dağılmış vaziyette olduğunu ve şehirden kaçan Baga sakinlerinin cenazelerini almak için geri dönemediğini söyledi. Baga'nın 10 bin nüfuslu bir yerleşim yeri olduğunu söyleyen Bukar, şu anda şehirde neredeyse hiç sivilin kalmadığını da belirtti. Cumartesi günkü saldırıların ardından Baga'dan binlerce kişi kaçmış ve Borno eyaletinin başkenti olan Maiduguri'ye kaçmışlardı.
Boko Haram'dan kaçarak Çad'a gitmeye çalışanlarda olmuş ancak birçok kişi Çad Nehri'ni geçerken boğularak hayatını kaybetmişti. Bukar, Örgütün Baga şehri çevresindeki 16 yerleşim yerini ele geçirdiğini de ifade etti.
Koalisyon güçleri vardı Baga şehri Boko Haram'a karşı mücadele için stratejik öneme de sahipti. Nijerya, Çad ve Nijer'in oluşturduğu askeri koalisyonun birlikleri burada bulunuyorlardı. Ancak saldırıların başladığı sırada bölgede sadece Nijerya askerlerinin olduğu tahmin ediliyor. Üç ülkenin 1998'de oluşturduğu koalisyonun o dönemdeki amacı Çad Nehri'ndeki kaçakçılık

TÜRKİYE'DEN DE KINAMA GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nijerya'nın kuzeydoğusunda yer alan Baga kasabasındaki terör saldırısını şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı yazılı açıklamada; terörün her türüne karşı olan Türkiye'nin, kardeş ülke Nijerya'nın acılarını en samimi duygularla paylaştığını belirtti.

Baga sakinleri başta olmak üzere, tüm Nijeryalılar'a başsağlığı dileyen Erdoğan, şunları kaydetti: "Türkiye olarak, Nijerya'nın kuzeydoğusunda yer alan Baga kasabasındaki terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Masum insanların hunharca katledildiği terör saldırıları, herhangi bir din ya da medeniyetle bağdaştırılamayacağı gibi, hangi gerekçeyle olursa olsun asla mazur görülemez. Bu menfur saldırı, uluslararası toplumun terör konusunda kararlı bir tavır sergileyerek etkin bir işbirliği yapmasının kaçınılmaz hale geldiğini teyit etmektedir.

Tüm dünyada derin üzüntüye neden olan son saldırılar, nefret söylemlerinin ve ötekileştirmelerin sona ereceği, karşılıklı saygıya dayalı bir barış ortamının tesisi için hepimize büyük görevler düştüğünü açıkça ortaya koymaktadır. Nijerya'daki terör saldırısında hayatlarını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum."