Bakan Ersoy: 650 noktada arkeolojik çalışmalara devam ediliyor
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "2023 yılında bugün itibarıyla 650 noktada arkeolojik çalışmalara devam ediliyor. Göbeklitepe ve Karahantepe, dünya arkeoloji çevrelerinin yakından takip ettiği bir çalışma haline geldi. Taş Tepeler projesi kapsamında 2023 yılında 9 arkeolojik alanda sürdürülen çalışmalarda son olarak geçen günlerde insan ve hayvan heykellerine de ulaşıldı" dedi.
'Türkiye'nin Hazineleri' dijital koleksiyonu, Cumhuriyet'in 100. yılı vesilesiyle Google Arts ve Culture Platformu'nda yayınlanmaya başlandı.
Platformun tanıtımında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy şunları söyledi:
"TURİZMİ 12 AYA YAYMAK İÇİN YOĞUN ÇALIŞIYORUZ"
"Turizm sezonunu 12 aya ve 81 ilimize yaymak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı aracılığıyla yurt dışında yoğun bir şekilde reklam ve PR çalışmaları yürütüyoruz. Bu hedeflerimiz doğrultusunda Google ile yaptığımız işbirliğinin ürünü olan Google Arts and Culture Türkiye Platformu'nu da, ülkemizin dünyaya tanıtılması konusunda önemli bir küresel araç olarak görüyoruz. Türkiye gibi kültürü ve mutfağı son derece zengin bir ülkenin, bu son derece önemli global platformda yer almaması tabii ki düşünülemezdi."
"DÜNYA ARKEOLOJİ ÇEVRELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR"
"Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tarafından mutfak kültürü zenginliğimizin tanıtılması için oluşturulan içeriklerin yanı sıra Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün platformda yer verdiği müze ve ören yerlerimiz hepimizi gururlandıran kültür mirasımızın sadece bir kısmını kapsıyor. Dünyanın 'en yoğun' ve 'nitelikli' arkeolojik çalışmalarına imza atan ülkesi olan Türkiye, 2022 yılında 713 noktada arkeolojik çalışma gerçekleştirerek dünyada birinci oldu. 2023 yılında ise bugün itibarıyla 650 noktada arkeolojik çalışmalara devam ediliyor. Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe ve Karahantepe, dünya arkeoloji çevrelerinin yakından takip ettiği bir çalışma haline geldi. Tarih öncesine ışık tutan, dünya ölçeğinde çok önemli keşiflerin yapıldığı Taş Tepeler projesi kapsamında 2023 yılında 9 arkeolojik alanda sürdürülen çalışmalarda son olarak geçen günlerde insan ve hayvan heykellerine de ulaşıldı."
"20 MÜZE VE ÖREN YERİMİZ PROJEYE DAHİL EDİLDİ"
"Projeye destek veren 20'den fazla müze ve ören yeri arasında UNESCO listesinde yer alan, Nemrut, Göreme ve Göbeklitepe gibi dünya kültürel hafızasında yer etmiş miraslarımızın yanı sıra Anadolu'nun kadim tarihinde önemli bir yer tutan Ahlat Selçuklu Mezarlığı da yer alıyor. Öte yandan Cumhuriyet'in 100'üncü yılını kutlamaya hazırlandığımız bugünlerde başta Cumhuriyet Müzesi olmak üzere platformda yer alan toplam 20 müze ve ören yerimizin özellikle Street Viewö teknolojisi kullanılarak bu projeye dahil edilmesinden dolayı ayrıca mutluluk duyuyorum. Street View teknolojisi sayesinde 1491'de kurulan ve Osmanlı medeniyetinin Beyoğlu'ndaki en önemli mirasları arasında yer alan Galata Mevlevihanesi'nin tüm dünyaya tanıtılması, Avrupa'nın en iyi 3 müzesinden biri seçilen Tunceli Müzesi'nin kapılarının ziyaretçilere dijital olarak açılması, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Antalya Müzesi gibi önemli müzelerimizin tüm dünyadan ziyaretçilere sunulması konusunda ayrı bir heyecan duyuyorum."
"ULUSAL MUTFAK, TURİZMİN LOKOMOTİF BİR KUVVETİ HALİNE GELDİ"
"Bu platformu müze ve ören yerlerimiz dışında Türk mutfağının öne çıkan unsurlarının yurt dışında tanıtılması ve markalaşması için de bir fırsat olarak görüyoruz. Hepimizin bildiği gibi ulusal mutfak kavramı, günümüzde toplumların yumuşak gücü olarak konumlanmış durumda. Bunun yanında ulusal mutfak, turizmin lokomotif bir kuvveti haline de geldi. Uluslararası alanda, hem imaj oluşturma hem de marka haline gelmenin yolu yine mutfaktan geçiyor. Türk mutfağı, günümüzde global yeme içme trendlerinin tümüne cevap verir durumda. Özellikle, hızla yükselen vejetaryen beslenme tercihleri için, mutfağımız sınırsız seçenekler sunuyor. Ülkemizdeki iklim çeşitliliğinin ve verimli toprakların sunduğu yüksek bir ürün çeşitliliği de var. İnanıyorum ki Türk mutfağı, sağlıklı, geleneksel ve atıksız yönleriyle dünya mutfaklarında öncü bir yer edinecek." (DHA)