İsrail'den Gazze Şeridi'ne gerçekleştirilen saldırılarla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Saldırıların başlamasından bu yana Gazze Şeridi'ne 12 binden fazla hava saldırısı düzenlendiği belirtilen açıklamada, çatışmalar sırasında yaklaşık 1200 yeni hedefin tespit edildiği aktarıldı.

Açıklamada, saldırılarda Gazze'deki binlerce hedefin vurulduğu kaydedildi. İsrail ordusundan gün içinde yapılan bir diğer açıklamada, 188. Zırhlı Tugay 53. Tabur Komutanı Yarbay Salman Habaka'nın, Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda öldürüldüğü bildirilmişti.

NETANYAHU: ACI KAYIPLARIMIZ VAR

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir askeri üsse gerçekleştirdiği ziyarette konuştu. Netanyahu, "Çok etkileyici başarılarımız oldu. Gazze şehrinin kenar mahallelerine yaklaşıyoruz ve acı kayıplarımız var." dedi.

"İlerleme kaydediyoruz" diyen Netanyahu, "hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını" savunarak Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve "Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini" kaydetti.

ÖLDÜRÜLEN İSRAİL ASKERİ SAYISI YÜKSELDİ


İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze’deki çatışmalarda ağır yaralanan bir askerin öldüğü belirtildi.

Gazze’de 31 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda öldürülen İsrail askerlerinin sayısının 19’a yükseldiği ifade edildi.



MÜLTECİ KAMPI VURULDU

Gazze'deki Filistin Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in birçok evin bulunduğu yerleşim alanına saldırısına ilişkin bilgi verdi.

Sivil savunma ekiplerinin İsrail'in Bureyc Kampı'ndaki bir yerleşim alanını bombalaması sonucu 15 cansız bedene ulaştığını kaydeden Basal, onlarca kişinin yaralandığını aktardı.

Basal, evlerin enkazı altında çok sayıda kişinin olduğunu, ekiplerin onları kurtarmak için çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail savaş uçakları, Bureyc Kampı'ndaki evleri yerle bir etti. Bölge sakinleri, hasarın çok büyük olduğunu ifade ediyor.

"İŞGAL GÜÇLERİ SALDIRILARINI MÜLTECİ KAMPLARINA YOĞUNLAŞTIRDI"

Filistin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya, batısındaki Eş-Şati ve El-Bureyc, orta kesimindeki El-Megazi mülteci kamplarını hedef aldığı belirtildi.

Açıklamada, "İşgal güçleri, son saatlerdeki hava saldırılarını kasıtlı şekilde en yoğun ve nüfusu yüksek mülteci kamplarına yoğunlaştırdı." ifadeleri kullanıldı.

Bu saldırıların onlarca can kaybı ile yüzlerce yaralanmanın yanı sıra çok sayıda konutta geniş çapta tahribata yol açtığı belirtilen açıklamada, saldırıların "İsrail'in can kaybının artması yönündeki isteğini teyit ettiği" aktarıldı.

Binlerce Filistinlinin yaşadığı mülteci kampları genel olarak dar bölgelerde sacdan ya da birbirine bitişik şekilde betondan yapılmış evlerden oluşuyor.

BM: ULUSLARARASI HUKUKUN KÜSTAHÇA İHLALİ

Birleşmiş Milletler (BM) raportörlerinden Pedro Arrojo Agudo, Michael Fahri, Tlaleng Mofokeng, Paula Gaviria Betancur, Irene Khan, Francesca Albanese ve Ashwini K.P'nin imzasıyla, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımlandı.

Açıklamada, "İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ni yok etme planlarını durdurmaya yönelik çağrıları reddetmesinden derin hayal kırıklığı duyuyoruz." ifadesi yer aldı. Gazze'deki soykırımı ve insani felaketi önlemek için zamanın daraldığı vurgulanan açıklamada, bu durumun önlenmesi için ateşkes çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Filistin halkının ciddi bir soykırım riski altında olduğuna olan inancımız sürüyor. Harekete geçmenin tam zamanı. İsrail'in müttefikleri de sorumluluk taşıyor ve İsrail'in felakete yol açacak eylem tarzını önlemek için hemen harekete geçmeliler." ifadelerine yer verildi.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na 31 Ekim gecesinden bu yana düzenlediği ve yüzlerce Filistinlinin ölümü ile yaralanmasına yol açan hava saldırılarıyla ilgili "duyulan dehşetin derinleştiği" aktarılan açıklamada, "İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik hava saldırısı, uluslararası hukukun küstahça ihlalidir ve bir savaş suçudur." değerlendirmesinde bulunuldu.

Gazze'de gıda, su, ilaç, yakıt ve temel ihtiyaç malzemelerine olan ciddi ihtiyaç ve her an ortaya çıkabilecek sağlık tehdidi riski konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, "Gazze'deki durum felaket seviyesinde bir kritik eşiğe ulaştı." denildi.

Açıklamada, Gazze'de 2 milyondan fazla kişinin içme suyu bulmakta zorlandığının da altı çizildi.



"GÜÇLERİMİZ GAZZE'NİN ETRAFINI SARIYOR"

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail Hava Kuvvetlerine ait bir üste abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazze’ye yönelik saldırılarda İsrail Hava Kuvvetlerinin şu an için "yarısından azını" kullandığını söyleyen Halevi, geri kalan kısmının da gerek duyulması halinde başka cephelerde göreve hazır olduğunu belirtti. Halevi, Gazze’deki savaşta "önemli bir aşamaya daha geçtiklerini" dile getirdi.

İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi’nin kuzeyinin merkezinde olduğunu aktaran Halevi, "Güçlerimiz Gazze şehrinde faaliyet gösteriyor, etrafını sarıyor, kara saldırısını ve başarılarını derinleştiriyor." ifadelerini kullandı.

Gazze'deki yakıt sıkıntısına dair bir soru üzerine Halevi, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yakıt girişine izin vermediklerini söyleyerek, hastanelerdeki yakıtın bitmediğini iddia etti.

İsrail Genelkurmay Başkanı, "tükendiği takdirde bölgedeki hastanelere gözetim altında yakıt girişine izin vereceklerini" kaydetti.

NETANYAHU, HALEVİ'Yİ YALANLADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin ablukanın sıkılaştırıldığı Gazze Şeridi'ne yakıt verilebileceği yönündeki açıklaması üzerine "Gazze'ye yakıt verilmesini onaylamadığını" söyledi.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yakıt girişine izin vermediklerini ve hastanelerdeki yakıtın bitmediğini savunan Genelkurmay Başkanı Halevi'nin, "tükenince bölgedeki hastanelere gözetim altında yakıt tedarikine izin verecekleri" şeklindeki açıklamasını yalanladı.

Basın Ofisi, "Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarikine onay vermedi." şeklinde açıklama yaptı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü ve son dönemde bombardımanını yoğunlaştırdığı Gazze Şeridi'ndeki ablukayı da sıkılaştırmış ve yaklaşık bir aydır yakıt girişine izin vermemişti.

FİLİSTİN: HASTANEDEKİ YA DA KİLİSEDEKİ İNSANLAR HEDEF ALINIYOR

Filistin Medya Ofisinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ni hedef alan 12 bin bombalamada binlerce askeri hedefin vurulduğu yönündeki iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, "İsrail, gerçekte yerleşim alanlarını, vatandaşların konutlarını, kadınları, çocukları, fırınların önündeki insan kuyruklarını, hastane ya da kilisede toplanan insanları hedef alıyor." ifadesine yer verildi.

İsrail'e tüm dünyanın gözü önünde vurulan bu hedeflerin mahiyetini açıklama daveti yapılarak, böyle bir durumun, İsrail'in yalanlarına ve sahtekarlığına kanıt olacağı kaydedildi.

