TBMM Genel Kurulunda, memur ve emekli maaşı artış oranının yüzde 30'a, en düşük emekli maaşının 5 bin 500 liraya çıkarılması ile asgari ücret desteğine ilişkin "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" üzerine milletvekilleri söz aldı.

CHP: EMEKLİ VE ÇALIŞANLAR ENFLASYON ALTINDA EZİLİYOR

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, iktidarın "Seçime kadar bu işi götürelim, ondan sonra Allah kerim" şeklinde bir ekonomi politikası bulunduğunu iddia ederek, "Böyle bir politika olmaz tabii ki. Bir program söz konusu değil, bir programdan yoksun yürütme erki maalesef." diye konuştu.

Kuşoğlu, enflasyonun da yüzde 64 düzeyinde olmadığını savunarak, "TÜİK'in enflasyonu yanlış hesaplaması nedeniyle emekli, dul ve yetimler ile kamu çalışanları enflasyon altında eziliyor. Enflasyon sonuçta kötü yönetimlerin sonucudur, yapılan yanlış işlerin sonucudur. Bunun sonucu olarak kamu çalışanları, emekli, dul ve yetimler maalesef eziliyor, ücretliler eziliyor." dedi.

İYİ PARTİ: EMEKLİ VE MEMURLARIN ALIM GÜCÜ İYİCE DÜŞTÜ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, hükümetin yaptığı işlerin bir hesaba dayanmadığını, maaşlarda yapılan yüzde 30 artışın kayıpları telefi etmediğini söyledi.

Erhan Usta, 2011'de konulan hedeflerin çok altında bir Türkiye olduğunu iddia ederek, "Memur ve emekli maaş artışı son derece yetersizdir. Enflasyona çok net bir şekilde milletimiz ezdirilmiştir. Zaten emeklilerin ve memurların alım gücü düşüktü, iyice düşmüştür." diye konuştu.

Aralık ayı açlık sınırının 8 bin 130 lira olduğunu, ocak ayında ise tahminen 8 bin 500 lira civarında olacağını dile getiren Usta, asgari ücretin bile yılın ilk ayında açlık sınırının altında kalacağını öne sürdü.

MHP: ÇALIŞANLARI, EMEKLİLERİ SEVİNDİRECEK HER TEKLİFİN ARKASINDAYIZ

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, bayram ikramiyesi ödemelerinin güncellenerek arttırılmasının uygun olacağını söyledi.

Esnaf ve çiftçiye de destek sağlanması ya da esnaf ve çiftçinin BAĞ-KUR prim oranlarında indirim yapılması gerektiğini belirten Kalaycı, muharip gazilerin şeref aylığının mutlaka eşitlenmesi ve artırılması görüşünde olduklarını dile getirdi. Kalaycı, bununla birlikte, şehitlerin anne ve babalarının aylıklarının artırılmasını, şehit çocuklarının hepsine iş imkanı verilmesini, gazilere de ÖTV'siz araç alma imkanı tanınmasını ve malul sayılmayan gazilere "gazi"lik unvanı verilmesini gerekli gördüklerini kaydetti.

Kalaycı, "MHP olarak vatandaşlarımızın ekonomik yararını gözeten, gelir ve ücret artışını sağlayan, enflasyona karşı koruyan her kararı elbette sonuna kadar destekliyoruz. Çalışanları, emeklileri, dul ve yetimleri sevindirecek her teklifin arkasındayız." ifadelerini kullandı.

HDP: YÜZDE 100 ZAM YAPALIM

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, gerçek enflasyonun yüzde 150-200 olduğunu, yüzde 30 artışın alım gücü kayıplarını karşılamayacağını savundu.

Yoksulluk sınırının 26 bin 500 lira olduğu bir ortamda kamu emekçilerinin yüzde 99'unun bu sınırın altında kalacağını öne süren Paylan, "Kamu emekçilerinin kayıplarını karşılamak için yüzde 100 zam yapalım. Ancak öyle alım gücü kayıplarını bir miktar karşılayabiliriz." dedi.

AKP: DAHA FAZLASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin, vatandaşa destek olan bir siyaset anlayışının gereği olarak daha önce 4 başlıkta ödenen sosyal yardımların bugün 50 kalemde yapıldığını belirtti.

En düşük memur maaşının geçen sene ocak ayına göre yüzde 80 artırıldığını, 2022 yılı ocak ayında 4 bin 250 lira olan asgari ücretin 8 bin 500 liraya ulaştırılarak yüzde 100 oranında yükseltildiğini dile getiren Yegin, en düşük emekli aylığının da yine 2 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarıldığını anlattı.

Yegin, "Biz bunları elbette yeterli bulmuyoruz. Biz daha fazlasını ortaya çıkartabilmek, daha fazlasını sağlayabilmek için hep beraber gece gündüz çalışıyoruz. Biz milletimize, çalışanımıza, ücretlimize, emeklimize ne sağlasak 'yeter' demeyi kendisine yakıştırmayacak bir siyasi hareketiz ve ittifakız." diye konuştu.

MEMUR VE EMEKLİYE YÜZDE 30 ZAM KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Yasa Teklifi' kabul edildi. Kabul edilen kanun teklifi ile; emekli maaşlarının alt sınırı 3 bin 500 TL'den, 5 bin 500 TL'ye çıkarılıyor. Malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarının da yüzde 30 oranında artırılması amaçlanıyor. Kanun teklifi ile; kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6'ncı Dönem Toplu Sözleşme hükümleri gereğince kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde Ocak 2023- 30 Haziran 2023 tarihleri arasındaki dönem için enflasyon farkı dahil uygulanması öngörülen artış oranının, çalışanların ve emeklilerin refah düzeyini artırmak amacıyla yüzde 30 olarak düzenleniyor. Bu çerçevede; memur ve emekli maaşlarında yüzde 30 zam öngörülüyor.

SGK DESTEK PRİMİ 100 TL'DEN 400 TL'YE ÇIKARILIYOR

İşverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmalarını desteklemek için 2016 yılından 2022 yılı sonuna kadar sağlanan asgari ücret desteğinin, özellikle küçük işletmecilerin bu yükün altından daha kolay kalkmalarını temini amacıyla; 2023 yılı 1 Ocak ile Haziran aylarını kapsayacak şekilde uzatılması ve tutarının da 100 TL'den 400 TL ye çıkarılması yönünde düzenleme yapılıyor. Bu çerçevede; SGK destek primi 100 TL'den 400 TL'ye çıkarılıyor.

5510 sayılı Kanun'da yapılan bir diğer düzenleme ile coronavirüs salgını sebebiyle yapılan kısa çalışma ödemelerinde hatalı işlemlerden dolayı hizmetleri kuruma eksik bildirilen sigortalıların, hizmetlerinin fiili duruma getirilmesi amaçlanıyor.

Kabul edilen kanunla; UEFA tarafından 2023 yılındaki Şampiyonlar Ligi Finali'nin İstanbul'da yapılması gerekçesiyle; yapılan değişiklikle, 2021 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali için sağlanan istisnanın, yeni takvime göre 2023 finali için geçerli olması amaçlanıyor. Teklif, oy çokluğu ile; AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP'nin oylarıyla kabul edildi.

SÖZLEŞMELİYE KADRO DÜZENLEMESİ

Öte yandan; AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, yaklaşık 500 bin çalışanı ilgilendiren, sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin yasa teklifini bugün Meclis Başkanlığı'na sunulacağını açıkladı. (AA/DHA)