Sümeyye Erdoğan krizi nedeniyle Türkiye ziyareti iptal edilen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bir haftada bölgede adeta mekik dokudu. Zarif önce Lübnan'a ardından Suriye'ye geçti. Burada bizzat Beşar Esad ile görüşen Zarif daha sonra Pakistan ve Hindistan'ı ziyaret etti. Zarif'in son durağı ise Rusya oldu. İşte Türkiye'yi oldukça yakından ilgilendiren görüşme trafiğinin detayları...

Türk ve İran Dışişleri Bakanlarının, PKK, İŞİD ve Suriye konusunda ortak tavır için geçtiğimiz hafkaki görüşme yapma planı, Sümeyye Erdoğan’a takılmıştı. İran basınında kızıyla ilgili yayınlanan haberlere kızan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanına randevu vermedi ve gezi de iptal edilmişti. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Türkiye'de "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun farklı şehirlerde olması"nı gerekçe göstererek ziyaretin bu yüzden ertelendiğini açıklamıştı. Türkiye'ye "gelemeyen" Zarif bir haftada Ortadoğu ile ilgili yoğun bir görüşme trafiğine çıktı.

11 AĞUSTOS: LÜBNAN'A KUŞKULU ZİYARET

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in ilk durağı Lübnan oldu. İsrail'in İran'ın nükleer programına karşı tehlikeli bir oyun oynadığını ifade eden Zarif. Ortadoğu'daki ülkelere, "terör ve İsrail'e karşı mücadelede işbirliği" çağrısında bulundu.  Arap İslam Konseyi Şii Grubu Genel Sekreteri Muhammed Ali el-Hüseyni ise Zarif'in Lübnan'a gerçekleştirdiği ziyareti eleştirdi. Hüseyni, Zarif'in ziyaretini "kuşkulu" olarak nitelendirdi.

Lübnan kaynaklarından alınan bilgiye göre, İran Dışişleri Bakanı'nın, Başbakan Temmam Selam, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in yanı sıra Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile de görüştüğü bildirildi.

İran'dan Esad'a destek

İran'dan Esad'a destek


12 AGUSTOS: İKİNCİ DURAĞI SURİYE

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Lübnan'ın ardından Suriye'ye geçti. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'i ziyaretinde ülkesinin rejimine verdiği desteğin süreceği mesajını veren Zarif, bölgede yaşananlar ile ilgili fikir alış-verişinde bulundu. Esad ise görüşmede  İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan dolayı Tahran yönetimini tebrik etti.   İranlı Bakan Zarif de Suriye krizine çözüm konusunda dış müdahaleye karşı olduklarını belirterek, "Suriye'nin yanında olmaya devam edecekleri" mesajını verdi.

13 AĞUSTOS: PAKİSTAN'DA ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Suriye'nin ardından Pakistan'a geçti. Afgan barış görüşmelerini ve Pakistan'ın bu görüşmelerdeki yapıcı rolünü memnuniyetle karşıladıklarını bildiren Zarif İslamabad'da mevkidaşı Sartaj Aziz ile bölgede yaşananları masaya yatırdı. Zarif'in  daha sonra Pakistan Başbakanı Şerif ile Başbakanlık Ofisi'nde biraraya geldiği öğrenildi. Görüşmede, Zarif'in, Başbakan Şerif'e, İran'ın her alanda Pakistan ile ilişkilerini geliştirmek istediğini ifade ettiği bildirildi. Zarif görüşmede, "Özellikle ekonomi ve terörizm ile mücadele alanlarında Pakistan ile işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Suriye'ye savaş uçağı gönderdi

Rusya Suriye'ye savaş uçağı gönderdi


14 AĞUSTOS: HİNDİSTAN'DA LİMAN PROJESİ GÖRÜŞMESİ

Zarif Pakistan'ın ardından Hindistan'a geçti. İranlı Bakan burada Hindistan Başbakanı Modi ile görüştü. Görüşmede, Hindistan'ın Orta Asya'ya açılan kapısı olacak liman projesinin görüşüldüğü öğrenildi.

16 AĞUSTOS: RUSYA'DA ÖZEL GÖRÜŞMELER!

İranlı Bakan Zarif son olarak Rusya'ya geçti. Burada Ruş mevkidaşı Lavrov ile görüşen Zarif'in öncelikli gündeminin Suriye olduğu bildirildi.
Başbaşa gerçekleşen görüşmenin ardından Lavro "Suriye konusundaki pozisyonumuz değişmedi. Suriye krizi, Cenevre mutabakatı gereği Suriye halkı tarafından dış aktörlerin müdahalesi olmadan ön koşulsuz şekilde çözülmeli. Ortaklarımızdan bazıları, geçiş sürecinin ardından Suriye'nin meşru devlet başkanının çekilmesini ön şart olarak görüyorsa bu tutumun Rusya için kabul edilemez olduğunu belirtmek isterim." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise "Rusya ile Suriye konusunda aynı fikirdeyiz. Bölgedeki tüm sorunları o ülkelerin kendi halkları çözebilir. Dış güçler bu konuda onlara ancak yardımcı olabilir" diye konuştu.

SÜMEYYE KRİZİ!

İran’da İngilizce yayın yapan ve Devrim Muhafızları tarafından yönetilen Press TV’deki bir yayında, Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın, Suriye sınırındaki bir hastanede tedavi edildiği iddia edilen terör örgütü İŞİD militanlarını ziyaret ettiği öne sürülmüştü.

NASRALLAH’A GİTTİ

Kızıyla ilgili haberlere kızan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da, Türkiye’ye gelecek olan İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’e randevu vermediği ortaya çıkmıştı.

 

İran ile Sümeyye Erdoğan krizi!

İran ile Sümeyye Erdoğan krizi!