İsrail ordusu gün içerisinde yaptığı açıklamada, çatışmaların başlangıcından bu yana Gazze Şeridi'ne 12 binden fazla baskın düzenlendiğini, baskınların "binlerce askeri hedefi" hedef aldığını öne sürmüştü.

LÜBNAN'DAN İSRAİL'E ROKET ATILDI

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından atılan roketler nedeniyle İsrail’in kuzeyinde sirenler çaldığı belirtildi.

Açıklamada, saldırıya karşılık Hizbullah’a ait hedeflerin vurulduğu kaydedildi. Öte yandan bölgede yeniden sirenlerin çaldığı aktarıldı.


"SAĞLIK MERKEZLERİNE SALDIRIYI DOĞRULADIK"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim'de başlayan çatışmalar nedeniyle 8 bin 500'den fazlası Gazze'de, 1400'ü İsrail'de 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Ghebreyesus, "Gazze'de 21 binden fazla kişi yaralandı ve 1,4 milyondan fazla insan yerinden edildi. Gazze'de sahadaki durum tarif edilemez. Hastaneler, koridorlarda yatan yaralılarla dolu ve morglar dolup taşıyor. Doktorlar anestezi olmadan ameliyat yapıyor." dedi.

DSÖ'nün şu ana kadar sağlık hizmetlerine yönelik 237 saldırıyı doğruladığını kaydeden Ghebreyesus, bunlardan 218'i işgal altındaki Filistin topraklarında, 19'unun ise İsrail'de gerçekleştiğini bildirdi.

Ghebreyesus, "Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar, uluslararası insani hukukun ihlalidir. Gazze Şeridi'ndeki 36 hastaneden 14'ü işlevsiz durumda. Hastanelerin işlevselliği, yiyecek, temiz su eksikliği ve jeneratörlere yetecek yakıtın bulunmaması nedeniyle etkileniyor. Sağlık ihtiyaçları arttıkça bu ihtiyaçları karşılama imkanımız azalıyor." diye konuştu.

İsrail'in Gazze'deki 23 hastanenin tahliye edilmesi talebinde bulunduğunu anımsatan Ghebreyesus, bu koşullar altında zorla hastanelerin tahliyesinin, yüzlerce hastanın hayatını riske atacağını vurguladı.

Ghebreyesus, son 2 haftada DSÖ'nün 54 ton insani yardımı Gazze'ye ulaştırdığını ancak bunun ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi.

Gazze'ye 7 Ekim'den önce günlük olarak temel ihtiyaç malzemeleri taşıyan 500 kadar tırın giriş yaptığını hatırlatan Ghebreyesus, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yalnızca 217 tırın ulaştırıldığını bildirdi.

"HASTANELER ÇATIŞMAYA DAHİL EDİLEMEZ"

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze'deki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

21 Ekim'den bu yana Gazze'ye toplam 227 yardım tırının giriş yaptığını belirten Dujarric, Filistin halkının ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli yardım miktarının düzenli bir şekilde aktarılmasının önemine işaret etti.

Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin yakıtının tükenmesi nedeniyle çalışmalarını durdurmasını Gazze'deki trajik insani durumun göstergesi olarak nitelendiren Dujarric, yakıt sevkiyatının gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Dujarric, hastanelerin boşaltılamayacağını ve taşınamayacağını vurgulayarak, "Hastaneler çatışmaya dahil edilemez." dedi.

BM Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) operasyonlarını sürdürmesi için hala 100 milyon dolara ihtiyacı olduğunu belirten Dujarric, ajansın tehlikeli koşullar altında görevini sürdürmeye devam ettiğini dile getirdi.

GAZZE'DE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 18’e yükselirken, Kassam Tugayları'nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail saldırılarda 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61 Filistinliyi öldürürken, en az 32 bin kişiyi yaraladı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 134 Filistinliyi öldürdü.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterilirken İsrail ordusu El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini vurdu, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı'na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini bombaladı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 49 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü. (AA)