Bugün TBMM Genel Kurulu'nda Genel Kurulda, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulacak olan Alevi Bektaşi ve Cemevi Başkanlığı projesine tepkiler sürüyor.



Türkiye’nin dört bir yanından gelen Alevileri Ayrancı Pazar yerinde bekleten polisin bu girişimi başarısız oldu.

Pazar yeri etrafında oluşturulan barikatı yaran Alevi örgütlerinin TBMM Çankaya kapısı yanındaki Milli Egemenlik Parkı’na girerek açıklama yaptı. CHP ve TİP milletvekilleri de polisle uzun süre tartıştı. Pazar yerinden çıkmak isteyen vatandaşlar ve polis arasında arbede yaşandı.



Parkta bir araya gelen Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikler Federasyonu, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Demokratik Alevi Dernekleri temsilcileri adına yapılan açıklamada şöyle denildi:

- Siyasi iktidarın, Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor.

- AKP tarafından hazırlanan kanun teklifi içerisine Cemevlerinin aydınlatma, su ve personel giderleri gibi iktisadi ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik maddeler ilave edilerek Alevi sorunu çözülemez. Alevilerin ibadet yerleri olan Cemevleri bir sorun olarak gösterilmektedir. AKP bu yasa teklifi ile Alevi inancı ve kimliğini inkâr etmek ve tanımamakla birlikte, kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yapmaktadır.



Yürüyüş sırasında "Alevilik torbaya sığmaz, yasanızı geri çekin" yazılı pankart açıldı. Polis yürüyüş yapan gruba sert müdahalede bulundu. CHP milletvekillerinin de dahil olduğu grubun açıklama yapmasına izin vermeyen Çevik Kuvvet ekipleri yürüyüşe müdahale etti.



Erdoğan'ın 'Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı' kurulacağını açıklamasının ardından 7 Alevi derneği ortak açıklama yaparak "Cemevleri ibadethanemizdir" demişti.

[old_news_related_template title="Erdoğan'ın cemevi adımının ardından Alevi derneklerinden açıklama: Susmayacağız" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı' kurulacağını açıklamasının ardından 7 Alevi derneği ortak açıklama yaptı. “Cemevleri ibadethanemizdir' denilen açıklamada, 'Canlarımızı davamıza sahip çıkmaya davet ediyoruz. Susmayacağız' ifadelerine yer verildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/07/iecrop/erdogan-2_16_9_1665171060.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erdoganin-cemevi-adiminin-ardindan-alevi-derneklerinden-aciklama-susmayacagiz-7406085/"]

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruluyor" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 'Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı' kuruyoruz. Cemevleri giderlerinin karşılanması ve imar planlarındaki tüm sorunlar çözülecek' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/07/iecrop/detay-kopya-3_16_9_1665145346.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/cumhurbaskani-erdogan-acikladi-kultur-ve-cemevi-baskanligi-kuruluyor-7405377/"]

[old_news_related_template title="Alevi derneklerinden Erdoğan'a yanıt" desc="Alevi dernek ve kurumları bugün bir açıklama yaparak Erdoğan'ın açıkladığı Alevi açılımının demokratik ve müjde içeren bir paket olmadığını belirtilerek, 'Aksine bu paket Aleviliğin şimdiye kadar devlet gücüyle soluksuz bırakılmasının yeni bir aşamasıdır' denildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/08/iecrop/0f89c78b-ff5a-4a74-90da-9ac9caee653e_16_9_1665229547.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/alevi-derneklerinden-erdogana-yanit-7407105/"]